Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [Prolixus]

    addikt

    válasz philoxenia #1461 üzenetére

    "A 2.-es típus alapvetően és általában nekem "életmódbetegségnek" tűnik jelenleg. A páciensek 90 %-a ezzel nincs igazán tisztában. Oda kellene hatni, hogy akarjon változtatni a táplálkozásán, a szokásain, de ez amolyan kötelező körként le van tudva pár tanáccsal és néhány brosúrával. Nagyon komoly kampány kellene országos szinten sajtóban tévében, akár valós esetek bemutatásával"

    Az első mondatod teljes mértékben helytálló. A többi kapcsán viszont nekem inkább úgy tűnik, mintha kicsit álomvilágban élnél (és ezt nem úgy írom, mintha ez a te hibád lenne). Csak pár gondolat:

    - Nekem az a személyes tapasztalatom (és sajnos ugyanezt hallom vissza aktívan praktiázló kollégáktól is), hogy a betegek nagyobbik részénél teljesen felesleges rámenni az életmódváltás, táplálkozás és sport jelentőségére a terápiában (2-es diab esetén). Az emberek lusták, ahol nem lehet csak annyival letudni a dolgot, hogy bekapok egy gyógyszert, hanem neki kell komoly áldozatot hozni, megvonni magától dolgokat, amit szeret, olyanokat enni helyette, amit nem szeret, izzadni és sportolni, amit valószínűleg sohasem szeretett, és ideje se nagyon van rá (mert kell másra a szabadideje szerinte), na az olyan terápiák csak ritkán eredményesek. Magyarországon meg főleg, ahol eléggé menő még mindig a dohányzás és az alkoholfogyasztás, annak ellenére, hogy ezekről aztán még tényleg a tanyán élő, külvilágtól szinte elzárt parasztember is tudja, hogy károsak. Szóval én teljesen elképzelhetőnek tartom azt a forgatókönyvet, hogy fiatal orvosként az orvosok egy része még próbálkozik az életmódváltás hangsúlyozásával, aztán a folyamatos kudarcok után már letesz erről mert belefáradt, ad egy brosúrát és írja fel a metformint, mint első választandó készítményt. Ez persze szakmailag totálisan helytelen és elítélendő, nem erről van szó, de amíg az emberek felfogása nem változik és nem nő az általános IQ (ami nem fog), és nem robotok dolgoznak orvosok helyett, addig ezen a területen szvsz felesleges bármilyen változásra számítani.

    - A helyzetet súlyosbítja az amit mondasz, hogy a cukorbaj nem fáj, komoly gondokat sokszor évekkel később okoz csak, ami a betegek hozzáállása szempontjából (compliance) mindenképpen kontraproduktív. Még ha akutan okozna panaszokat, és fájdalmasakat is a cukorbaj, akkor is nehéz lenne az életmódváltásra gyúrni a terápiában, így meg aztán főleg. A cigisdobozokra rárakott csúnya fotók sem túl hatásosak, mert az emberek jönnek az anekdotikus példákkal (ami érvelési hiba, persze az emberek többsége még ilyenről nem is hallott), no meg úgy vannak vele, hogy pont ő nem fog így járni, vagy ha igen, akkor odább van az még, "majd megjavulok, de nem most". Szóval lehet nálad eredményes volt a dohányzás elleni küzdelem, de a népegészségügyi statisztikák alapján rettenetesen el vagyunk maradva a fejlettebb országoktól ilyen téren (is), ami azt igazolja, hogy országos szinten mégsem volt annyira sikeres azért ez a küzdelem (sajnos).

    - Az általad vizionált kampány mindenképpen hasznos dolog lenne, de ez inkább már népegészségügyi probléma, a konkrét kezelési metódushoz csak kerülőúton keresztül kapcsolódik. Magyarországon viszont a népegészségügyre és a profilaxisra nem sok pénz van. Többek között azért, mert elmennek a pénzek olyan emberek kezelésére, akikre teljesen felesleges pénzt áldozni (pont ez az, amiről én beszéltem).

    "A viccel arra akartam célozni, hogy amennyi információhoz én hozzájutottam, nagyon masszaként vagyunk kezelve. Azt értem én, hogy minden betegre nem lehet lebontani a kezelést, de azért vannak jellemző csoportok"

    Hogy így. Hát igen, ezzel egyetértek én is, a jelenlegitől jobban kellene diverzifikálni a terápiát, az biztos.

    "de még nem is hallott róla."

    Mármint a losartanról vagy a húgysavcsökkentő hatásáról? Előbbi gáz, utóbbi nekem sem rémlik így fejből, persze felejtettem egy s mást az egyetem óta.

    [ Szerkesztve ]

    I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Új hozzászólás Aktív témák