Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sirszevenap

    őstag

    No, kedves kollégák és elsősorban i7 4500u illetve ugyan ilyen Haswell technológiás i5 tulajdonosok.

    Minap arra jöttem rá, hogy a kis i7-em nagyon szépen ketyeg az ismert órajeleken egészen addig ameddig el nem éri a 70 fokot. Ilyenkor ugyanis a drága visszaveszi magát az alap 1,8 Ghz-ra és örül neki, hogy hűvösen tartja a gépet, természetesen némi teljesítmény vesztés fejében. Na ez nekünk nagyon nem jó, hiszen teljesen mindegy, hogy milyen játékot indít el az ember, legyen az új vagy régebbi az említett 70 fokot mindenképpen eléri terhelés alatt a cpu így a visszavett órajellel komoly fps-eket vesztünk ami némely játéknál éppen a játszhatóság küszöbétől foszt meg minket. Tudni kell azt is, hogy kb semelyik játék nem használja a Turbot (me' mié' hasznánáá'?? minek a???) ebből kifolyólag, hogy véletlenül se melegedjen fel a kicsike.

    Kicsit utána olvastam ennek a történetnek és a notebookcheck-en találtam egy cikket ahol ezt írják:
    "The reason for this problem that occurs in both AC and battery mode will presumably be found in the BIOS. According to Intel's Extreme Tuning Utility, the CPU's TDP has apparently been incorrectly set to 10.5 watts, which would be a logical explanation for this behavior. The clock rate and performance climbed to roughly the expected level after we manually set the correct 15 watts."

    Tehát a lényeg, hogy a Dell nem jól állította be az értékküszöböt (vagyis hűvösség szempontjából igen) így a TDP 10.5 w-on van amiből hamar elfogy a szufla és visszaveszi az órajelet.

    Öröm az ürömben, hogy ezt mi megváltoztathatjuk! Méghozzá egy egyszerű program segítségével aminek a neve: Extreme Tuning Utility

    Itt egyszerűen a csuszkát vigyük fel 15 W-ra a Turbo Boost power max alatt. Ezután az órajelet még mindig le fogja vinni 70 fok felett a drága, de már nem 1,8GHz-ra hanem 2,4-re. Rögtön barátibb az a magonkénti +600 az az összesen 1200GHz, nem? :)
    Ilyenkor már érdemes figyelgetnetek azért a hőfokot, de a 90-94-től nem kell megijedni, lesz mikor eléri!

    Tőletek viszont az lett volna a kérdésem, hogy miért 2,4 a max?! Miért nem a 2,7? Laikus szemmel gyanítom, azért mert így is eléri a 90-94 fokot, mi lenne akkor....

    Várom a meglátásokat és ha esetleg ezzel tisztába lett volna eddig is valaki akkor elnézést én csak most jöttem rá, hogy tudna ez többet is, így megosztottam veletek.

    Megjegyzem: sok helyen szemmel látható mennyit jelent ez a plusz! :K

    Bankkártyával? Hát persze!

Új hozzászólás Aktív témák