- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz Dolphine #56048 üzenetére
Ha a zárlat kimérhető az egyik adatérhez, akkor annak elég bizonyítéknak kellene lennie.
Akkor még kötözködhet a cég a túlzott mechanikai igénybétellel. Ezt meg csak egy fogyasztóvédelem által készített dokumentáció cáfolhatja, bizonyítva a gyártási hibát.
Egyébként akár maga a csatlakozó is lehet hibás. Pl begyűri az aljzat vékony érintkező lemezkéit.Olcsó, de működő képes micro USB-s készülék: talán egy mobil telefon. Néha 3000.- Ft-ért is lehet újat kapni.
(Aztán viheted gariztatni. )mezis
-
Dolphine
addikt
A cég külföldi, úgyhogy a fogyasztóvédelem nem "játszik".
A mobil sem biztos, hogy jó, mivel nem mindegyik támogatja eleve a kétoldalas micro USB csatlakozót.
Akkor vegyek egy BT hangszórót? Az eDigitalon van is olcsón!
Viccet félretéve, lehet, hogy lesz segítségem a probléma megoldásában egy nyomtatott áramkör segítségével.Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
szabifotos
senior tag
Visszatérve a Li töltés témára. Ti hogyan oldanátok meg egy dobozba épített soros akkupakk töltését dugasztápról, egy laikus ember számára, hogy ne gyújtsa fel a házat? Tehát oké, hogy egyszer beállítom a trimmereket és nem kell hozzányúlnia, de nem tudja méricskélni stb. Ha otthagyja bedugva ne károsodjon... ilyesmire gondolok.
Párhuzamos vagy 1 db cellánál a TP4056 jelzi, de sorosnál pl. ha ILYET építek be az jó megoldás? Így gondolom elkezdené jelezni a töltődést is, amint rádugja a tápot.
De ha otthagyja éjszaka pl.? Vagy erre elég a 3S overcarge protection a cellákra, és kész?Hogyan érdemes?
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Erősítő barkácsolással nem tudom hányan foglalkoznak, de a harci kérdés az lenne, hogy van otthon több régei tranzisztor 2N3055 meg tip30 és társa és ha építeni akarok erősítőt, akkor ezeket használjam valamennyire összeválogatva vagy akkor is jobban járok, ha veszek új tranzisztorokat de azok semennyire sem válogatva?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56058 üzenetére
A TP4056 jelzi is, valamint termináló funkciójával meg is szakítja az áramot.
A trimmeres CC/CV modulok csak jeleznek, már amelyiken van 3. LED is, ami a 10% áramot mutatja.
– Egy lehetőség, amit valaki felvetett, hogy amikor ez a bizonyos 3. LED jelez, hozzá lehetne kombinálni egy relét is, ami megszakít.
– Vagy eleve kisebbre állítani a feszültséget, tehát cellánként 4,1 vagy 4.0 V-ra, úgy már nehéz túltölteni.
– Vagy egyébként sem olyan vészes, ha rajta marad a 4,2 V-on, illetve elvileg nehéz olyan sokáig úgy felejteni, hogy gond legyen ebből.A linkelt LED-kijelző ezt nem oldja meg. Ha csak jelezni kell, ezen is van 3 LED, ami mindent jelez (CC / CV / 10%):
http://www.ebay.com/itm/401089099019
Vagy a másik fajtája:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/32986.html
A cellavédő modul sem erre való, az csak 4.255V ± 0.05V felett szakít meg, a töltőt mindig kevesebbre kell állítani.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dabadab
titán
Sziasztok!
Talán tudtok segíteni ebben a kérdésben: vettem egy fényerőszabályzós villanykapcsolót (Kopp Thaya egyébént) amihez 0 dokumentáció volt, viszont amikor szétszedtem, akkor láttam, hogy három drótot kellene bekötnöm (a bal oldali két lyuk tényleg kettő, megnéztem, nincs köztük rövidzár), amik csak számomra érthetetlen szimbólumokkal vannak jelölve (illetve az L-t értem, oda kell bekötni a fázist - de a másik kettőt nem).
Tudnátok segíteni a rejtély megfejtésében?
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Kernel
nagyúr
válasz dabadab #56061 üzenetére
Kiegészítő egység elvileg, oda lehet kötni további vezérlőt, egyfajta master --> slave. Az alternatív kapcsoláshoz hasonló.
Üresen kell hagyni a harmadikat.
A nyíl a fázis bemenete, gondolom. Kimenő nyíl (L) megy a lámpa felé. Fordított bekötéssel nem működnek az ilyen szenzoros kapcsolók, de nem lesz baja.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz xxxjjjkkk #56068 üzenetére
1 rendelt gitár pickup-on van
2 gitárhoz, mert kábelezésre nincs
3 linken minden megtalálható amit leolvastam és hsz-ben külön leírtam, kábel ∅≈2.3mm, belső ér .16-.18-as, árnyékolás .22-es, ezüstözött.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
Erre értettem, hogy amelyik bármi más szempontból szimpatikusabb, mivel ezek nem romlanak meg.
Pláne, manapság találkozni gyenge utánzatokkal is, amitől jobb a régi.
-
darvinya
titán
válasz xxxjjjkkk #56071 üzenetére
Ha tudnám nem kérdeztem volna.
Maga a kábel minőségi, s sokkal amit most árulnak.
Pl: tegnap vettem „SAL High Performance” 0.14/0.18-as ∅3mm-es kábelt, ami csupaszítás után látszott, hogy a réz már kicsit oxidálodott (ennyit minőségről).
Ráadásul műanyag vezető aránya igencsak 3/1, míg amit keresek 1.5/1.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
superg
senior tag
Sziasztok!
Adva van egy tablet aminek a szétszerelése közben a wi-fi antennája elkeveredett,hogy lehetne ezt pótolni?Azóta nagyon gyenge a wifi jel.Ilyen kb 10mmx200mm-es kis csík,lapka,fólia nem tudom mi volt,nem is tudom miből áll ez.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Angolul tudja valaki miként írják az árnyékolt kábelt?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
superg
senior tag
Köszi.Pont az nem jó arra jutottam némi utánaolvasás után ez teclast tablethez írja vki hogy jó (nekem ahhoz kéne) illetve erre chuwi hi12-re,hasonló kínai.
RTL8723BS realtek chiphez konrétan nem találtam remélem fenti kettő vmelyike jó lesz hozzá -
Sokimm
senior tag
Sziasztok ismét!
Mostanában a szervó motorok hajtásáról olvasgatok, és érdeklődve figyeltem fel erre a kommentre, hogy a régi L298N driver-t nem ajánlják (se az A4988-at), helyette inkább a 30543-ast.Az indoklás a motorok belső ellenállását említi, amit nem igazán értek.
"The L298N is old and very inefficient technology and and won't work with high current, low resistance motors like yours, as it does not offer current limiting."
Valahogy segítsetek ki kérlek, hogy a motor belső ellenállása milyen hatással van a vezérlőre?
(meg amúgy azon is agyaltam, hogy stabkockákkal nem lenne olcsóbb megoldani az ilyen motorok vezérlését? Állítható feszültség (előre beállított) (nem tudom mekkora áramot engednek a kockák, de biztos van elég erős), és kijövök 500 forintból (plusz kondik)... Valamit nagyon nem látok át, mivel biztos vagyok benne, hogy itt valami más is van, ami miatt nem használják mások a stabkockákat erre a célra. (de ez már csak túlgondolása az első kérdésemnek, mint alternatíva)Persze azt se értem, hogy mért van pl a 4988 esetében minimum 8V (nem tudom mennyi Amper) igényű input Vcc, ha a motor, amit vezérel, csak 1-2V (1A) körül venne fel? A többlet energia hővé alakul?
Elnézést, ha nagyon nagy butaságot kérdeztem! Bátran hurrogjatok le, építő kritikával!
[ Szerkesztve ]
-
gyenesmartin
őstag
L298-al szerintetek lehet egy 3 fázisú motort működtetni?
-
tvamos
nagyúr
válasz gyenesmartin #56080 üzenetére
Siman lehet, de szerintem nem vagyol annyira a kihivasra, hogy ezt megcsinald. Hazilag egyszerubb, ha felhidankent (fazisonkent) van aramszenzorod.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, úgy néz ki zárlatosíthattam egy cc cv panelt. Vajon felderíthető a hiba, vagy kuka? Épp labortáp épült belőle, már lassan a végéhez közeledtem aztán hirtelen észrevettem, hogy nem igazán úgy funkcionál ahogy kell. Mindent lekötöttem róla minden módosítást visszavontam, de így is, ha áramot kap ez a kis IC 5 másodperc után már érinthetetlenül meleg. Nem is nagyon merem tovább járatni. Illetve a betáp + - pólusainál néha bejelzett a zárlat kereső a multiméteren, de elég sokat kellett próbálgatni, hogy besípoljon, és 100%, hogy nem a két mérőtüske ért össze.
Illetve még ami lehet hogy hülyeség volt, de jó ötletnek tűnt és valahol valamikor ekkor történhetett a zárlat. Az volt a terv, hogy ugye labortápnak illik CC CV visszajelző led. Ezt úgy akartam megoldani, hogy a panelről leforrasztottam az eredeti zöld/piros ledet. És a helyükre kötöttem volna be a két új ledet, viszont nagyon kevés áramot adott ki a nagyobb ledeknek nem volt elég. Na most eredetileg úgy működött, hogy egy zöld/piros led volt benne, és attól függően, hogy CC vagy CV mód volt a szerint kapcsolta a két negatív pólusát, a pozitív fix volt. Na én erre azt találtam ki, hogy a fő, betápra rákötöttem egy step down konvertert, beállítottam a megfelelő feszültséget, de csak a pozitív ágát vettem le a konverterről azaz azt a kb 2v ot amit rákötöttem a két új led + ágára. Míg a két led negatív ágára rákötöttem az eredeti zöld/piros led két negatívját, hogy CC CV váltásakor a megfelelő led kapjon csak feszültséget. Látszólag működött is, némi ellenállást iktattam még közbe, mert mikor CC módra váltott némi áramot mégis kapott a CV ág ezt akartam megszüntetni.
-
kmisi99
addikt
A bekarikázott ic fölött kicsit balra a kis smd cucc az egy dióda nem?
Amúgy amit írtam led áram ellátás az mennyire volt veszélyes? Azaz a + ágat a step down adta, a negatív meg az eredeti led negatív ág volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56082 üzenetére
Pedig az oroszok jóvoltából rajz is van hozzá, amit korábban linkeltem:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_55412-55412.html
Ebből rögtön látszik, hogy eredetileg egy ellenálláson keresztül kapnak áramot a LED-ek, amit kihagyni nem lehet (nem szabad fix feszültségre kötni), mert tönkremehet az IC kimenete.
Ehelyett az ellenállás csökkentésével növelhető a fényerő.
Az LM358 terhelhetősége forrás módban (tehát pozitív kimenetről negatív irányba) 20 mA, nyelő módban (amikor lefelé zár) 8 mA.
A nyelő mód áramának növelésére kiegészítették még egy tranzisztorral is, ami elvileg egy olyan SMD tranzisztor, amibe bázisellenállás van integrálva, hiszen a bázisra közvetlenül nem szabad ennyi feszültséget kötni.
A rajzról lefelejtették, de látszik a panelon is, hogy a 7805 bemenetére van kötve a műveleti erősítő, ami minden jel szerint tönkrement. Esetleg még a tranzisztor is. Az alsó LED pedig fordítva van rajzolva.
A T4 jelű SMD-dióda 1N4148:
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Oszcilloszkópnak árt a 0-24/7-es üzem?
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56088 üzenetére
LM358 100 Ft körül van és gyerekjáték cserélni, hőlég nélkül is könnyen megoldható. Ha le van ragasztva, szikével át lehet vágni a lábait, utána lepattintani.
A tranzisztor valami ilyesmi, de elsőre nem fontos cserélni, csak ha zárlatos és emiatt folyamatosan világít a LED. Az új IC-t ettől még nem teszi tönkre, de a C-E zárlat mérhető is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56089 üzenetére
Nem, hacsak nem katódsugaras. Annak lassan, de fáradhat a fűtőszála.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56092 üzenetére
Például a táplábakon, ami a bemenetre kapcsolódik közvetlenül, de ez nem mindig mutatható ki a műszer mérőfeszültségével, kevés hozzá.
De mindegy lényegében, ha már így forrósodik, annak vége.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56078 üzenetére
Persze azt se értem, hogy mért van pl a 4988 esetében minimum 8V (nem tudom mennyi Amper) igényű input Vcc, ha a motor, amit vezérel, csak 1-2V (1A) körül venne fel? A többlet energia hővé alakul?
PWM-vezérelt híd, azt a 8 V-ot csak kitöltési tényező függvényében kapcsolja rá, miközben áramot is figyel, amellett szinkron egyenirányítós rendszert alkot, ezért a külső védődiódák elhagyhatók általában, bizonyos határig.
De ezzel nem azt mondom, hogy 1-2 V-os motort tudsz így járatni, túl nagy áramimpulzusok alakulnának ki, ennél viszont 2,1 A a védelmi küszöb.
A blokksémán feltüntetett DMOS-híd csak elvi egyszerűsítés, további áramkörök is vannak még azon a részen, aminek a működéséhez kell egy minimális feszültség. Nem is működhetne így, ha a logikai rész kap 5 V-ot, a híd mehet 8-35 V között, ott azért kellenek még szintillesztések is.
Ehhez képest az L298 egy kőbalta, 30 éves technika, épp csak bipoláris híd + bázismeghajtás / jelformáló kapuk.
Stabkocka nem is értelmezhető ilyen szervócélra, mint irányváltás / kapcsolás.
-
Sokimm
senior tag
válasz Kernel #56095 üzenetére
Oh köszönöm! (a stabkocka csak mint áramforrás gondoltam, majd valami darlingtonnal kapcsolgatnák... (de elvetem eleve ezt az ötletet, nem akarok új utakat járni, elég nekem más lábnyoma ))
Más: Szervó motorokhoz enkódert (3 fázisú) hol lehet normális áron szerezni szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz Sokimm #56096 üzenetére
Módosítom a kérdésem.
3 fázisú DC szervó motorról van még mindig szó.
Nem kell már fordulatszámot állítanom, elég ha maxon (stabilan) pörgetem fix fordulaton, de hogyan tudom kimérni, mit bír a motor? Van rá valami módszer (elektronikailag szakszerű)? Vagy mint a léptetőmotoroknál, hogy egy kis kakaóval megnézem mikor áll be pozícióba, és akkor azzal hajtom? -
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56097 üzenetére
Nem lehet úgy kimérni, mint egy Zener-diódát például. Főleg a melegedésből lehet következtetni, esetleg belsejében a tekercs vastagságából, ha valaki ismer sok motort és már szemre is meg tudja mondani.
Ha annyit adsz neki, hogy már működik, nyomaték megfelelő, de még nem melegszik túl, akkor semmi gond.
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Először is boldog új évet kívánok a topic lakóinak!
Másodsorban lenne egy szakmai kérdésem.Van egy régi, orosz akkutöltőm, de nem igazán úgy szuperál, ahogy kellene.
13,8-13,9V-t mérek az akkun mikor ráteszem a töltőn, tudomásom szerint 14,1-14,4V között kellene lennie a töltőfeszültségnek.
Hol keressem a hibát, hogy induljak el?Köszönöm!
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
Új hozzászólás Aktív témák
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs