- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
JóGéza
aktív tag
Szia!
Villanyt ne írasd át, legrosszabb esetben kikötteted.
Közjegyzőhöz is elmehetsz, lenyilatkoztatni a leendő albérlőt. -
w.miki
veterán
Adó-vevőknek van topikja?
MÁV melóhoz milyen kis méretű walkie talkiet érdemes venni?Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
MrSealRD
veterán
válasz Borisz76 #41798 üzenetére
Ez egy nagyon komplex téma, amit nagyon sok oldalról lehet tárgyalni... DE... ez a kisbabával ne instant nyitja a bicskát a zsebembe.
Kezdjük elfelejteni, hogy ez egy mindkét fél közös akaratából létrejövő SZERZŐDÉS... nyilván mindenki olyan feltételekkel támaszt és vállal be amilyet akar... De itt is igaz a mondás, hogy "...hirdetni akarod, vagy eladni..." jelen esetben kiadni... És mivel egy elég fura gazdasági környezetet élünk, ezért most kicsit úgy tűnik a bérbeadóknak áll a zászló...de ne felejtsük el, hogy nekik is vannak kötelezettségeik és ebből én eddig nem sokat láttam megvalósulni...vagy megy a szájhúzás...ha oda kerül a sor.Egyrészt rögtön a fenti kisbabás feltétel... Most komolyan. Ez nem egy videokártya...ez egy lakás. Ebben emberek élnek... Ha még nincs akkor majd lesz gyerek...akkor egyből kidobod őket? Mert mi van ha egyszer nem fizetnek? Gyerek nélkül sem 2 perc egy ilyen folyamat...ezt úgy mellékesen mondom. De ez szemlélet, ez már tényleg alulmúlja a magyar társadalom eddigi szociális érzékenységét is...
Már jóideje bevett gyakorlat, hogy közjegyzői okiratba foglalják, hogy márpedig kilakoltathatnak. Rengeteg hirdetésben szerepel. Ez plusz költség amit szintén szeretnek ide-oda tologatni, miközben alapvetően a bérbeadót védi... A minimum, hogy fele-fele.
Persze ha szerencséd van akkor találsz valakit, aki csak aludni jár oda és életvitelszerűen nem tölt sok időt az ingatlanban... Hát elmondom, hogy ez elég edge-case.
Gondold végig a saját és a környezeted életét...azért csak otthon vagy...+bónusz.: Szerintetek mi a kaució intézménye?! Az pontosan egy előre befizetett anyagi fedezet arra ha kár keletkezne az ingatlanban, vagy a bérlő nem fizetné a számlát...
Tudjátok mit láttam eddig? Azt, hogy az összes bérbeadó úgy tekintett rá mint valami ajándék pénzre... Amikor visszakell adni, akkor meg megy a "...lakjátok le inkább...", mert nem tudja visszaadni. Bazz...és akkor ez az oldal fél, hogy ugyan miből fogják kifizetni féltve őrzött palotájának a költségét?! Megértem a félelmét...biztos magából indul ki.De ha már kaució... Itt a ló másik oldala amikor valaki 3 havi kauciót kér egy üres lakásra... Mire?! Mostanában volt cikk, hogy a rezsiköltség emelkedése miatt... Majdnem elnevettem magam. Nézzük már meg hány havi rezsi jön ki a bérleti díjból... Annyit nem mentek az árak. Ráadásul fogyasztásfüggő a kérdés ezért ez egyáltalán nem indokolható ezzel.
A másik eset sem jobb...amikor dédanyám bútorait gyűjtötték össze lomtalanításkor...és büszkén van mutogatva...hogy ez egy berendezett lakás...antik bútorokkal. Blöe...Már az, hogy felmerül a lehetősége annak, hogy nincs szerződés... Nettó adócsalás. Ha nem tudja kitermelni az ingatlan, akkor ne add ki. Ha nem akarsz adót fizetni, akkor se add ki...
A mostani árak melletti havi bevétel jól jön de a közös kasszába 15%-ot sajnálunk betenni?
A fizetésemen több mint 40% az adóteher?! Aki szerződés nélkül akar himi-humizni, az kb szégyellje magát.
Arról már nem is beszélve, hogy alapvetően a szerződés megint csak védi a két fél érdekét...Ezt a havi pofavizitet megint csak elég erősnek érzem... Felnőtt emberek vagyunk. Minden szerződésbe foglalva... mindenki a jog szerinti biztosítékokkal. Ismét megemlíteném a kauciót...
Akkor mit is akarunk havonta szemlézni? És mégis hogyan? Végig járjuk a szobákat? Minden egyes árnyékvetülésre részletesen megtárgyaljuk, hogy mi?
Ha véletlenül eltörtem az egyik lámpát akkor mi a f.sz van? Még bérlő vagyok...kicserélem a saját költségemen. Ha mégsem, akkor kiköltözéskor a kaució összegéből levonásra kerül...
Mi ezen olyan nagyon bonyolult?Amúgy, nem mindegy hogy kerül be a szerződésbe az, hogy bemehetsz. Mert alapvetően ha nincs otthon a bérlő nem mehetsz be. Ez az alap törvényi helyzet. Kivétel a vészhelyzet... ha élet vagy jelentős anyagi kár forog kockán...
De én nem is írnék alá olyat, hogy a tudomásom nélkül bejárhat...Ezeknek így kellene működnie... de ez még csak a felszín kapargatása...
És miért vagyok ennyire érzelmileg túlfűtött?
Mert éppen albérletet keresünk. 2014 óta lakunk a jelenlegi helyen. A tulajt 2 éve nem láttam, mert utalom a zsetont de előtte se jött el soha. Ha én hívtam mert volt gond, akkor igen. Időnként emailben megírta, hogy mennyit és miért emel. Mindig korrekt volt az összeg... és ment tovább minden.
Azok a hirdetések amit az elmúlt hetekben/hónapokban láttam... Fel sem hívtam őket... lehet erős a szűrőm, de ahol már nem életszerű feltételeken kell alkudozni az már a bérbeadó személyiségével kapcsolatban olyan red flag amiből nem engedek...A végére...szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem a bérlőket akarom védeni, hanem a kölcsönös egyenrangú félként kezelést. És valljuk be...azért a bérbeadók messze elfelejtik, hogy komoly felelősségük van abban, hogy kinek adják ki a lakást. Tehát ha személyesen beszélgetsz valakivel legalább egy fél órát...azért láthatod, hogy kb mire lehet számítani.
Aranyköpések hirdetésekből:
- Jövedelemigazolás.
- Referencia a korábbi albérletekről
- Nem jelentheted be magad állandóra lakcímre. ( nincs ingatlanom, azért lakok albérletbe ) Különben is ez adminisztrálható.[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
mephi666
nagyúr
válasz MrSealRD #41803 üzenetére
...szerintem a moratórium miatt jogosan van félelem sok tulajdonosban, hogy beköltözik fél borsod a lakásába, nem fizetnek, nem lehet őket kirakni, mert védi őket a törvény, közben totál lelakják a lakást... ilyen is lehet sok, aki vissza akar élni a jelenlegi helyzettel... az pedig a bérbeadónak sem mindegy, hogy pl még egy évig 1 fillért sem lát, majd költhet 100ezreket az ingatlanára, hogy újra kiadható lehessen...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
MrSealRD
veterán
válasz mephi666 #41804 üzenetére
Már ne is haragudj, de ha valakinek annyi esze van, hogy engedi fél borsod megyét beköltözni a lakásba...mert tudjuk kikre gondolunk...ugye.
A bérbeadónak mérlegelni kell a kockázatokat az aláírás pillanatáig... Senki nem kényszerítette hogy pont nekik adja ki...Csak zárójelben... Meglehetősen nagy a differencia az általad gondolt borsodi lakosság egy része és a között, hogy valakinek gyereke van... Mert nem minden gyerekes család norvég... Miközben a tisztességesen élő családok vannak beállítva rosszként...
A közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat amit már említettem a moratórium lejártával érvényesíthető... Ilyenkor gyerekes is kiköltöztethető...mert nem a gyereket hanem a szülő ellen indul végrehajtás...viszont a gyámügy ilyenkor kimegy és elviszik a gyereket... Ergo ott a szülő kerül döntési helyzetbe...és menni fognak. De ez nagyon konyhanyelv... és nem ilyen egyszerű. Ezt majd a jogban jártas ember elmondja. Viszont nem is ilyen esetek vannak napi szinten.
Számos szabályos eszköz van arra, hogy ezek megléphetőek legyenek. Pl. Ha a tulajdonos nevén futnak a közüzemi szolgáltatások. Akkor lemondja... A gyerekek miatt kiküldhető a gyámügy... Lehet nyomást gyakorolni.
De ezek már nagyon olyan helyzetek amiket számos módon lehet megpróbálni rendezni...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
mephi666
nagyúr
válasz MrSealRD #41806 üzenetére
...ez viszont visszakanyarodva már az a helyzet, amit te is nehezményezel: hogy a bérbeadónak mérlegelnie kell és ő mi alapján tud mérlegelni? ránézésre normális család, mi baj lehet? ...árulunk csomó cuccot fb-n, asszony meg jártas helyi csoportokban, ahol a vevőket/eladókat értékelgetik... régi kocsink felől érdeklődött egy fickó, fb alapján totál normális család... asszony viszont mondta, hogy "ezeknek semmit, mert mindenhol írtak már róluk, hogy feleségével együtt lehúzósak..." ...amiket írsz, az viszont tényleg működhet nyomásgyakorlásra plusz ha le tudnak tenni azonnal pl 3hó kauciót, az jelenthet valamit...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
adrian14
tag
Mi is adtunk ki lakást és nálunk a szűrés helyesírás alapján történt. Ha két mondatot le tudott írni az emberke értelmesen, akkor kb jöhetett. A "Hi! Ez még megvan?" vagy a "Mennyi?" kérdéseket ignoráltuk.
-
MrSealRD
veterán
#41807 mephi666 : Én 2 éve adtam egy egy garnitúra egész jó állapotú téli gumit... FB-on is meghirdettem. Az valahogy olyan érzés volt mint egy szál bozótvágóval az Amazonasból kijutni... Sikerült végül, de lett pár őszhajszálam.
#41808 adrian14 : Ez nem rossz előszűrésre.
-
Beni2360
félisten
válasz adrian14 #41808 üzenetére
Meg se fordult a fejedben, hogy azért csinálta, hogy előre kerüljön a hirdetesed? Én is szomtam ilyet csinálni segítség végett. Tufom, hogy nem jön válasz.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
mephi666
nagyúr
válasz MrSealRD #41809 üzenetére
próbálj meg 20+ éves kocsit hahu-n eladni... az az igazán kemény példáddal élve nem bozótvágóval kell az amazonasból kijutni, hanem műanyag késsel
-
adrian14
tag
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Nem igazán keresgéltem...ezért nem is igazán találtam aksis fórumot.
A 88 éves mamám Siemens DECT telefonjaiban haldoklik az aksi.
( A 2 db kézi beszélőben. )Az aksi mintha 2 db pici AAA-s ceruza elem méretű lenne egy kis csatlakozóval ellátva.
Kép róla :
Hol tudnék ilyet venni ?Mert ahogy nézegetem ezek a Dect készülékek 10.000 Ft-tól kezdődnek de a valamire valók inkább a duplája.
Tehát nem feltétlen vennék új készüléket...inkább csak aksit.
Már mamám is megszokta a kezelését.Ötleteket , linkeket előre is köszönöm !
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
inf3rno
nagyúr
Ti találkoztatok már hardveraprón ilyennel?
"Kifizetem a terméket most átutalással, de a szállítási költséget rám terhelheti a csomag feladásakor utánvéttel."
2k-t ajánlottam a postázásra, nagyjából olyasmi összeg úgy tudom egy kisebb csomag feladása. Semmi logikát nem látok benne. Ha fillérbaszó lennék, akkor nem terhelném magamra az utánvét plusz költségét ilyennel, inkább kiszámolnám, hogy mennyi a posta, és fillérre annyit utalnék. A küldés módját is rám bízta az illető. Ennél szokatlanabb dologgal még nem találkoztam. Mivel friss újonc nulla hozzászólással, nulla vásárlással, arra számítok, hogy a pénz sosem lesz átutalva, csak a termék lesz követelve ezek után.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ez a piros micsodába az előreutalásos figyelmeztető szöveg új feature a hardveraprón?
Buliban hasznos! =]
-
MODERÁTOR
-
Beni2360
félisten
válasz w.miki #41802 üzenetére
Ha még eddig nem kaptál választ akkor próbáld meg a Hardver aprót. Ott adnak vesznek. Bocs
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
inf3rno
nagyúr
válasz Viktor0610 #41818 üzenetére
Oké, köszi! Azt hittem az illető lobogtatta meg privát üzenetben, de ezek szerint az automata volt. Így már hihetőbb, hogy csak kezdő.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
coco2
őstag
válasz inf3rno #41820 üzenetére
Ha te adnád fel a csomagot, ő vásárolna, és annyira parázik, hogy levegőt venni se mer mert jujuj, add fel utánvéttel egyben annyi plusszal, amennyit az utánvét-ért felszámol a futár. Kérdezd meg az illetőtől az a végösszeg megfelel-e, és ha igen, had menjen.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #41822 üzenetére
előre utalás után küldöd, pont... természetesen a szállítási költséget is fizesse csak előre
tudnád fb marketplace-en mennyi írástudatlan képes megtalálni az embert: pl olajsütő, aminek vannak törékeny részei... direkt leírva, hogy "csak személyes átvétel" (mérete és sérülékenysége miatt) ...erre elkezd irkálni, hogy "neki kellene... de csak hódmezővásárhelyen tudja átvenni" vagy "futár posta kocsival megoldható?" meg hasonló elmeharcosok... akad mondjuk értelmesebb is, aki pl megkért már, hogy "előre utal, de itt kecskeméten nem tudnám bevinni x helyre a cuccot? mert a férje egyik munkatársa dolgozik ott, aki el tudja juttatni nekik fehérvárra" ...ilyenkor természetesen segítek és megteszem, de sajnos ilyen emberből van kevesebb
-
Beni2360
félisten
Hol lesz ennek a vége?
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #41823 üzenetére
Ja, sikerült megalkudni, hogy előre utalja szállítással. Nem is értettem, annyira szürreális volt ez a javaslat. Mármint 4ok a cucc, 2k a szállítás, most ha a 4ok-t rám bízza, akkor a 2k-ra miért utánvétezik? Elvileg 2ooFt-ot nyer rajta. Biztos egy zsemle árát. De az is lehet, hogy én fizetek rá, nem tudom még a csomag méretet, hogy mi fér bele. Nem is igazán érdekel ez a párszáz forint, csak egy porosodó alkatrésszel legyen végre kevesebb, meg az ESD tasakok, csomagolás amúgy is többe kerülnek.
Az előző delikvens kitalálta amúgy, hogy vigyem el neki BP-re, mert csak személyes átvétel jó neki, én meg égessek el 1ok HUF-ot benzinre meg több órát autókázzak miatta. Komolyan gondolta, mert azóta már írt még egyszer, hogy várja a válaszomat, hogy hogyan tudom megoldani. Még gondolkodok rajta.
Azt hiszem a gépben cserélem a videokártyát valami passzívra, aztán ezt a nagyobbat eladom külön, és a gépet újra meghirdetem más szöveggel, ha lejár a hosszabbítása. Így a hálókártyákkal egyben régi SSD-vel HDD-vel nem akarták elvinni, mert nem annyira modern az adattárolós része. Lehet, hogy veszek egy olcsóbb NAS-t, és abba beszórok mindent.
Ha már szóba került, van olyan köztetek, akinek már sikerült levágni x1-esre videokártya PCIE csatlakozóit, és működött is utána? Érdekelnek a buktatói.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Dinter
addikt
Billentyűzetemen ragadt az escape gomb, ezért sokadik alkalommal bepróbáltam WD40-nel megoldani. Elkezdett random betűket írogatni a billentyűzetem, gondoltam kitörlöm vízzel majd megszárítom. Ettől teljesen használhatatlan lett.
1. Idővel ki fog száradni és megjavul
2. Garanciaigénynél ez észrevehető? -
inf3rno
nagyúr
válasz Dinter #41826 üzenetére
Érdemes szétszedni vagy mechanikusnál legalább a gombokat leszedni róla, és kidzsuvázni normálisan, meg kitörölni az ott maradt vizet. Szerintem észrevehető. Ha mechanikus billentyűzet, akkor valószínűleg kuka, de én még próbálkoznék a helyedben, hátha leszedett gombokkal hajszárítóval valahogy megoldható.
Buliban hasznos! =]
-
I02S3F
addikt
link Ez itt egy fáradt gőzös válasz! A sok fáradt gőzös kérdésre!
-
mephi666
nagyúr
miklós patkány játszótere? fiunk szerencsére mostanra megunta... leírhatatlanul megutáltam a rikácsoló hangját meg a tüdőbeteg szárnyas haverjáét is
-
mephi666
nagyúr
válasz Vismajor01 #41835 üzenetére
nem kövér igazgató? ...manapság nem menne át a cenzúrán
-
BiP
nagyúr
válasz Vismajor01 #41835 üzenetére
Fat Controller. [link] Szerintem a Kövér Ellenőr megállja a helyét. Ma már nem elég PC, ez igaz, de amikor íródott, akkor még belefért. Meg sejtésem szerint utált karakter, szóval nem lehet véletlen, hogy gúnynevet kapott.
#41835 Vismajor01 : Oké, hogy nem mai sorozat, de Mo-on is ilyen régóta lenne már? Vagy ennyire fiatal vagy
#41834 mephi666 : Mármint Miki egér játszótere? Mi abból néztünk pár részt, tényleg irritálóak a hangok. Főleg, hogy Donaldot fixen nem lehet érteni. De azt amúgy szerették a gyerekek, de inkább az autóversenyzős Miki egeres izét szerették jobban. Fiúk
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
...a Thomas nem mai amúgy: '80as évek elején indult és Ringo Starr volt az első narrátor... majd a vége felé Pierce Brosnan és Alec Baldwin is 2000 után lassan 40 vagyok, először pc-n láttam valami játékban a figurát a 90es évek 2. felében
...ja, a Mickeyre gondoltam felpörgető, full repetitív sz*rnak tartom... túl lettünk vele nagyon adagolva... ami viszont szerintem marhajó: Manó Benő, Sherlock a jak ezek kellően változatosak és felnőtt fejjel is szórakoztatnak... szerencsére nincs bennük folyamatosan ismételgetett dalolás meg ugrabugra se
-
coco2
őstag
Rezsicsökkentés
Gondolom, már mindenkinek a hátsóbbik felén jön ki a téma, de én sajnos lemaradtam a végkövetkeztetésről, szóval csak azt az egyet had kérjem el utólag.
Valamikor volt olyan gondolat, hogy amennyit emelkedik a gáz ár, érdemes lehet minden hónapban bejelenteni annyit, amennyivel valaki még éppen a legalsó sávban marad (ahogy emelkedik a fogyasztás, egyre nagyobb szorzóval drágul a gáz), és hiába alacsonyabb a gáz fogyasztás így nyáron, bejelenteni magasabbat, hogy télen azt le lehessen csúsztatni.
A problémám a fenti gondolattal, hogy a korlátot MJ-ben közlik, bejelenteni meg m3-ben kell, és a kettő között maximum utólag tudom, hogy ami gázt adtak, éppen milyen értéket ütöttek mellé hasra.
Ha van bármi okosság továbbra is előre nagyobbat jelenteni és még biztonságosan, az utólagos statisztika bölcsességét szeretném elkérni.
Előre is köszönöm
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
BiP
nagyúr
A m3 <-> MJ váltó év közben annyit nem változik, hogy ezen vagyonokat bukjál. Kalkulálj nyugodtan m3-ben.
Bár mi pár napja néztük az MVM next oldalon (mert mi is ezen agyaltunk), ott azt írják, hogy nem számít, mert éves ciklust néznek. (Aug.1-2023.júl31.)
Bár ebben kétlekedem, mert ha valós fogyasztás alapján fizetek, akkor télen úgyis sokat kell perkálni, és majd aug1-jén kiállítanak egy korrekciós számlát, hogy jaj, qnnyival nem is léptem túl, jár nekem vissza? Egy normális országban ez működhet, nekik nem hiszem el.
Szóval mi is előre akartunk diktálni, de most pont nem volt diktálási időszak, ráadásul 2 óra múlva pont megjelent a gázóraleolvasó, így le is zárult a kérdésKérdésedre: én előre diktálnék mindig havi 144-gyel, ha van rá lehetőség.
Bár azt írták a honlapon, hogy a megszokottól jelentősen eltérő fogyasztást ellenőrizhetik.
De biztos vagyok benne, hogy most sok helyen megugrott a 144es fogyasztást bejelentők száma. Amire se kedvük, se kapacitásuk ellenőrizni, ők se hülyék.[ Szerkesztve ]
-
Golden9
addikt
Nagyon okos gondolat , de ha ezt mindenki megcsinálja, akkor az első hónapokban a szolgáltatónál majd az fog kijönni, hogy több gázt adott el, mint amennyije volt.
Néznek majd, hogy Magyarország Kormánya jobban teljesít, de ennyire?
Ideje megemelt prémiumot osztani![ Szeretkezve ]
-
BiP
nagyúr
válasz mephi666 #41839 üzenetére
Tudom, hogy jó régi,(az elején még makettekkel nyomták, nem cgi volt) pont azért fogalmaztam úgy, meg hogy Mo-on is ilyen régóta lenne már? Mert ide tuti nem a 80as években jutott el.
Könyvben meg nyilván még régebbi.Szerk: wiki barátnőm segített, a könyv 1946-os , a sorozat meg '84-ben indult, igen, Ringo Starral.
-
Borisz76
veterán
Tegnap kellett a villanyóra állásomat diktálni.
Havi 600-650-700 kWh a fogyasztásom normál körülmények között.
Ezt most sikerült kicsivel 400 kWh alá vinnem.
Bár még ez is majd a duplája a megállapított "támogatott" mennyiségnek.Kiváncsi leszek a számlára....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
BiP
nagyúr
válasz Borisz76 #41844 üzenetére
A villany szerencsére nem lett annyira durva, mint a gáz.
Nekünk pont ma rakták fel a bojlert (amit már fél éve megvettem), így bár a villanyfogyasztásunk meg fog ugrani, de csökken a gáz, ami durvább.
(Bár a gázban nem a melegvíz a sok, hanem a téli fűtés) De villanybojlerral talán pont a gáz-limit alá kerülünk. -
Cs1csó
félisten
Szia, HA van vezérelt órátok is (leánykori nevén "éjszakai áram") akkor az külön fogyasztónak minősül, tehát arra is jár külön havi 210kWh.
nekünk kb. 350kWh a fogyasztásunk de ha ebből levesszük a bojlert ami kb. 150kWh akkor már egyik órán sem lesz túllépve a havi 210kWh.
Persze azért minket is súlyt majd:
- fával, szénnel fűtünk és mivel a gáz helyettesítője a fa ezért nyilván az is drágul
- palackos gázzal főzünk ugye az is drágább
- és ugye kb. mindennek az ára emelkedett már vagy 40-50%-al -
Borisz76
veterán
válasz Nikaré #41847 üzenetére
Nézzük sorba a fogyasztókat :
- Villany sütő + főzőlap
- Villany bojler ( 100 L )
- Mikró
- Mosógép , elöltöltős.
- Kombi hűtő ( Hűtő + fagyasztó )
- Fagyasztó szekrény ( 3 fiókos )
- 3 db PC ( 2db erősebb "gamer" és egy régebbi gyenge pc )
- 3 db TV ( 55" , 40" , 32 " )
- 2 db monitor ( Dell UltraSharp U2312HM )
- 2 db NAS ( 1 db 4 és 1 db 24 fiókos modell ) amik 0-24-ben mentek !
Ez a hobbim.....torrent függő vagyok.
Synology DS918+ , DS2412+ és a hozzá tartozó 12 lemezes bővítő
- Router , switch , APA lefaragást ott kezdtem, hogy
- a 24 lemezes NAS-t megszüntettem, kikapcsoltam.
- a 4 fiókos NAS-t időzítettem, hogy éjszakánként kikapcsol, reggel be.
- a bojleren 60 fokról 50-re csökkentettem a hőmérsékletet.
- Odafigyelek, hogy a PC-k feleslegesen ne menjenek.
- LED-es izzókból kivettem párat ahol több is volt.
- a saját nagy 55"-s tévémet és a házimozi erősítőt kevesebbet használom.
- 1 hét szabadság , mikor nem voltunk otthon.Kb ennyi volt a lefaragás titka.
-
Borisz76
veterán
válasz Cs1csó #41849 üzenetére
Nincs vezérelt órám.....
3 éve azt terveztem, hogy egy nagyobb napelemrendszert szereltetek majd a melléképületemre, hogy fedezze a havi 24-26 EFt-os villanyszámlámat.
Ekkor történt a meglévő 3 fázis 3*15A-ről való bővítése 3*20A-re.
Valamint a mérőhely szabványosítása is.
Ekkor kértem a vezérelt óra megszüntetését is.Utólag azt kell mondjam, hogy lehet hiba volt.
Bocsánat a fogyasztók közzül kimaradt :
- 2 db hűtő / fűtő klíma ( 2 * 2.5KW )
Ez értelemszerűen ment amikor a házban 28 fok fölé met a hőmérséklet.
Hűtésnél 25-26 fokokat szoktunk beállítani.
Volt hogy éjszakás műszakban dolgoztam és nappal folyamatosan ment , hogy aludni tuddjak és ne csak a saját levemben főjek....Igazából a fiam itthon van....nincs suli ugye...és egész nap megy a PC-je.
Igaz, hogy barbone gép de abból is egy kicsit erőssebb mint az átlag.
Zotac Magnus ER51060 gép. A tápja 230W-ot tud, ami nem kevés.
Az én PC-m meg még többet kér.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest