Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Barry Lyndon (1975)
    Ahogy korábban már írtam, Kubrick gyanús nekem - szerintem volt valami titkos missziója, hogy a létező összes filmes műfajban letesz valami emlékezeteset az asztalra. Vagy, ha már Kubrickról van szó, a létező összes műfajban leteszi a legjobb filmet az asztalra :D Ez utóbbi (lehetséges) téren természetesen nem volt maximálisan sikeres - a Barry Lyndon is egy olyan film, ami kiváló, de azért nem nevezném a legjobb kosztümös filmnek.
    Kosztümös "film", mert a 3 órás játékidőben igazából két jól különválasztható darabot kapunk - egy viszonylag könnyed kosztümös szatírát, aztán egy elég gyomorfelvágósan depis kosztümös drámát. Mindkettő Redmond Barry, ír noname arc történetét meséli - az első a felemelkedését és a szélhámos-mesterség kitanulását, a másik pedig ennek nem éppen vidám következményeit. Az első rész szenzációs a körítésben és majdnem 0 a tartalomban, a második részben meg bőven van tartalom, de gyilkos módon lehangoló az első után. Nem lep meg, hogy a digitális változatokban is benne maradt a részek közötti szünet.
    Tele van a film (mindkettő) csodaszép képekkel, kb. 3 másodperc után máris imádtam a vizuális világát - nem csak a természeti képek, hanem a szereplőkről elkapott pillanatok is varázslatosak. És miután Kubrickról van szó, a jól megkomponált jelenetekben még a csecsemők is pontosan azt csinálják, amit kell :D A forgatókönyv viszont olyan... majdnem. Majdnem tökéletesek a karakterizációk, de itt-ott kilóg pár dolog szinte az összes főbb karakternél. A humor többnyire visszafogottan remek, de egyszer-másszor átmegy kreténbe. A történet szépen nyugodtan folydogál, de van benne pár váratlan bakugrás. Olyan az egész, mintha a Mestertől megszokott , mindenkit az őrületbe kergető n iteráció helyett most csak (n-1)-szer mentek volna át mindenen, és pár kisebb-nagyobb hiba még bennragadt.
    Aki szereti a lassú tempójú, kényelmesen hömpölygő, sok részlettel festegetős karakterdrámákat, annak a Barry Lyndon kötelező olvasmány. Nincs akkora dobás, mint Kubrick legjobb darabjai, de nincs is nagyon messze. A hibái időnként kicsit kizökkentettek, de amúgy ez is óriási élmény, úgyhogy 9/10.

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák