Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #8634 üzenetére

    "Persze ,várom az élménybeszámolót."

    Güde Asztali körfűrész GTKS 315/230V:

    Már az árából ítélve is, nem szabad profi precíziós körfűrészre gondolni. Azonban aki fűrészelés után még gyaluba dugja a fát, megbízhatóan fog tudni dolgozni vele. Nekem max 1,5m hosszig pluszminusz fél mm-en belül maradt a tűrés vele - ezt több m3 fa hosszvágása után mondhatom.
    3-4 cm vastag bükköt többször vágtam vele minden fennakadás nélkül. Azonban amikor 75mm-t kellett vágnom (bükkön), meg sem próbáltam ezt egy menetben tenni.
    Megpróbálom fontossági sorrendbe szedni azokat az átalakításokat, amiket eszközöltem rajta. Tudom, hogy fotókkal sokat javíthatnék az érthetőségen, de az most nagyon macerás lenne.
    - Legelőször is a gyári fűrészlapot be kell dugni egy ritkán használt fiók aljába arra az esetre, ha valaki kölcsönkérné, akkor ezzel viheti. Freud korongot kapott. Nagyon feljavult tőle a gép. D=315 helyett D=300 korongot kapott, hogy "erősebb legyen a motor". Igaz, így a 85 mm vágásmagasság 75mm-re apadt, de én azt sem nagyon használom ki.
    - Az asztal alatt merevítettem a feszítőéket elhajlás ellen, ugyanis a steller csak a korong közepéig tart, ahonnan további fix kitámasztási pontnak nagyon jó a feszítőék - ugyanis ez a féligbenyúló steller elhajlik már enyhe nyomástól is. Keveset, de az akkor se jó.
    - Az asztalhosszabbítót barkácsolni kellett, hogy az asztallal egy síkba kerüljön.
    - A fűrészkorong epszilon környezetében levő műanyag betéten nagy rés volt, oda apróbb darabok folyton beestek. Ezmiatt akadozott hosszabb munka után az elszívás. Első körben az asztal alatti burkolatra vágtam flex-el egy kinyitható ajtócskát, hogy ne kelljen a takarítás végett ízekre bontani a gépet. Ám miután a korong melletti bőséges rés továbbra is csípte a szemem, kidobtam a gyári műanyag betétet, és készítettem oda fából egyet - rés nélkül, akkor az ajtócska fölöslegessé vált, mert azóta sose kellett takarítani.
    - Durva konstrukciós hiba, hogy a fűrészlapot motorral együtt egy pószpász nyolcas menetes szár mozgatja le-fel, végén nyikorgó kurblival. Mindezt egy rögzített nyolcas anyán által. Nos, ebből az anyából pikkpakk kimúlt a menet. Esztergáltattam ide hosszabb menetű anyát, keményebb anyagú menetes szárat. Már többet kibírt, mint gyári elődje. De bánom, hogy nem készíttettem az esztergályos vargajánossal tartalékba is egyet, hogy ha ez is behal majd (mert biztosan be fog!), akkor ne szaladgáljak, mint pók a falon, hanem nyúljak érte, és 20 perc múlva ismét évekre letudjam a gondját.
    - Steller rögzítőlapja féloldalasan kitartotta az asztal síkjából a vágandó fát, ha az szélesebb volt 5-6 cm-nél. Ez úgy oldódott meg, hogy steller rögzítőexcentere új korában elengedte a stellert - garanciába postán küldtek másikat. Amazt feltettem, emerről leszedtem a stellert, és mellé toltam üresen. Így már egységesen van kitartva az asztalsíkból a vágandó anyag. (Asztal szélén, kb egy milliméternyire.)

    Mit szeretek benne?
    - Az árát! :D
    - Mobilis. Két keréken odébbtalicskázható, könnyen tolható, jól kormányozható.
    - Kifejezetten csendes, és kiegyensúlyozott járású.
    - Hőkioldó védi a túlmelegedéstől. Gyári körfűrészlappal 3-4 cm vastag bükköt vágva 2-3 óránként ki is oldott (S itt érezhető, milyen igazat szólt lentebb mdk01!), a Freud-al egy év alatt egyetlen egyszer, kánikulában tette ezt meg. Ez azt jelenti, hogy nem indul a motor, míg le nem hűlt. Kényszer szünet. De nagyon jó, mert nem kell szaladni a tekercselőhöz az aznapi bevétellel a zsebemben.
    -Kategóriájában nagyon jól megoldott porelszívás és nekem tetsző felső védőburok, amin szintén van elszívócsonk.

    És ami nagyon hiányzik:
    - Mégtöbb megrendelés, hogy kicserélhessem egy FELDER-re. :D
    - De legalább egy szürkeöntvény asztal.
    - Egy precíz steller, ami asztal egyik szélétől a másikig fut, és mindkét végén fixálódik.
    - Egy szán csúszkájának a helye.
    - Egy pozitív virsliteszt. :D

    Ami nagyon nem tetszik:
    - Négy lemezláb alatt négy elb@szott műanyag kupak, ami már meg sincs, mert szegénynek rendre betonon kell horzsolódnia. Nos, ennek a lemeznek a hangja, amikor odacsuszolódik a padlóhoz - hát feláll az összes szőr a hátamon, viszket a pucám hegye, és letörik a frekvenciától a süket fülem.
    - A fűrészlap emelő mechanizmus úgy alles zusammen. Működik az, pontosan be tudom lőni, gyorsan be tudom lőni, mégis úgy szar, ahogy van.

    Nna, majd egyszer megalkotom én magamnak a magamét, vagy veszek egy profit - csak lenne már ebben a kurva országban végre gazdasági kánaán. De nem olyan gyurcsányi dübörgő, hanem amikor Soros Gyurka azt mondja, hogy itt kellene befektetnie minden fillérkéjét. :U

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák