Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    Egyébként még pár dolog van vele, ami miatt az inchben megadott űrméret és az űrmérethossz sem egyértelmű, exact mértékegység.
    Űrméretre: ezt az angolszászok nagyon lazán kezelik. Igazából a megadott szám csak tájékoztató jellegű, főleg a kisebb űrméreteknél. Pl a .357 Magnum és a .38 Special ugyan azzal a lövedékkel is szerelhető akár (elvégre a .357 Magnum a .38 specialból lett kifejlesztve). Egyébként mind a kettő 9,1 mm-es lövedéket használ.
    A másik, hogy az űrméretet nyugaton a hornyokban, szovjet befolyási övezetben az oromzatokon mérik. Emiatt egy orosz lőfegyver azonos űrméret mellett nagyobb lövedékátmérőt használ (lásd 9 mm Luger 9,03 mm, 9 mm Makarov 9,25 mm). Ez mondjuk nem csak az angolszász mértékrendszer hibája.
    A hosszra: Vannak, akik a csőfartól mérik, vannak akik csak a cső huzagolt szakaszán. előbbibe beletartozik a töltényűr is, utóbbiba nem. Igazából az utóbbi lenne a pontosabb, elvégre a valós aktív csőszakaszt méri. Gondolj bele pl, hogy a KwK 40 esetén a hüvely hossza 495 mm (L/6,6), míg a KwK 42 esetén 640 mm (L/8,53). Mind a kettő 7,5 cm-es ágyú.

Új hozzászólás Aktív témák