- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gorneck
legenda
válasz Armando_19 #3948 üzenetére
Akkor ezekből kaptatok ma: 744A736?! Ilyenem van nékem is...
Viszont ami most nálad van az már egy újabb FPO.Gorneck#1239
-
Soak
veterán
válasz subaruwrc #3953 üzenetére
Gondolom eddig és a QX9650 és a QX9770 között hezitáltál és nem tudtál dönteni ,csak azért nicnsen, ugye? ... nem értem ,hogy most ez miért olyan tragédia ,hogy nem szorzo lock mentes? eddig se vettük volna meg legtöbben, igy legalább kapunk egy amgas szorzós Quad-ot ... ha maradt volna X akkor nem csökkent volna, hanem az uj proci ára lett volna több
-
Achill3uS
nagyúr
na lol, hoztam ma egy E8200-at, berakom 1.30v idle 38 fok, az E8400-am csupán 10 fokkal volt melegebb idle ugyanebben a környezetben (viz, p5k3 deluxe), ennyit pedig a kupak nem számit az is egyenes volt, ez se szar... egyszerüen random lehetnek fosok a procik szenzorai jobb ötletem nincs...
"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)
-
Achill3uS
nagyúr
válasz Nyugdíjas #3959 üzenetére
jobban teccik, ha azt mondom vettem?
btw, jol sajnos, pénteknél elöbb nem lesz sztem semmi..."De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)
-
subaruwrc
félisten
nem nem nem félreértesz. csak ez az előkészítik a terepet neki szöveg nem jött le egészen. akkor idáig nem adtam volna ki x-es procit és előkészítem a trónt a 9770nek. csak az elején mindig le akarnak nyűgözni minket. most jött csak meg a trónörökös 1xxx usd-ért nincs ezen mit szépíteni.
-
Achill3uS
nagyúr
válasz Nyugdíjas #3962 üzenetére
hidd el én is jobban szerettem vóna
villám prime 4ghz-en (1.30-n nem vitte go 1.34)
nah, az első reálisnak tűnő hőfokok, azért k... érdekes, hasonlo feszen a 8400 kb 65-68 fok volt, másnak meg 8200 70+ heh...[ Szerkesztve ]
"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)
-
Achill3uS
nagyúr
válasz westlake #3971 üzenetére
haat... a q744a 8400-ak nem valami nagy szamok, legalabbis a q744a 8200-asokhoz kepest...
na mivan, hőfokjaim ignore-on vannak? azt hittem reagalsz majd vmit
[ Szerkesztve ]
-
Achill3uS
nagyúr
válasz westlake #3973 üzenetére
egyébként, bexarás, 1.47v load 60-62 fok, a masik 0.1v-vel kevesebben is melegebb volt 5 fokkal váááá
-
Achill3uS
nagyúr
válasz westlake #3975 üzenetére
hajrá
nekem eddig ez az arány:
Q746A E8200
1.36v idle 36C load 53CQ744A E8400
1.36v idle 47C load 68C
Q738A E8400 ES
1.42v idle 38C load 55C
de ez kicsit erdekes volt, csak a fele magot mérte...ugyanaz a lap ugyanaz a hütés...
[ Szerkesztve ]
-
Pietrosz
addikt
Újabb hőfok jelentés
Eddig azt hittem az enyém jól mér, hát nem egészen.
6*445 1,37V 500rpm idle 43-44 fok
6*445 1,25V 1300rpm idle 42-44 fok
Na most ezek után nem hiszem el még azt se, hogy hány MHz-en megy -
Bile Demon
őstag
Szenzor témához:
a magokban lévő szenzorok a "CPU thermal throttlingot" vezérlik, a T junction max alatt 1 vagy 2 fokkal elkezd lassulni a proci (szorzó és fesz visszavétele mint EIST esetén + halt állapotok beiktatása), hogy ne melegedjen tovább. viszont ha a hűtés nem elég jó, vagy a thermal throttling ki van kapcsolva (ez megfelelő szoftverrel kikapcsolható), akkor tovább tud melegedni a mag. a T j max fölött fals hőmérséklet értékeket lehet kiolvasni, mert átfordul max értékből min értékbe a regiszter. De a proci tovább működik, nem csinál lekapcsolást.
Van még egy hőmérő a proci tokozásában, ami a kupakban levő hő elosztó lemezzel van kapcsolatban, ha ennek a hőmérséklete elér egy határértéket, akkor a proci egy lábon jelzi az alaplapnak, hogy "nagy gond van" és erre annak le kell kapcsolnia a proci tápját illetve az egész rendszert.
Az E8xxx-nél a magban lévő szenzoroknak elég nagy gyártási szórása van. láttam olyan képet, hogy 4 fokos az IDLE hémérséklet... szobahőmérsékleten ez igencsak durva hiba.
a magok hőmérséklete alap beállítások esetén (nincs felülfeszelés és tuning), kiterhelt processzornál tipikusan 15-20 fokkal magasabb, mint a sapka hőmérséklete. a CPU hűtő talpa a sapkánál 1-2 fokkal hidegebb (jó esetben ha a hűtő rendesen felfekszik).
tehát, ha a procihűtőt kézmelegnek érzi valaki, mondjuk 35-37 fokosnak, akkor a mag hőmérséklete 53-57 fok körül van a valóságban, ennél kevesebb nem lehet, csak több, ha pl a pasztázás is rossz, vagy nem fekszik fel rendesen. Lehet bármilyen brutál tuning hűtő vagy gyárihűtő, ha egyszer a talpa kézmeleg, akkor a maghőmérséklet már biztosan 50 fok felett jár.
Akinek kiterhelve 25-30-40 fokos a maghőmérséklet, bármennyire is tetszik neki és örül, az egy FALS érték. Ezek alap órajelen is irreálisan alacsony hőmérsékletek, erős tuningnál meg pláne... Ettől még jó a proci, csak a hőmérője nem hőmérsékletet mér, hanem leginkább a disszipációval, a hőmérséklettel, talán még a magfeszültséggel is arányos VALAMIT.
Továbbá a feszültség és/vagy órajel emeléssel a 20 fokos hőmérséklet különbség is ARÁNYOSAN nő, tehát 2x akkora órajelen (kb 2x akkora disszipáció) a 15-20 fokból 30-40 fok lesz, vagyis ennyivel melegebb a mag, mint a tokozás/hűtő talpa. Ez fizikai tény.
Egy 4GHz-re húzott procinak illik minimum 65 fokos core hőmérséklettel rendelkeznie.SZVSZ:
A mag feszültség emelése ezeknél a prociknál, közvetlen ráhatással van a MÉRT hőmérséklet értékekre, úgy értem a hőmérő pontosságát tovább rontja a fesz emelés és ha ténylegesen nem is változott a hőmérséklet akkor is többnek méri a processzor.Ez egy lehetséges magyarázat arra a problémára, hogy a +0.2V-os fesz hatására 40 fokkal lett "melegebb" a processzor. Ez csak a feltételezésem, de nagy valószínűséggel így kell lennie.
Bruhe
-
Achill3uS
nagyúr
válasz Bile Demon #3979 üzenetére
ez általánosságban oké, csak ha visszaolvasol, kicsit másféle anomáliákról van itt szó :I
Az E8xxx-nél a magban lévő szenzoroknak elég nagy gyártási szórása van. láttam olyan képet, hogy 4 fokos az IDLE hémérséklet... szobahőmérsékleten ez igencsak durva hiba.
vagy minuszban tolta a csóka, ugyanis akkor az összes szenzor kiakad még pluszban, laptól függ, hol áll meg ez az érték, de win alol nem tudja monitorozni...
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Kösz Bily ezt a kimerítő tartalmas magyarázatot...amit saccra a feletted postolgatók nagy része tud...kivéve Pubikát, mert csak mindig beszól, hogy hsz-t gyűjtsön...subaru: le vagy maradva..
-
Nyugdíjas
nagyúr
tehát, ha a procihűtőt kézmelegnek érzi valaki, mondjuk 35-37 fokosnak, akkor a mag hőmérséklete 53-57 fok körül van a valóságban, ennél kevesebb nem lehet, csak több, ha pl a pasztázás is rossz, vagy nem fekszik fel rendesen. Lehet bármilyen brutál tuning hűtő vagy gyárihűtő, ha egyszer a talpa kézmeleg, akkor a maghőmérséklet már biztosan 50 fok felett jár.
Tehát ha kézzel hidegnek érzi az emberfia a hűtőt,akkor ugyi az kb. 30fok lehet,tehát nem lehet 50felett semmiképp a maghő ezek szerint? Dehogy nem 80fok az is tutyi. Ezt mondjuk eddig is sejtettük
Nekem ez már kicsit kezd bonyolult lenni. Asszem megkérdem Reset Eleket
[ Szerkesztve ]
"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."
-
Bile Demon
őstag
Igen, tisztában vagyok vele, hogy a Tuning Guruknak semmi újat nem mondtam, nem is tudnék. Ők sokkal jobban tudják ezt nálam, biztosan itt ott pontosítani is tudnák azt amit leírtam.
Főleg azoknak szólt akik azt hiszik, hogy a 40 fok alatti core hőmérséklet léghűtéssel reális.
Nekem egyébként az E6400 külső hőmérsékle 49 fok a mag pedig 68 fok egy gyárihűtő szerű hűtő 5V-on. Viszont így állati halk és mégis megy.
Bruhe
-
Pietrosz
addikt
válasz Bile Demon #3986 üzenetére
Az én mérésemet magyarázd meg ha tudod, addig felesleges itt messzmenő dolgokat levonni
-
tlac
nagyúr
akkor a proci egy lábon jelzi az alaplapnak, hogy "nagy gond van" és erre annak le kell kapcsolnia a proci tápját illetve az egész rendszert
ha nem ad jelet ez a láb, akkor mi történik?
-
Bile Demon
őstag
válasz Nyugdíjas #3982 üzenetére
Amit idéztél abban ezt írtam:
T hűtő = 35-37 fok -> T mag = minimum 50amit írtál utána:
T hűtő = 30 fok -> T mag semmiképp nem lehet 50 fok felett?Ez Nem következik abból amit írtam...
Ha 30 fokos a hűtő, akkor a maghőmérséklet 45 fok felett lesz, hogy ténylegesen mennyi az a feszültségtől és az órajeltől függően ki fog alakulni.
A tényleges 80 fok viszont csak úgy tud összejönni, ha:
1. szét van feszelve és overclockolva a proci és 3x annyit disszipál mint kellene.
vagy
2. a hűtőborda és a proci sapka között rossz a hőátadás. ha normálisan van pasztázva és felfekszik a hűtő, akkor ez az eset kizárt.
vagy
3. a proci mag és sapka közt "belül" a prociban van hővezetési probléma.Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Pietrosz #3987 üzenetére
Megmagyarázom:
Nagyobb core feszültségre a hőmérő alacsonyabbnak méri a mag hőmérsékletét.Ez az a feltételezés képletben, amit a hosszú postom vége felé írtam:
T j KIOLVASOTT = k1 * Vcore + k2 * T valós mag
ha k1 konstans negatív akkor előfordulhat ilyen.
az is lehet hogy k1 nem konstans hanem feszültség és/vagy hőmérséklet függő változóIdeális esetben k1=0 és k2=1 kellene hogy legyen.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Rusher
őstag
Ha már itt tartunk kicsit off a dolog de el kell mondanom....ilyen jót rég nevettem..
Tegnap cod4.....chatbe valaki "600 fsp-em van...." én erre: "hogy felejtsd el..." na mind1 jólvan mondom(persze senki nem kérdezte kinek hány fps-e van....) csak erőlködött tovább az arc, hogy neki milyen brutál gépe van...mondom na milyen?....8800gtx + Q6600@9.6Ghz...pfff röhögés mindenki de kitartott mellette, hogy tényleg annyi meg minden...persze repkedtek a beszólások míg a végén:" higgyjétek már el ez egy négymagos proci...4x2400=9600..." -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz Bile Demon #3989 üzenetére
OKsa gejzír. Tehát bármi lehet
"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."
-
Bile Demon
őstag
akkor nem kapcsol le, aztán lesz ami lesz... túlmelegszik, bármi történhet. nem tudok más féle hardveres védelemről. a proci nem tudja lekapcsolni magát az biztos. az órajelét tudja kapuzni, meg kikapcsolja a cachet meg amit tud, de mindent nem tud lekapcsolni. 0 hűtőfelülettel így is tovább fog melegedni.
ha őrajta műlik akkor talán szét tud égni. de lehet hogy ennyire nem tud felmelegedni így se, mert a foglalat és alaplap elvezt annyi hőt, hogy az a pár watt nyugalmi dissipációja nem tudja eléggé felmelegíteni ahhoz hogy károsodjon.de elég kicsi a valószínűsége hogy pont az a láb/vonal hibásodik meg. nyilván úgy specifikálta az intel, hogyha szakadás van ezen a vonalon, akkor az jelzi a hibát! tehát ezen a vonalon aktív lehúzást vagy felhúzást fogad az alaplap védelmi bemenete. és csak akkor kapcsol be ha ez a vonal OK-t jelez.
ki lehet próbálni egy alaplapot proci nélkül... ha igy van, akkor le kell kapcsolja magát.
Bruhe
-
Superman
nagyúr
válasz Gorneck #3800 üzenetére
Én viszont még kíváncsiságból sem veszek 8200-ast. Kicsit kikeltél magadból, ahhoz képest, hogy nincs igazad, de a kacsák márcsak ilyenek. nem viselik el, ha valaki ellentmond nekik. Vagy csak te nem...
Figy: én akkor sem veszek fapados lapot, világos? Mert megtehetem és kész. Te meg vegyél egy low-end processzort, ahányat csak akarsz. Na ez a baromság, meg kíváncsiságból megvenni. Én viszont befejeztem. ja és kihasználom a 4 magot, mert vegassal készítek videókat és 3D Studiot is használok. Még kérdés kacsa? -
tlac
nagyúr
válasz Bile Demon #3993 üzenetére
az órajelét tudja kapuzni, meg kikapcsolja a cachet meg amit tud, de mindent nem tud lekapcsolni. 0 hűtőfelülettel így is tovább fog melegedni.
ezt a proci automatikusan csinálja a hőmérséklet függvényében vagy letiltható ez a védelem?
tehát ezen a vonalon aktív lehúzást vagy felhúzást fogad az alaplap védelmi bemenete. és csak akkor kapcsol be ha ez a vonal OK-t jelez.ezt nem teljesen értem, mik ezek a le-felhúzások?
ki lehet próbálni egy alaplapot proci nélkül... ha igy van, akkor le kell kapcsolja magát.mire gondolsz?
-
Pietrosz
addikt
válasz Bile Demon #3990 üzenetére
Ezt valaki lefordítaná nekem emberi nyelvre?
Én fordításom: szar a szenzor.
Nagyon nem értettem félre remélem. -
Gorneck
legenda
válasz Superman #3994 üzenetére
Ha kikeltem volna magamból, akkor nem is válaszolok a semmit mondó hsz-odra.
Teljesen más szemszögből nézzük a dolgokat...2 mag estén nemtom mitől lenne egy farkas lowend proci!? De majd kifejted... Ahogy azt se, hogy mi értelme van 60k-t költeni egy fullos lapra mikor 20-25k-s lap is kihozza a prociból amit ki lehet.
Lowend téma...ilyen nézőpontból a Q6600od is az...szal gyorsan cseréld mert kiment a divatból...
14-16k-t nekem megért, de legalább Én nem akarok 70k-ért tápot venni dísznek... Nahh ez az igazi baromság...Gorneck#1239
-
Bile Demon
őstag
Az órajel kapuzás és a TM1 és TM2 üzemmódok is, mint ahogy a C1E EIST letilthatóak. Ezek automatikusan működnek.
Javaslom a "rmclock_230_bin_upd1.exe" nevű progit, ennek a leírását bővebb infószerzés céljából, én is onnan informálódtam.
Viszont amikor "katasztrófikus túlmelegedés" van, amit az említett lábon jelez a proci, na ez nem letiltható, amikor ilyen jelzést ad, akkor (szerintem) belül mindent lekapcsol amit csak tud, úgysincs más dolga, lehet hogy ez a hibajelzés vonal belül hardveresen lekpcsol minden részegységet. Ennek a proci adatlapjában lehet utánanézni. Az is lehet, hogy ott se részletezik.
a fel / lehúzás azt jelenti, hogy egy vonalra, egy felhúzó ellenállással feszültséget kötnek és így a vonalon határozott 1-es logikai szint lesz. Ez jelentheti pl hibát. Így ha nincs processzor a foglalatban akkor eleve megvan a hibajelzés. Akkor is megvan, ha a processzor és a bemenet között a kapcsolat nem jött létre, pl kivan törve a procinak az a lába, vagy szakadt a nyákon a vonal. stb. Csak akkor indul be az alaplap, ha a processzor, egy erősebb lehúzással azt jelzi, hogy minden OK. Ez így elég biztonságos.
arra gondoltam, hogy próbálj meg bekapcsolni egy alaplapot CPU nélkül. Elvileg az alaplap ilyenkor azt fogja hinni, hogy a processzor túl van melegedve, mivel nem jelzi, hogy a hőmérséklete OK. Ezt csak az elmélet ellenőrzésére mondtam, mert kérdezted, hogy mivan ha nem ad jelet ez a láb.
Bruhe
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest