- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Hello!
CPU-RAM tulajdonképpen, de ehhez kell az alaplap is nem?
Hirtelenbe, szép és jó lenne, CPU 3,6G RAM 1200
Ez a cél kb De ha nem is jön össze pl RAM 1200, de a legtöbbet szeretném kihozni a gépből!Amúgy ezekre gondoltam:
CPU feszültség (ezt tudom)
CPU GTL
CPU PLL
FSB Termination fesz
RAM(ezt is tudom)
NB fesz
SB fesz
PCIE SATA
LOAD-LINE CALIB.
CPU SPREAD SPEC.
CPU CLOCK SKEW
NB CLOCK SKEW
így vannak egymás után,de gondolom ezt Ti is tudjátokCPU Margin Enhancement <-- ez mi?
Ezeket a feszültségeket is be kell állítani, hogy jó és sikeres legyen a tuning, nem? Ezeket nem tudom, és nem merem állítani, mivel fogalmam sincs h. mi a jó neki, és ehhez kérnék segítséget Tőled, Tőletek!!!
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Sharks
tag
Sziasztok! Sajna az asus magyar és német oldala elég vérszegény, a magyaron meg sem található a lap, ami engem érdekel (P5Q-E). Angolul sajnos nem tudok, ezért nagyon hálás lennék, ha vki leírná ennek a lapnak a jellemzőit. Pl. gigánál van ultra durable system, ami 50 fok alatt tartja a lapot. Az asusnál is van vmi hasonló? Meg úgy általában miket tud? Köszi előre is annak, aki leírja legalább egy részét...
-
Zsubi
őstag
válasz A-l-i-e-N #4851 üzenetére
CPU GTL: 0.65x
CPU PLL: 1.5-1.6V
FSB Termination: 1.4-1.5V
NB fesz: olyan 1.2-1.3 körül próbálgasd
SB fesz: 1.20
PCIE SATA: szerintem hagyhatod auto-n
Többi maradhat, próbálgasd ha nem sikerülne akkor próbálj meg ezeken 0.1-et emelni.
A ramoknak szerintem 1200Mhz-hez kellhet 2.2V is akár de még lehet hogy több is[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
Szerintem ha így stabil akkor hagyhatod, csak a memcsit kell , még egy kicsit piszkálni , ha gondolod de ne várj csúcs eredményeket a kicsi fsb miatt.
A pref level asszem mehet neki 6-on, meg az ai clock twistert felrakhatod stronger-re, nállam így megy.
A többi ram beállítást neked kell, letesztelni én sajna idő hiányában nem foglalkoztam vele.
Esetleg kérd meg zsubit nagyon nagy spíler ramok terén.vga
-
stikyo
tag
Sziaszok!
Van egy p5ql-cm lapom, és egy problémám. A lap néhány indulás után megadta magát, ami abból áll, hogy:
néha eljut, néha el sem jut a bios-ig, de a biosban mindig lefagy egy idő után (hirtelen eltorzul-lefagy a kép, és nem reagál) kikapcs, áramtalanít, bekapcs, semmi. venti forog, de ennyi. Semmit nem pakoltam bele, csak a memóriát (1024 kingston 800 ddr2 - hyper x ) és persze a procit.
Namost. Az alaplap leírásában említve vagyon, hogy ha 20+4 pin elosztású tápcsatim van, akkor a 20 pin-en a +12V-nak biztosítania kell min. 15 ampert. Leolvastam, a táp oldaláról az adatokat, csak nem tudom melyik az a +12 V, amelyikre gondolnak. Tudna valaki segíteni? Lehet, hogy a táp pont azon az ágon nem tudja a 15A-t? Mert az egyiken csak 14A van. Mellékelem a tápról a képet.[ Szerkesztve ]
Aktuális modding: www.minimod.posterous.com
-
Hawk1979
őstag
Jelenlegi tápod ipari hulladéknak minősíthető.
Nem ajánlott veszélyes táp,ami közel sem adja le a rá írt feszeket,és amit lead azt sem stabilan.
Tessék normális tápot venni.Legalább egy olcsó Fsp 400Pnf-et.Melyik tápegységet vegyem topic első hozzászólásában vannak az ajánlott és a veszélyes tápok,ajánlom átolvasni.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Cholard #4844 üzenetére
ASUS VGA-drivert tettél fel, vagy ref. ATI-t? A HD4670 támogatása szerepelz az EPU support listában? (EPU-ban rákattintva a VGA-ra kidobja a linket). Egyébként jó lenne ATT-szal kimonitoroznod a fesz./GPU/VRAM értékeket, mert lehet, hogy működik az az EPU.
Symbio: Szintén.
Zsubi: És abban a lapban mivel szabályozod majd a ventiket? Másról nem is szólva... V8 lett?
geprombolo:Ameddig a proci hagyja. Nálam a gyári hűtő 30% tuning felett kezd elfogyni, de az is csak IBT teszt alatt, szóval ha jó procit fogtál ki, és ügyes vagy, adhatsz neki. (No persze azért nem szabad megfeledkezni a ház szellőzéséről sem.)
Kérném a RAM-beállításokba adatokat beküldőket, hogy lehetőleg hiánytalanul adják meg a paramétereket (a többieknek segítetek ezzel), valamint hogy a bios-beállításokhoz a bios-beállításokat adjátok meg, különös tekintettel a RAM-sebességre EPU esetén (tehát nem a rakéta vagy más üzemmódok alatt, windowsban elért értékeket). Köszönöm! (A min. 10X IBT-tesztet is kérném szépen, továbbra is.)
[ Szerkesztve ]
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
A Z600 olcsóbb, halkabb, és nagyobb a hűtési teljesítménye. Ajánlom figyelmedbe az overclock load 47°C-os CPU-t ventilátor nélkül. Itt meg a multi-összehasonlítás; a te hűtődet messze a Z600 mögött keresd. Nem véletlenül szónokoltam én eddig is a Z600 mellett.
[ Szerkesztve ]
-
-
Hawk1979
őstag
válasz katt777 #4865 üzenetére
A frostytech oldalán egy elég hangos nagy levegőszállítású ventit tettek rá a teszt idejére."120mm Mechatronics G1225S12B fan" a táblázatban pedig láthatod,hogy igaz langyosabb,de hangosabb így a kolléga által rendelt Asus hűtőjénél
Tehát ha egy gyengébb halkabb ventit vesz rá az embert,ugyanott van,mint az Asus Evo hűtőjével.
Én passzívan egy Scythe Ninja 2-vel tartom hűvösen a procim,és ha esetleg nem lenne elég,akkor ott van a hozzá kapott venti,ami tényleg baromi halk.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Hawk1979 #4870 üzenetére
A hülye tesz rá hangos ventit, főleg, hogy erősből is van halk (NF-P121300 átlagos hűtési teljesítménnyel mindössze 7 dbA). Egyáltalán, ventit. Hűtő nélküli teljesítményt kell nézni, és úgy is ott van a topon a Z600 (4. hely). Ráadásul 0 dB zajjal.
Amúgy mint előbb is írtam, Z600-nak elég egy jól szellőző ház, illetve mögötte egy házventi. Én max. tesztelni teszek rá hűtőt, ideiglenesen. Valaki amúgy régebben írta a topicban, hogy ventilátorral kevésbé hűtött a Z600, mint anélkül. Gondolom, hazavágta a hűtő fizikai kialakításának köszönhető légmozgást. Ez látszana a linkelt tesztből is, ha a hűtő fordulatot vesszük igaznak, és nem a zajszintet. Szerintem amúgy ez egy hülye teszt, mert ahol nincs venti a Z600-on, ott írnak zajt, ahol van, oda meg azt írták, hogy passzív. Szóval inkább az OC-Club tesztnek hiszek. Ott 47°C-os venti nélkül, a túlhajtott procin a Z600.
De vannak még más tesztek is, lehet keresgélni.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz katt777 #4872 üzenetére
Rage 3D - tuningolt quad-dal 56°C NFP12-vel, alapon venti nélkül 60°C. De ezek maghőmérsékletek, a proci kb. 15°C-kal hűvösebb. Így ki is jön az OCC által mért 47°C-os CPU.
Itt egy ajánlási rangsor, lehet olvasni a teszteket.
Itt is maghőmérsékletek szerepelnek, ráadásul 1.4V-ot adtak az E8500-nak 4 GHz-hez, ami baromság, mert 1.25V-on viszi azt az E8400-am is.
Ennek a Zerotherm NV120-nak kéne utánanézni...
Semmi gond, én meg azt mondom, hogy olcsóbb és halkabb egy passzív Z600, és még 1.4V-on is megfelelő hőmérsékleten tartja a procit ventilátor nélkül.
Zsubi: A stock cooler-em is elviszi a 9x450-et, szóval én tudok várni.
Amúgy ránézésre nem látszik ekkora teljesítmény a Ztherm hűtőjén, no meg ami baja, hogy nem PWM-es.
[ Szerkesztve ]
-
Zsubi
őstag
válasz katt777 #4872 üzenetére
Az a bajom hogy nagyon kivannak fogyva most a nagykerek és nekem kell valami hűtő szerdára
A Z600 lehet hogy nem is férne el ventivel a ramoktól
Majd hamarosan kiderül hogy mit is tud
De szerintem bőven elég lesz az E8500-hozEstére kapok lézeres hőmérőt és lemérem hogy hány fokos a deszka valójában
[ Szerkesztve ]
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Hali!
Ez most pont jól jön, mert én is egy hűtő beszerzésén agyalok!! Pénzem ugyan nincs sok, ezért a kiszemeltem Hyper TX2, bár ha meggyőz valami akkor egy drágábbra is rápróbálnék!!
Amúgy szerintetek elég lesz nekem a TX2? E6750-re lenne, 2,6Ghz-en van most (MÉG) most gyári hűtővel 30-35 fok között mozog, bár nem csinálok semmit!! terhelve olyan 60 körül van asszem!
3,2Ghz a minimum amit ki szeretnék hozni belőle, ez most is megy...3,6Ghz lenne a jó.Témánál maradjunk...P5Q PRO még mindig Kicsit soknak vélem az alaplap hőmérsékletét! 45 fok most! Az nem sok? Megfogtam a hűtőket, nem érzem melegnek őket! A videokari hűtője majdnem hozzáér az ottanihoz
-
thumb
aktív tag
sziasztok. tudna valaki véleményt mondani hogy a P5Q szereti-e a q6600-ot és ha igen hogy megy benne a tuning a procival?!
köszi
A lepke egy olyan rovar, amely a helikopterek családjából származik.
-
katt777
félisten
válasz A-l-i-e-N #4878 üzenetére
TX2-t nem szabályozza a lap! PWM-es hűtőt vegyél! Vagy Hyper Z600-at... Olcsó és hatékony megoldásnak AC Freezer jó.
Alaplap bírja ezt a hőmérsékletet, jobb csak jól szellőző házban, vagy külön hűtéssel lesz, főleg, ha nagy telj. VGA van alatta. Régi házban nálam is felement 50°C-ra, amíg nem modoltam, de még azután is 40°C körül volt. Mostanában nincs ilyen gondom, 30°C-ot sem ér el.
thumb: Sztem van már infó erről a topicban, keress rá.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz A-l-i-e-N #4883 üzenetére
PWM a ford. szab. vezérlés. Ha nem szabályozod le a hűtőt, fullon fog pörögni, ami persze zajt, és rövidebb élettartamot okoz. Nálam mondjuk 1300-as fordulaton elég volt a TX2 4.05GHz-es procira, de följebb már a full hűtés is kevés volt, ha feszt kellett emelnem.
-
Zoza24
senior tag
üdv a csapatnak!
lesz egy eladó asus p5q deluxe deszkám,3 év garival...érdekel valakit itt a topikban?
(utána meghirdetem a hiénáknak)Forza Italy!
-
katt777
félisten
Jó is az! Vmelyik tesztben, amelyet linkeltem, van olyan is, hogy nem a Z600-ra tették a ventit, hanem csak a hátsó házventivel számolták, az 2-3°C megtakarítást jelentett. Persze az csak egy 12cm volt, nekem ott van még oldalt és fölül 1-1 23 cm-es, meg hátul a 14 cm-es.
De kurva lassú már megint a netem!Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
Pogi
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Kezdő játékos vagyok a hardware világban, és szeretnék egy új gépet összerakni. Nem a szokásos „milyen gépet vegyek?” kérdéssel fordulnék hozzátok, hanem az általam elképzelt konfigurációt kellene áttekinteni a hozzáértőknek.
Alaplap: ASUS P5Q PRO (természetesen) [link]
Processzor: Intel Core 2 Duo E8400 [link]
Vga: ASUS EAH4670/DI/512M [link]
Tápegység: Chieftec GPS-450AA-101A [link]
Memória: 2db Kingmax KLED48F-A8KI5 [link]Kérdések:
A cuccok kompatibilisek egymással?
450-es táp elég?
Illetve vélemények érdekelnének a konfigurációról. -
plaszy
őstag
Szia!
Alaplap, proci, memó jó.
Viszont a 4670-es VGA a maga 128 bit sávszélességével gyenge.
Vagy 4830 vagy 4850-et javaslok, esetleg 3870 DDR4, ha nem akarsz annyit költeni rá.
Tápegység, hát az meg a VGA-tól függ, de olyan 550W-osat nézzél sz.tem.Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=plaszy
-
plaszy
őstag
Aklimatizálódtak a CL5-ös 4x1 GB Kingmaxok, ideért a posta
Most megy az Orthos 5-ös pri.-vel 5-5-5-18-on 1204 MHz-en, auto késleltetéssel, auto fesz.-el, 9x480 = 4320 CPU freki mellett 1,36V-n
Screent majd este adok, ha lesz stabil eredményemMegbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=plaszy
-
-
katt777
félisten
Vagy vegyél ebbe a konfigba 4870-et és sima P5Q-t, vagy a 4670-hez bőven elég egy E5200 is. RAM-ból 4GB legyen, amit veszel, ami RAM-ot veszel, az pediglen 4 GB legyen.
Na, akkor mégis csak kapni még CL5-ös Kingmaxokat. Érdekes, hogy eddig "out of stock" volt, de látom, azért még mindig 8x64MB náluk 1 GB...
Tápnál nézd meg, hány A-t ad le 12V ágakon, 18 legalább legyen.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
Fori23
őstag
550W?
Egy haverral raktuk össze hasonló konfigját és lemértem, 3DM06 grafikus teszt alatt 130W a hálózatból [link]
Ha a másik magot is leterheli és közben 20x-an kiír egy DVD-t, talán kérhet a táptól 150W-ot."mert ugye ritkán lát az ember egy futó gépben lángoló vinyót"-wnix
-
katt777
félisten
Áramhiány tuningnál bukik ki, amikor pl. 4 RAm nem megy úgy, mint 2, vagy nincs meg ua. tuningpotenciál. Az biztos, hogy az 550W-os táp elég a konfignak, az alatt viszont sok táp szar, hiába sok W-os. Ha meg hosszú távra tervez az ember, érdemes erősebb tápba beruházni.
Amúgy mérhettetek volna valami olyan alkalmazással is, amely jobban terheli a VGA-t, de az egész rendszer is. Esetleg IBT + Furmark.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
Fori23
őstag
válasz katt777 #4899 üzenetére
Gondosan megterveztük, tuning nem lesz és a lehetséges fejlesztés is bőven belefér majd.
Az én Sea-mal sem volt soha gond, végigvitte a kemény D805, D920 tuningot vízzel, pefig ezek fogyasztása az első szériás Q6xxx procikéval vetekszik.
Persze nem szabad alulméretezni sem."mert ugye ritkán lát az ember egy futó gépben lángoló vinyót"-wnix
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Hálózati / IP kamera
- Óra topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen széket vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- AMD FX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest