- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz Daywalker #41446 üzenetére
Hívd el Fapacit egy mérésre. Bp-en nem egy ökör ára,12ezer, és utána pontos tanácsot tud adni. Saját kútfőből, nulla ismerettel ilyennek nekiállni nagy eséllyel több kára lesz, mint haszna, a kidobott pénzről nem is beszélve.
Akusztikai panelekkel sem kell úgy kinézni a nappalinak, mint egy stúdiónak. Lehet rájuk képet nyomtatni, faltól eltartva hangulatvilágítást beépíteni, nem feltétlenül kell négyzet alakúnak lennie, stb.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz Morris #41450 üzenetére
Abszolút nem akarom elbaszni a stílusát, lelki szemeimmel már látom az összképet.
Max átalakul egy kicsit.
Igaz ezekből a böszme dobozokból ami a plafonig lesz nehéz elképzelni a végeredményt.😀
De szép szövettel bevonva ami a leendő fal szinéhez, még kiegészítőként is jól hathat, szerintem nem reménytelen vállalkozás.
Utána úgy is csináltatok ellenőrző mérést, ha nem hozza az elvártakat, kidobom mind, és rábízom az asszonyra a szoba küllemét.
De amíg nem valósítom meg a saját elképzelésen addig úgyse tudok megnyugodni😀 -
-
hunaqua
addikt
Igaz,ez az én véleményem,de nem kell átesni a ló másik oldalára. Ez a "házimozi belépő szinten". Sok esetben az alap rendszerekből nem egy jó hifi lesz pár tábla szivacsból,hanem csak szimplán egy nevetséges és undorító szoba..
[ Szerkesztve ]
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
BBéci
legenda
válasz hunaqua #41455 üzenetére
A belépő szint nem jelenti azt, ogy tegyünk be pár készüléket és hangdobozt, ahogy éppen sikerül, aztán le van tojva, milyen a hangzás. Az olcsó, belépő szintű rendszerből ugyanannyira fontos kihozni a lehető legtöbbet, mint a sokmilliósból. Egyik topiktárs idézte azt a nagy igazságot, hogy a sokmilliós rendszer vacak akusztikai körülmények között rosszabbul is szólhat, mint egy pár száz ezer forintos, de akusztikailag optimalizált helyiségben. Ez az optimalizálás olyan szinten illeszkedhet a szoba eredeti kinézetéhez, hogy feldobja azt, nem pedig rontja.
A házimozizás hobbi, nem kényszer, élvezetből, a magunk örömére alakítjuk.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz hunaqua #41455 üzenetére
Mindenki másképp látja.
Én személy szerint a lehetőségekhez mérten szeretném a hangfalaim igazi hangját hallani, nem a szobáét.
Ettől ez még bőven belépő szint, alap rendszer, alap kábelekkel, szoba akusztika is alapjaiba rendbe téve.
Ha ez nincs meg akkor az nem házi mozi, csak annak csúfolt valami.
Haladó már az mikor komoly rendszer, kábelekkel egységesítve, figyelve az apró részletekre is.
Szvsz.[ Szerkesztve ]
-
Zigi
senior tag
Valaki magyarázza el, hogy miért a hangfal mögé teszik az akusztikai panelt és miért nem az első visszaverődési pontra az oldalfalon ? Most már több helyen is ezt láttam, képeken és barátoknál is. Hátsó reflexesnél még ok, de amelyik első reflexes ott nem előnyösebb az oldalfalon, ha csak kettő panel van?
-
motorhead
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom a megfelelő topicba írok e, de hátha. Van két JAMO S708 6ohm impedenciájú hangfalpáram.
Kaptam kipróbálás (vásárlási szándék miatt) céljából egy régebbi Yamaha RX V730-as házimozi erősítőt. Elsősorban zenehallgatásra/filmre használom, de csak sztereóban (nincs és nem is lesz több hangfalam..)
Az erősítőn választható kimeneti impedencia 4ohm ill 8 ohm. Kérdésem, hogy mire kell állítanom?
Jelenleg a 4ohm-on áll a kapcsoló, így próbálgatom.
További kérdés, hogy ezt a két hangfalat eddig egy régi Videoton S6363-mal használtam, nekem nagyon szépen szólt vele. Viszont ezzel a Yamahával egészen "más". Meglehet, hogy esetleg más erősítőt kellene néznem a hangfalaim mellé? Valahogy olyan tompának érzem a hangját. Nehéz leírni mit hall az ember, de talán ez a helyes szó rá.[ Szerkesztve ]
..--OLDSCHOOL FOREVER--..
-
hunaqua
addikt
válasz ctrlaltdel13 #41457 üzenetére
Bizonyára így van,de továbbra sem hiszem vagy hallom ,hogy a belépő szintű erősítőn hallani lehet,hogy ez bizony nem 1000 ,hanem 5000huf árú kábel.Azt sem gondolom,hogy amennyiben zenét akarok hallgatni akkor indulok letakarni és becsomagolni a lakást.
Nekem időnként olyan,hogy a 20 éves Suzuki Swift sokkal stabilabb ám ha van spoiler a hátulján!!!
...pedig tök mindegySONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz hunaqua #41460 üzenetére
Hát ezt pont jónak írod, hithű ateista lévén, azt hiszem amit látok,hallok. Mindenben az ész érveket keresem.
Pont nem foglalkozom a kábelekkel,mert nem hallom.
De egy jobb környezetbe egy kezdő cucc is sokkal jobban, élvezhetőbben szól, ezt viszont tapasztaltam, így már elhiszem. -
Zigi
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #41462 üzenetére
"hithű ateista" ez jó
-
BBéci
legenda
válasz motorhead #41459 üzenetére
Nem ajánlott 4 ohmra állítani!
Az teljesen normális, hogy másnak hallod a hangját, az lenne furcsa, ha nem ez történne.
Távolról lehetetlen megállapítani, mitől tompa, ezért hallgassa meg valaki más, aki tapasztalt e téren.(#41462) ctrlaltdel13
Ha majd rendben lesz az akusztika, biztosan hallani fogod a kábelek hatását, mert a rendszered alkalmas annak megmutatására.(#41460) hunaqua
Amennyiben olyan (hangszóró, interkonnekt) kábelekről van szó, amelyeknek korrekt az ár/érték aránya, az 1000 és az 5000 forintos közötti különbséget belépő rendszeren is simán meg lehet hallani.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Semennyivel nem indokolja jobban a hátsó reflexnyílás a csillapító panel mögé helyezését, mintha az a lyuk az előlapon van. Ez jó nagy tévhit. Azok a panelek a reflexnyílás 30-50 Hz közötti frekvenciáján semmit nem csillapítanak.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
attiss66
senior tag
Nekem ilyen membrános csillapító lesz a falon, vagy 5 db.
Amúgy most, hogy a Pio.VSXD711 le lett cserélve a Denon 3802-re, nem hallok különösebben akusztikai problémákat. Persze biztos lehet még valahol csillapítani, de azt fülre nem egyszerű meghatározni, hogy hova mi. A membrános csillapítók 60x100x7 cm-esek lesznek. A levegőáteresztős anyagra, ami rá lesz feszítve a vakkeretre, 7000 Ft-ért nyomtatnak egy képet. Ez elég zúzós, de egy szürke vászon nem gyól mutat.
Nekem a nappali középen ketté van választva vastag függönyökkel, az ablakon van ideiglenesen egy szürke, nem is elég vastag és fényáteresztő, ahelyett, ha lesz manim rá, ugyanolyan bordó vastag függönyt veszek, mint a többi helyen. A tv a center és a tv mögötti lambériára három faliszőnyeget vettem német boltban, zöld és fehér, nem volt bordó, vagy sárga. A parkettán ugyancsak mindenütt szőnyeg. A két ülőgarnitúra is sokat csillapít. Szerintem akusztikailag már kezd elég rendben lenni.[ Szerkesztve ]
-
hunaqua
addikt
Itt van ez az OEHLBACH 2X2.5 kábel. Akkor ez nem jó semmire,csak a csirkeketrec drótozására?
...vagy kerti bakancsba fűzőnek?http://www.hififutar.hu/index.php?P=1&K=13&ID=15030
770huf/m
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
Dorian
félisten
Hogy az elsődleges reflexiós pont oldalt van, vagy hátul, az attól függ, melyik fal van közelebb. Többnyire a hátsó. De mindenképpen sokkal fontosabb a mögötte lévő fal, de nem a refinyílás miatt, hanem a távolságfüggő frekvenciatartomány (2/3 oktáv is lehet) nagymértékű kioltása miatt. Ráadásul ugyanebben a frekitartományban pedig a torzítás is sokszorosára (10-20x is lehet) nő.
[ Szerkesztve ]
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz attiss66 #41468 üzenetére
Ezt a képet kiszedted a netről,oszt boldogság?
Te fogod legyártani?
Professzor attassi66, azt tudtad ugye hogy egy ilyen menbrános(általában hangolható) elnyelőt nem a falra szokták elhelyezni, mivel a mélyfrekvenciák a falak találkozási pontjainál, dúsulnak leginkább, ezért ott lehet hatékonyan kezelni.
Persze hogy tudod hát te professzor vagy a témában.
Sőt te mindezt 7cm vastagságban kivitelezed, ami a képen 15cm.
Mondjuk akinek egy avr csere akusztikát javít, na....."Amúgy most, hogy a Pio.VSXD711 le lett cserélve a Denon 3802-re, nem hallok különösebben akusztikai problémákat. "
-
-
krisztian7
tag
Régen sokat foglalkoztam hifi dolgokkal, de egy jó pár éve teljesen abbahagytam a termékek figyelését, illetve össze tudtam állítani egy olyan szettet ami kiszolgálta az igényeimet teljes mértékben, ami ezekből áll:
-JBL 6230 régi stúdió erősítő, nagyon dinamikus, rendkívül sok tartalékkal
-Zero dac (PC USB-ről, TV SPDIF-el) hangerő szabályzás is erről megy
-B&W DM601 Series 2
-PC-ről szól a mozi, kodival és kövezzetek meg de spotify-ról a zene, mostanában inkább filmre, sorozatra használom a rendszertMost elgondolkoztam, hogy lehet lecserélném az erősítőt és a dac-ot, egy kényelmesebb megoldásra, amit tudok távolról bekapcsolni, illetve átkapcsolni, hangerőt szabályozni, mert most ezt mindet kézzel kell megtenni, odamenni, ami kezd kényelmetlen lenni.
Mit javasolnátok, ami legalább hozná ezt a szintet és nem lenne 100-130.000Ft-tól messze, természetesen használtan?
Milyen erősítők ajánlhatóak mostanában ebben az árban? Félek kicsit sztereóról váltani házimozira, de nagyon háttérba szorult a sztereó zenehallgatás. Jó lenne ha az erősítő tudna 4k-t, 2db HDMI-t ez annyira nem fontos. Atmos meg ilyenek nem, nagyon sok erő nem kell, a 601-esek elég jól hajthatóak. Később ezeket kiegészíteném 5.0 v. 4.0-ra, ennél több hangszóró nem kell, illetve mélyláda se, számomra így is van elég mély mozinál. Társasházi lakás, gyerekkel -
krisztian7
tag
válasz krisztian7 #41476 üzenetére
Ami kimaradt, mert most ahogy utánaolvastam a 4K-val nem jár együtt, HDR is fontos egy LG Oled tv-t hajtana meg. Francba ebbe a sok új szabványba.
-
törölt tag
Front szatelit hangszórók elhelyzésénél elsődlegesen fontos a fülmagasságban történő elhelyezés, vagy mozgatható konzollal helyezhető feljebb is, a hangszórókat fül irányába forgatva?
-
hunaqua
addikt
-
BBéci
legenda
válasz krisztian7 #41476 üzenetére
Mélyláda nélkül nincs házimozi, csak valami ahhoz hasonló, ezt százszor leírtuk. Még akkor is kötelező, ha a frontsugárzók másfél méter magas, 100 kilós monstrumok.
A megadott összegért kapható használt erősítők között biztosan találsz olyat, ami minden igényedet kielégíti.(#41478) Mozsdicz
Mindenképpen a fülmagasság ajánlott, különben nem a képből fog szólni a hang.(#41479) hunaqua
Nagyjából én is úgy gondolom, de érdemes többfélét kipróbálni, ha van rá pénz, akkor valamivel drágábbakat is. Hiba leragadni az elsőnél, mondván, hogy jó az.[ Szerkesztve ]
-
Zigi
senior tag
válasz Dorian #41471 üzenetére
Nem értem. A szemközti falról visszaverődő hanghullámok visszaverődését csillapítjuk? Nekem ez jön le az ábrából. Én úgy tudtam az elsődleges visszaverődések a legkárosabbak. Egy első reflexesnél mit keresne közvetlen hanghullám a hangsugárzó mögött (piros vonal) ?
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Az már katyvasz, ha a visszaverődő hanghullámok visszaverődnek. Azokat bizony csillapítani kell!
Bújj be a hangdoboz mögé és fülelj! Az a valóság, ami Dorian ábráján látható, azért ideális a falaktól 1,2-1,5 méterre elhelyezni a hangdobozokat.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Nem ez van az ábrán, nézd meg jobban (a nyilakat)
Egy hangsugárzó nem csak előrefelé sugároz hangot. A szub-tartományban gömb alakban, és ahogy megyünk a magas felé, úgy egyre jobban irányítottan.
A reflexnyílásnak pedig még mindig nincs köze az egészhez.[ Szerkesztve ]
-
attiss66
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #41473 üzenetére
Valószínüleg a Pio.D711-el gond volt hangilag, az is hozzájárult a kiemeléshez, erre gondoltam. Mivel a Denon-nak semmi gondja hangilag, ha most nem hallok semmi zavarót, akkor csak ott lehet a problem.
"Te fogod legyártani?"igen, ez nagyon lényeges szempont, nem csak kitalálom, meg is valósítom elv
"Persze hogy tudod hát te professzor vagy a témában."
zeneértésben és filmértésben vagyok prof.
A panelokat a falra fogom tenni, mert képként is funkcionálni fognak.
"A membrános csillapítók működési elvének megértésében sokat segít ha játszottunk már valaha, vagy láttunk billiárd mérkőzést. Amikor a billiárdgolyó az asztal szélén lévő puha rétegnek ütközik, akkor megáll, a puha réteg összenyomódik, elnyeli a mozgási energiát, majd egy bizonyos részét visszajuttatja a golyóba, ami ekkor ismét elkezd gyorsulni, de most az ellenkező irányba. Ugyan ez történik a levegő részecskékkel is, amikor a hanghullámban a falnak ütköznek."
Még azt se tudom milyen frekiket és hol kell csillapítani/kell e egyáltalán/, ez csak egy ötlet volt, hogy képek lesznek a falon, az is lehet, hogy magas vagy középcsillapítások kellenek, hogy ne a sima nagy falfelület legyen.
A basszus csillapításra elsősorban a bal sarokban 40x100 cm-es 80kg/m3 heterogén szivacshenger lesz.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
-
attiss66
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #41473 üzenetére
Szobaakusztikát nem ártana mérni, nekem se mérőmikrofonom egyéb hozzávalók nincsenek. Debrecenben nem tud senki szobaakusztikát mérni.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz attiss66 #41485 üzenetére
Van egy fajta gondolkodás módod.
A kérdésemre a választ kicsit elhanyagoltad( te csinalod,és hogy lesz7cm?).
Helyette jössz a billiárdal, ami rossz hasonlat.
A billiárdban nem az a lényeg hogy minél több mozgási energiát elnyeljen az asztal, mert akkor megállna a golyó
A mozgási energiát nagyjából eltaláltad,
"elnyeli a mozgási energiát, majd egy bizonyos részét visszajuttatja a golyóba,"
Ha ez így lenne a golyó szétrobbanna.
Max a golyónak adja át,vagyis erő hat a golyóra ami mozgatja tovább, de mindegy is.A rezonancia paneleknél, ha jók az olvasataim, és jól fogtam fel, akkor az a cél hogy a hanghullámot lelassítsd, és minél kisebb sebességgel haladjon át rajta, így a mögöttes elnyelő hatékonyabb.
-
ctrlaltdel13
őstag
-
rob01
tag
Sziasztok!
Hazimozi rendszert szeretnék egy 25 négyzetméteres szobába.
Erősítőnek Denon AVR X1500H,
hanfalaknál pedig az alábbi:
- Jamo S 809 5.0, 170e
- Polk Audio T50 5.0, 190e
- Wilson Raptor 7 5.0, 200e
- Monitor Audio Monitor 300, 240e szetteket néztem ki.
Ti melyiket ajánljátok a fentiek közül? Esetleg hasonló árfekvésű terméket tudtok még ajánlani. Fontos a zenei hangminőseg is.
Válaszokat előre is köszönöm! -
attiss66
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #41489 üzenetére
"A kérdésemre a választ kicsit elhanyagoltad( te csinalod,és hogy lesz7cm?)."
Úgy gondoltam elsőkörben, hogy 2 cm vastag heterogén szivacsot teszek, ahol a 15 cm-esben a közetgyapotot írta. Utána 1.5 cm-re filc, 1.5 cm-re az a nagy sűrűségű gumilemez, aztán megint 1.5 cm filc és onnan 1 cm-re a vászon, így 7.5 centi. Hogy ez milyen frekit csillapít, passz. Csak írtam azt , hogy már szerintem elég jó a szobaakusztika, de nem árt ha megtöröm a nagy csupasz falfelületet. Ezért kéne a mérés, hogy ne hasraütésre menjen a panelméret. De mivel nincs mérés, én meg türelmetlen vagyok , így nekiállok a paneleknek.
Én úgy gondolom, logikázva, hogy ezeknél a paneleknél a fal felé, panel felé haladó mélyhanghullámokat a nagy sűrűségű gumilemez felfogja és meg is mozdul/azért kell szabadon lengőn hagyni/, aztán átmegy a nagysűrűségű szivacson is, visszafelé a mozgási energiája csökkenve jut vissza a szoba légterébe, így a visszaverődés akadályoztatva van. Na ez az én logikázásom.A zeneértés és filmértés úgy néz ki, hogy piszkosul sok zenét hallgattam és úgyanúgy filmeket is néztem.
Egy zenéről szinte pár hangból megmondom, hogy az mit ér, ugyanúgy egy filmet 5 perc után teljes biztonsággal beminősítem. A filmet minden szempontból osztályozom. Első a rendezői munka, másik a színészi munka, forgatókönyv és nem utolsósorban a zene. Sok jó filmben is felfedezem a hibákat. Ha ott ülnék a rendező mellett mint tanácsadó , korrektebb filmek jönnének ki a kezük alól.
A zenéhez még jobban értek. Rengeteg zenét ismerek és a nagy többségét kívülről tudom, és ez sok műfaj, pop, rock, komolyzene stb.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz ctrlaltdel13 #41449 üzenetére
Ugyan azt a mintát ami a falon van. El Sem fog nagyon ütni. szvsz
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
attiss66
senior tag
válasz ctrlaltdel13 #41489 üzenetére
"...nem csak hallásra mondja, hogy ez állatul szól..."
pedig ez elég szakszerűnek hangzik
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz Beni2360 #41494 üzenetére
Hátul a minták(vlies tapéta) takarva lesz teljesen.
Elöl meg leszedem szerintem, mert nem fog így idailleni.
Kicsit körülnényes lenne, egy profi fotóssal a mintát lefotóztatni,majd az szitáztatni a vászonra.
Sima egyszinű panamaszövetre gondoltam(sötét barnára).
De a bogarat belém ültetted. Biztos ütős lenne,de horror áron. -
hunaqua
addikt
-
attiss66
senior tag
válasz hunaqua #41498 üzenetére
A Scorsese ,mit jelent?
Amúgy nerm én rendezném, csak a filmet megnézve a hibákra hívnám fel a figyelmet. Most ezt nem úgy kel érteni, hogy minden filmben vannak hibák és én a filmnézésnél a hibákra vagyok beállva.
Csak amikor azt mondom magamban a nagy beleélés közben, kizökkenve abból, hogy na baxmeg ezt jól elbaxták ennél a résznél.
Persze sok jó film van, ami hibátlannak mondható, amit teljes átéléssel lehet végignézni.
Aztán van nagyon sok, ami olyan rossz, hogy nézhetetlen és pl hallgathatatlan, mert a zene nem illik a filmhez, persze az az aranymálnadíjas csodához nem is úgy lett írva a zene, hogy passzoljon hozzá, csak valami hatásfokozó xar rockzene megy végig. Ilyenkor az jut eszembe, hogy miként mehetett az végig a rostán,hülyének nézik a nézőt, vagy tetszik az valakinek. Annak már arnymálnadíjat se adnék, hanem kitalálnék valami egyebet, mondjuk aranykrumplidíjat.[ Szerkesztve ]
-
hunaqua
addikt
válasz attiss66 #41499 üzenetére
https://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Scorsese
pl: Keresztapa
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest