Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    American History X
    Amerikai história X

    14-16 évesen láthattam a filmet először, még osztályfőnöki óra keretében. Hát, elég erős vállalás volt ez a tanár részéről, de tény, sok minden belém égett belőle. No nem csak a cicik a film elején (na jó, de :DDD) és a rövidhajú csajimádat azóta is, de erős a zuhanyzós jelent, a padkára harapás és a vége is. A mondanivalója átjött, de az így évek múltán is rémlik, hogy mintha nem állt volna össze egésszé. A mai napig nem tudtam miért, azt hittem, csak azért, mert 2-3 tanórán keresztül nézhettük részleteiben meg a filmet.

    Hát, nem. A film azért nem áll össze, mert nincs összerakva. Az áttérés teljesen a semmiből jön, és nagyjából a semmibe tart. De ugyan így levegőbe lóg minden más is. Kapunk némi betekintés ugyan, hogyan változott fiatalként Derek személyisége, és ez hogyan hatott ez ki családjára (elsősorban anyjára és öccsére), de mindez "lelketlenül" kicsit életidegenül. Ami nem lenne nagy gond, mert ez csak a kerete lenne az öccsével való kapcsolatának és jó útra térítésének, ami miből is áll?
    - Megerőszakoltak a börtönben, és a nácizmus rossz
    - Ok, akkor leszedjük a horogkeresztet a falról, és innentől jó útra térünk

    Tény, az előadás stílusa, a képek, a zene, a hangulat, átjön, gyerekként erősen megfogott az erőszak erőszakot szül mondanivaló is, de ennél sajnos a film nem több. Emlékezetes, de nem túl mély alkotás, melyet szerencsém volt jókor látni jó helyen. Így értékesnek tartom, de kihagyott lehetőségnek is.

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák