Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • brd

    nagyúr

    válasz attiati #6753 üzenetére

    Először is: a BTC-nek lényegében az ad értéket, hogy más elfogadja valamiért cserébe (kvázi pénzként). Aztán ezt lehetne boncolgatni, hogy részben azért van értéke, mert kényelmesebb kezelni a többi pénznél, olcsó kezelni, olcsó nagy távolságra eljuttatni, nem lehet hamisítani, stb. (lásd linkek).

    Sorban válasz a kérdésekre, de csak röviden (bár így is hosszú lesz), mert kaptál a topictárstól linket is:

    - A számítások a matematikai alapjához szükségesek, és szándékosan bonyolultak (ill. én inkább úgy mondanám, hogy szándékosan közel azonos időt igényelnek, ez azért fontos, mert időből nem lehet teremteni, vagy elvenni belőle, a jelenlegi tudásunk szerint), ez biztosítja ugyanis a coinok biztonságos kezelését (létrehozását, tárolását, tranzakciók hamisításának megelőzését - ma gyakorlatilag lehetetlenné tételét).
    - A legnagyobb számítási igényt lényegében az egymásra épülő blokkok láncolatának hamisíthatatlanságát lehetővé tevő hashszámítás teszi ki, ez jelenleg az SHA256(SHA256(x))-t jelenti (x: előző blokk bizonyos adatai+egyéb információk, részletezve lásd a kapott linkeken).
    - A rendszer dönti el, figyeli az új blokkok készülésének sebességét, és úgy változtat bizonyos számú blokk után a számítandó feladat nehézségén, hogy ez a sebesség közel állandó legyen.
    - Szintén a rendszer dönti el, azt jutalmazza csak, amikor egy speciális együttállás létrejön (lásd megint csak a linkeken, ha részletesebben érdekel), ez a hashszámítás természete miatt (egyirányú, ill. el kell végezni a számítást, másképpen nem derül ki a végeredmény esetleg ezen speciális tulajdonsága) előre nem megmondható, így ilyen értelemben rengeteg felesleges számítás elvégzésre kerül (*), ugyanakkor ez biztosítja azt, hogy nem lehet tetszőlegesen hatalmas számítási kapacitást ráömleszteni a hálózatra, és előállítani gyorsan BTC-t, vagy meghamisítani a tranzakciókat. Azaz ráöntheted, de a rendszer ez ellen úgy védekezik, hogy megemeli a számítandó nehézségi szintet pont annyira, hogy a kvázi véletlenül bekövetkező esemény továbbra is közel állandó sebességgel történjen meg.

    1. Azé lesz, aki megveszi, esetleg bányássza (bár ma már a tervezett max. mennyiség (21 millió coin) több mint fele elkészült, és egyre lassabban fog menni a bányászás, persze egyre többet is érhet egy coin), tehát nem segít az anyagi javak egyenletes elosztásában, nem segít a jólét megteremtésében mindenki számára, ez nem Venus projekt. Ill. ez a jövő zenéje, hogy az államok vezetői mit kezdenek vele törvényi szinten, lesz-e széles körben az állam által is elfogadott pénzként jelen.
    Igen, lehet rá abnormálisként gondolni, de ők, amikor mindezeket megtették, csak reménykedtek abban, hogy egyszer annyit fog érni, hogy megérje nekik. Ez a remény nagyban segítette/segíti az elterjedését.
    2. Ez a politikusok dolga, de egyébként én pont ilyesmi miatt nem várom a közeljövőben, hogy bármelyik ország nemzeti valutája lenne...
    3. Az eddigiek alapján jobban jár(na), ha egyszerűen BTC-t vásárolna, az eddig legalábbis jóval többet hozott annak a konyhára, aki megfelelően kezelte ezt. Persze csak akkor járna jobban, ha elterjed egyáltalán a BTC annyira, hogy jelentős tényező lesz a gazdaságban.
    4. Nem, de ezt hogy érted? A számításoknak semmi köze a BTC értékéhez. Na jó, áttételesen, kis részben, nyilván van olyan bányász, aki csak azért nem adja el, mert hogy majd sokat fog érni később, ez nyilván szűkíti a kínálatot, vagyis árfelhajtó hatású, de a tőzsdéket elnézve, nincs olyan probléma, hogy ne lehetne beszerezni.

    (*): Önmagában ez viszont nem feleltethető meg pazarlásnak, ugyanis egy számítógép szigorúan fizikai értelemben amúgy sem igazán végez hasznos munkát, leginkább csak fűt, és minél kevésbé fűt (adott informatikai leadott "teljesítményhez" viszonyítva nyilván), annál hatékonyabbnak hívjuk. Azaz a felvett fizikai teljesítménynek nem igazán van köze a számunkra hasznos informatikai számítás elvégzéséhez. Bizonyára furcsa ezt hallani, de így működik a számítógép.

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák