Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Copie conforme / Certified copy / Hiteles másolat (2010)
    Férfi előadást tart újonnan megjelent könyvéről egy toszkánai városkában. Nő beugrik, leül az első sorba, majd távozik megetetni tinédzser fiát, akiről kiderül, hogy pofátlanul éleslátó. Később Férfi és Nő találkozik Nő régiségboltjában, megbeszélt esemény, interjúnak tűnik. Útnak indulnak, merthogy irány a friss levegő, és a szakmainak induló beszélgetés személyesebb vizekre téved, majd egyre furcsább irányt vesz...
    A beszélgetős film eléggé niche műfaj, sosem volt belőle sok, úgyhogy nagyon tudok örülni, amikor felbukkan egy-egy jóféle darab. Abbas Kiarostami filmje ígéretes próbálkozás, intelligens labdajáték a párkapcsolatok, a művészet és a külső / belső látásmód körében. Sajnos nem egyenletes a színvonala - az eleje érdekes, de nagyon lassan indul be, aztán a 40. perc környékén van egy rendkívül erős jelenetsor (a kávézóban), hogy aztán az utolsó 40 perc átmenjen teljesen komolyba, kissé önkínzós feelinggel.
    Egy ilyen filmben a főszereplőkön sok minden áll vagy bukik. A Férfit játszó William Shimell kiváló alakítást nyújt, minden dícséretet megérdemel - viszont a Nőt alakító Juliette Binoche még a partneréhez képest is teljesen más kategória. Még színpadon sem gyakran látni egy színészt ennyire átlényegülni, ennyire beleadni mindent a karakterébe - filmben pedig, premier plánokkal gazdagon megpakolva, ahol az operatőr a színész minden rezdülését figyeli, majdnem példa nélküli. A Zongoralecke kapcsán írtam, mennyire lenyűgözött Holly Hunter alakítása - Mme Binoche játéka itt hasonló polc, még az sem kizárt, hogy jobb.
    Nagyon jó alapokról induló, kitűnő gárdával dolgozó film a Copie conforme, sajnos az írás nem tud konzekvensen magas színvonalon maradni, ezért "csak" 7 pontot adok neki. +1 pedig Juliette Binoche alakításáért. Szóval 8/10.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák