Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz RR-13 #17198 üzenetére

    Nagyon nem szívesen írom ezt, de muszáj. :(((

    Az nem zavart, hogy "helyretettél" bűncselekmény ügyben, és demonstráltad, hogy te jobban tudod. A hétköznapi beszédben nem szoktunk különbséget tenni bűncselekmény és vétség között. A szabálysértésről már nem is beszélve. Főleg nem egy bankos topicban, tanácsadás során, hiszen arra ott a jogász topic. Ott kell maximálisan szakszerűen fogalmazni.

    ... nehogy bevonják a kártyát, mert akkor nem leszel előrébb.
    Tudod, mit írtál? Nyitva hagytad azt a lehetőséget vagy indirekten tanácsolod, hogy mégis vegye fel a pénzt a hagyatéki lezárása előtt. Ami adott esetben - legyen így - vétség is lehet.

    Az én véleményem, hogy ha egyedüli örökös vagy, és nincs végrendelet, hogy más kapja meg a bankban lévő összeget, akkor büntetőkategória probléma nem lehet.
    Hogy ki az örökös, azt a hagyatékin a közjegyző állapítja meg. Addig csak vélelmezett örökösről beszélhetünk.
    De - elméletileg - lehet, hogy van végrendelet, amiről az örökös nem is tud, de a közjegyzői nyilvántartásban szerepel.
    A károkozás kizárása sem egyértelmű. A hagyaték terhére - elvileg - igényt nyújhat be bárki, akinek követelése van az örökhagyóval szemben. Pl. egy adósság, amiről a vélelmezett örökös szintén nem tud.

    A tanácsadás során a "jóhiszeműen sem ártani a másiknak" elvét kellene gyakorolni.
    Elhangzott egy laikus kérdés olyantól, aki nem tudta, mik ilyenkor a lehetőségek. Olyan választ vár, ami megoldja a problémáját, de nem okozhat neki nehézségeket.
    Van olyan, hogy az örökhagyó számláján ott a pénz a temetésre, az örökös(ök)nek pedig nincs pénze erre. Ez egy nehéz helyzet.
    De sugallni sem szabad, hogy esetlegesen jogszabályba ütköző megoldást keressen.

    Mert igaz, amit merqree írt, hogy ők felvették és nem lett belőle semmi. Van így olykor, de erre nincs garancia.
    Egy barátom ugyanezt megtette. Nála volt a kártya, szülője életében mindig ő használta helyette, vette fel a pénzt is. Megtette a haláleset után is. Kiderült, mert észlelte a bank. Volt belőle rendőrségi ügy. Többször is meg kellett jelennie. Nem lett belőle vádemelés, mert utólag, a hagyatékin kiderült, hogy nem volt károkozás, stb. De közel háromnegyed évig a Damoklész kardja ott lógott a feje felett.
    Erre a lehetőség a kérdező esetében is megvan. Ha követi a sugallt tanácsod. Remélem, nem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák