- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Jó az,én is úgy szoktam , nem emiatt fogsz elkésni a munkával .Én úgyis csak 1,5mm-t hagyok rá a gyalulásra ,amit lehet, körfűrésszel méretre vágok, az meg 1-2x-i átengedés csak (hogy szépen vigye) A vídiás körfűrész ,meg nem kopik olyan könnyen mint a hss gyalukés , és könnyebb lecserélni.
Legutóbb befejezett munkám, üvegfal a balatonon ,az egyengetést, vastagolást dw kombigyalugépecskémen végeztem (1030mm hosszú, 50kg és 260-as késecske van benne Nekem dewált, ez volt az első igazán komoly (nagyobb) munka aminek az elkészítésénél kipróbáltam,minden él egyenes és derékszögű lett (a bukóablakokat pedig távnyitóval szereltem)[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
Köszi, a minőségre igényes valakinek készült ,és neki is tetszett .
Ezen kívül arra is büszke vagyok hogy egy 1030mm-es asztalhosszú abrichterecskén jól megcsináltam,mert kimódoltam a módját minden aminek egyenesnek kell legyen, tényleg egyenes. (2500mm-es alkatrészek a leghosszabb egy db-ból készült (függ.) elemek)[ Szerkesztve ]
-
-
Kephamos
addikt
Üdv!
Tovább fontolgatom a fali könyvespolcot...
Azt szeretném, hogy a fa olyan hatású legyen, mintha semmilyen lakk nem lenne rajta, viszont azt sem akarom, hogy szálkásodjon. Van valami szer, amit nekem találtak ki? -
Márton111
aktív tag
Amúgy van egy roszz(?) hírem .Amíg az ember könyvespolcot épít látszik a fa része.
Miután beszerelte és tele lett pakolva könyvvel a könyvek szedett -vedett gerinc-sora közt (ugye nem egy folyóméter kéket utána meg egy folyóméter piros kötésűt tesznek rá)...Egy 2 cm-es csík látszik. (úgy ahogy ,mert a könyvek közt eltéved a szem)
Legföllebb a polc oldala látszik ha egy ajtónyílásnál végződik , vagy az alja ha falra felfüggesztett.Semmi más...[ Szerkesztve ]
-
Racze
tag
Hali!
Olyan kérdésem lenne felétek, hogy hogyan tudom a lakkozott felületet legegyszerűbben a legrövidebb idő alatt megszárítani? Nem asztalosmunka, hanem inkább hobbi ékszerkészítés, de végülis fáról van szó . Alapból 2-3 réteg az ajánlott, meg az be is vált, de mostanra az össz. 4 napos alkotófolyamat már kicsit sok. Remélem tud valaki segíteni. Köszönöm.****
-
mdk01
addikt
Akkor a lakkbenzines és szintetikus hígitókat el kell felejteni. Próbálkozz észter higítós lakkokkal.
itt olvasgassEddig milyen lakkot használtál?
-
Márton111
aktív tag
A hőmérséklet emelésével minden lakk gyorsabban szárad.
Úgy 40 fokon fele a száradási idő A tűzveszélyt figyelembe véve( minden lakk gyúlékony,oldószergőze meg robban)A vizeseket nem tudom ,éghetőek-e,de azok minőségileg nem nyerték el a tetszésem .Meg azt hogy gondolom apró dolgokat lakkozol,csinálhatsz neki egy szárító dobozt , avagy fülkét abban több levegő fér el jobban felveszi a kipárolgó oldószergőzt radiátorral simán fűthető az nem tűzveszélyes.Ha nem járja a levegő akkor lassabban fog száradni.Nyáron leggyorsabban szabad levegőn szárad ahol jár a levegő (vagy nyitott ablak párkánya mellett ) de akkor a szmötyit belehordja a szél .
A nitolakk rém gyorsan szárad úgy félóra (és nem bio)[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Felteszek a DeWalt 702 gérvágóm teljessé tételéről elég sok fotót most. Ha bárki soknak érzékeli a fórumban ezt a terjedelmet, jelezze, s máskor nem teszek ilyet. Bizonyára akad a fórum olvasói között majd olyan, akit irigykedésre, s lesz, akit a megvalósítására fogok sarkalni. Célom nem az előbbi, mint inkább az utóbbi. Szöveg most nincs, mert nincs időm pepecselni vele, de bárki ha jelzi, hogy szeretne magyarázatot hozzá, E-Mailben megküldöm neki ugyanezeket a fotókat Word dokumentumban méretek nélkül ugyan, de még hobbista számára is kielégítő magyarázatokkal. Sok megoldást láttam már sok asztalos műhelyben, de a teljességet sehol nem tapasztaltam. Megvalósítottam. Megérte. Egyszer kellett dolgozni vele, azóta öröm a munka, és nem kell sok hely neki.
Jöjjenek a fotók szöveg nélkül ömlesztve:
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
Hmmm .Meseszép, igazi szeretettel megcsinált míves munka .A terjedelemmel semmi gond ennyi kell , különben nem lenne világos .(és a neten van hely amúgy bőven csak ne egymással veszekedjünk (a többiek is érthetnek belőle) akkor marad hely a fotóknak )Excenteres szorítású nagyítós mérő és ütköztető darab ,bükkönye fából , igazi ínyencség. Szépen megcsináltad.
Elsőre úgytűnik minden érthető, de még meg fogom nézegetni biztosan jópárszor.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #9471 üzenetére
Hogy feltettem a fórumra, valójában nem az elismerések beseprése volt a célom, mint inkább szakmai ötletadás, ugyanis sok műhelyben láttam már, amint kollégák szó szerint szerencsétlenkednek igen komoly, drága gérvágókkal, közel sem kihasználva a gép (ki is fizetett) lehetőségeit. Megvallom, ennek ellenére jól esett az elismerés, mert olyantól jött, aki látja és értőn műveli a szakmát. Valóban szeretettel munkáltam ki. Ezt csak olyan érzékeli, aki maga is tud szeretettel alkotni. Azonban ettől is kedvesebben simogatta a szívem a következő mondatod:
"és a neten van hely amúgy bőven csak ne egymással veszekedjünk (a többiek is érthetnek belőle) akkor marad hely a fotóknak "
Őszintén köszönöm ezeket a szavakat, és ígérem, igyekezni fogok megszolgálni érte. Kár, hogy zárójelbe tetted, mert ha ez a fórum mentes lenne a személyeskedésektől, az értelmetlenül bántó kritikáktól, úgy nagyon megnőne az értéke, és mindenki sokkal jobban érezné itt magát. Talán szerencsésebb lenne privátban elintézni mindenkinek az esetleges nézeteltéréseket, ahogyan arra már utalást is tettek lentebb. Ha csak ez sikerülne, már az is nagyon feltuningolná e-fórum színvonalát.
Visszatérve a fotókra:
Igaz szavamra mondom, hogy még a nagyon hosszú darabok tizedpontos !, gyors, kényelmes vágására lett alkalmas így ez a nagyszerű gérvágó költemény úgy, hogy közben nagyon helytakarékos. Gyorsan szolgálatba állítható, és gyorsan eltüntethető a harcmezőről.[ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Szép alkotás , látom azért akad pár perced a nagy hajtásban hogy ilyen aprólékosan megtervezett kiegészítőt készíts magadnak .
Apropó a múlt héten voltam barátnőmnél Debrecenben a főtéren volt valami ( mangalica fesztivál ) és mivel találkoztam a te általad készített csattogós lepkével és ha jól láttam a kardok is hasonlítottak a termékeidre .
1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #9473 üzenetére
Szia Laci!
Valami telepátia lehet a dologban, épp ma reggel gondoltam rá, írok legalább egy SMS-t Neked, olyan régen hallottam felőled. Biztos dolgozol orrvérzésig, a szabadidőd pedig még a debreceni utakra is kevés.
"azért akad pár perced a nagy hajtásban"
Amint hazahoztam gérvágó álmomat (ráadásul ritka örömömre féláron), azt éreztem, hogy ha most nem állok meg, s egészítem ki a gérvágók királyának kijáró tisztelettel ezt a gépet, akkor meg sem érdemlem, hogy hozzájutottam. Lehet, hogy annyi idő alatt, amíg ezt összehoztam, megkerestem volna azt a gyári eloxált alu állványt, amiről leszedettem magamnak ominózus DW702-t, de úgy érzem, nem szerénytelenségből írom, hogy nem cserélném most el a gyári állványra. Ez sokkal komplexebb, nagyobb, bővíthető. (Egyébként a gyári úgy 60-70 ezer pénzt kóstált volna. Igaz, stabil, sokkal könnyebb, de legfőbb bajom az volt vele, hogy alacsony. Lehajolva vágni egyszuszra olykor többezer darab diribdarabot nem álom, hanem az én koromban inkább rémálom.)
Meglepett ez a Debrecenben látott portéka dolog, ugyanis azt valószínűsítem, hogy azok a lepkék, amiket láttál, kb négy napja még a raktáramban voltak, amikoris Csongrádra postáztam őket. Az utánvétes árával még nem ért vissza a posta, az áru viszont már majdnem "visszatért". Ilyen kacifántos utat tettek hát meg azok a csattogós lepkék, míg a színed elé járultak.
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Mostanság sokkk a meló , besegítek egy asztalosnak mivel ők nem tudnak nem akarnak fával foglalatoskodni náluk csak a bútorlap a módi azzal lehet csak pénzt keresni
Kicsit szétszórt a csapat nincs köztük összhang ezért nem is nézik a teljesítési dátumokat majd pár nappal a határidő előtt kapom az infót hogy mit kell csinálni ilyenkor éjszakázás és feszített munkatempó van .
A szétszórtság másban is megmutatkozik nincsenek fix méreteim amivel dolgozhatok sokszor időközben derül ki mit is kell kellene csinálnom , van úgy hogy kapok egy telefont vagy egy rossz minőségű képet hogy hogyan nézzen ki a végeredmény .
Legutóbb egy pár ajtót csináltam pontos tervek alapján de a tervező mérnök uraság össze vissza írta a méreteket , a papíron a magasság 248 cm + tok de a beépítési méretem 264 cm tokmagasság kellett hogy legyen a szélesség a papíron 91cm a valóságban 99cm .
Ajtó képek 1 , 2, 3, 4 , 5 , 6 , 7
Még mielőtt valaki belekötne miért rétegelt lemez a betét azért mert az ajtóra a fényező fehér festéket fújt .Most az országos idegennyelvű könyvtárnak kellet dolgozni cseresznye könyves polcokat csináltunk és ajtókat 1 , 2
1956-2010 07.22 Varga László
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #9477 üzenetére
"A fa mozgásából adódó méret változás, mennyiben befolyásolja a pontosságot?"
Gyakorlatilag semennyire, mert úgy építettem meg, hogy minden sarkalatos ponton könnyen, gyorsan újra kalibrálható. Még sosem kellett újra belőnöm, igaz, nem is célom a tizedpontosság a munkadarabjaim hosszát illetően. Mozoghat szerintem 1-2 tizedet, de nem mértem sose.
A fotón a vaku miatt nem látszik, de a lencse megvilágítható. Így még olvasószemüveggel, árnyéktakarásban is pontosan állítható. (Gyakorlatilag itt szokott előfordulni még gyári megoldásokon leggyakrabban a tévedés lehetősége. A Festo domino pl nagyon pontos, de kigúvad a szemem, amikor méretre kell tennem, mert a fényviszonyok nagyon be tudnak csapni olykor.)
[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
világítható lencse, az már fullextra.
Dominóról jut eszembe, dominóztam egy pince ajtót. Eddig még nem mertem ekkora szerkezetet a domimgóval összerakni, ezzel a pince ajtóval kezdtem, remekül tart. Talán bevállalok vele majd még komolyabb nyílászárókat is.Dominóval nekem nincs bajom a szemgúvasztással, mert tele nyomattam a kis műhelyem egy csomó neonnal. Esetleg tegyél fel egy fejlámpát, amikor pontoskodni kell. A csavarbehajtóra viszont sokszor jó lenne egy lámpa, amikor valami sötét lukban használom. Gondoltam már rá, hogy applikálok rá egy lámpást.
-
Sanyabá
senior tag
Meg mondom őszintén írigyellek! A türelmedért,és találékonyságodért. Itt látszik hogy tényleg minden a Te munkádat elősegítendő "alkotás" van jelen.Gratulálok!
Azért szívesen szétnéznék a műhelyedben,hogy milyen ötletes dolgokat rejtegetsz még?A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
thyeby
őstag
válasz Speciali #9479 üzenetére
"Talán bevállalok vele majd még komolyabb nyílászárókat is."
Bátran teheted. Ez nem köldökcsap, ez nem lamelló, ez domino!
Javaslom, tégy próbát: Készíts vele egy párostipli kötést (két domino egymás után sorban), várj egy napot, míg megköt, aztán próbáld addig terhelni ezt a kötést, míg eltörik, szétjön, feladja. Meg fogsz lepődni."tele nyomattam a kis műhelyem egy csomó neonnal"
Hiszen éppen a neonnal van bajom, nekem is az világít. Tudod, amikor olyan illesztés kell, hogy vonalra kell illeszteni a skála közepét, akkor más a leányzó fekvése, ha jobbról esik a fény, és más, ha balról. Mindez azért van, mert távolság van az anyag, és a mérőskála jelzése közt. Segít ugyan az a kis furat, de ott is tud csalni a fény. Tizedekről van szó ilyenkor csupán, de bosszantó, amikor három kötés full pontos, a negyediket csiszolni kell. Ha csak picikét, akkor is.
"applikálok rá egy lámpást"
Kényes téma, de biztosan lehet jó megoldást találni. Még soha nem járt a kezemben olyan "gyári" megoldás, ami korrekt. Vagy árnyékol a tokmány, vagy oda se világít a fókusz, ahol a csavar. Az lenne az igazi, ha a led a tokmány végén lehetne. Bárhol máshol van, mindenképpen kell valami kompromisszumot jelent.
-
-
Sanyabá
senior tag
Hogy stílszerű legyek :"Azért vannak itt kevésbé sikeres darabok is," hol nincs? Ahol meg sem próbálják. A környezetemből tudom, hogy ahol többen dolgoznak egy műhelyben az ún. kreativitás mellőzve van.De ha valaki egyedül dolgozik,annak maga kell hogy meg oldja a feladatokat. Ergó:rákényszerül hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen egy adott munka művelet.
Pro secundo : ki kell találni hogyan
Pro tertio: meg kell csinálni. A végeredmény látható a képeiden.A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Sanyabá
senior tag
Kültérre készítettem táblásított fenyőből szekrényt. Pirosra kérték festeni.
LAZURÁN vörös fenyő, selyem fényű vastag lazúr mellett döntöttem. Előtte az alapozójával be eresztettem,csiszolás,lazúr. A színnel nincs is baj de,mivel hígítani kellett lakk benzinnel,két nap alatt sem száradt meg,plusz csiszolni kell.és semmi fénye nincs. Ha csónak lakkal vékonyan átkenem,segít-e a problémámon?A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
thyeby
őstag
válasz Sanyabá #9485 üzenetére
Fényt kap a lakktól, de én nem kenném be, ugyanis majd felújításkor nem lesz elég átkenni, hanem lehet vakarni le a repedezett lakkot.
Angolvörös Sadolinnal kentem a fiamnak készített korlátot a lépcsőnél. Igaz, csak tavalyi munka, de még mindig olyan, mint ha új lenne. Annak finom fénye lett. Lehet, h érdemesebb lenne talán lakk helyett egy Sadolin réteg?[ Szerkesztve ]
-
nopancser
újonc
Kedves Tagok!Mi a véleményetek a lapostipli maróról?Érdemes beruházni 100000 Ft-ot egy lelkes amatőrnek?
-
Márton111
aktív tag
válasz nopancser #9487 üzenetére
Ja, ha legalább annyi munkát elvégzel vele aminek ( nem a költsége, hanem) a haszna legalább 120.000Ft ,már megérte, feltéve ha eztán még lesz egyszer megint munka rá.
Egyébként egy tipliző fúrósablon olcsóbb ,és tiplivel mindent össze lehet állítani ,mert erős kötés , csak pontos munka kell hozzá, ezért tanulásra igen alkalmas. -
Madmax81
aktív tag
válasz Márton111 #9491 üzenetére
Szia
Kösz az elismerést .
A polc szerkezeti elemei furnérozott bútorlap nem él léces . A könyveket tartó polc elemek azok eredeti cseresznyéből készültek .
Az ajtókat és a polcot én készítem egyedül, senki nem segít .
Egyedül dolgozom csak akkor nem ha a besegítek az ismerős asztalos kollégáknak , Általában úgy van hogy hozzám hozzák a munkákat besegítek három asztalos csapatnak is a beépítést nem mindig én végzem .1956-2010 07.22 Varga László
-
dany27
őstag
Üdv Mesterek!
Egy kérdésem lenne! OBI-ban láttam valami oldószeres falazúrt 5L-es bádog kannába 3000Ft-ért. Kerti bútorokra kellene.(Nincsenek kinnt a szabad ég alatt, tető alatt van mind.)
Valakinek van vele valami tapasztalata??
OBI saját márkás alapozót néztem hozzá...Előre is köszi a válaszokat.
-
Speciali
tag
Egy éve hoztak nekem az OBI-ból nagy kannás lazúrt, meg alapozót, kerítésre. Rettenet lassan száradt, egyéb tapasztalatom nincs vele, azóta nem láttam a kerítést. De szerintem tető alatt nem lesz vele baj. Persze létezne jobb megoldás is a bútorokra, de az mind drágább ennél.
sanyabá szerintem lakkot ne kenj a lazúrra, mert utána már nem tudod felújítani lazúrral, csak ha lecsiszolod.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz nopancser #9487 üzenetére
Az már nem amatőr, hanem profi beruházás. Százezerért olyanok vesznek lamellózót, akiknek lételemük. Ha már ennyi pénzed van barkácsolni, toldd meg még ennyivel, és vegyél egy Festo Domino dübelmarót. Sokkal sokoldalúbb, ezer célra használható, és sokkal erősebb kötésekre képes. Egyébként pedig a lamellóról tudni érdemes, hogy csak csökkentett területen szerencsés az alkalmazása, mert csak a nyíró terhelést viseli szépen, feltéve, ha erős fába teszed, nem pl bútorlapba.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #9492 üzenetére
Egy 50 forintos öngyújtóból kiszerelt led a kapcsolójával együtt. Így bármikor olcsón cserélhető. Egy éve szolgál, még elem sem kellett bele. Az ütközőszán épp az elemcsere miatt lett csavarkötésekkel összerakva - persze, hogy szebb lett volna stílszerű kötésekkel, de engem a használhatóság inkább vezérelt.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs