Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz FollowTheORI #7556 üzenetére

    Ha lesz 4k-s megjelenítőm, az azért lesz, hogy élvezhessem a valódi 4k-s tartalmakat. Az ezután nem előny, hanem elkerülhetetlen lesz, hogy valahogy fel kell nagyítani az 1k-s tartalmakat. De igen, ha már valahogy kötelezően fel kell nagyítani (nem azért, mert szeretném, hanem mert rá vagyok kényszerülve, hogy csináljak valamit, 1:1 már nem mehet értelmesen), akkor minél kellemesebb resample a algoritmussal fogom ezt megtenni.

    Ugyan úgy nem tartanám meg az 1k-s PDP-t a 4k-s OLED mellett az 1k-s forrásokhoz, ahogy ma sem tartok itt az 1k-s PDP mellett egy 0.5k-s CRT-t csak azért, mert néha kedvem lenne elővenni egy régi filmet, amit nem lehet HD formátumban beszerezni. Egyrészt, mert hely és költség pazarló, kelletlen (nem lenne praktikus cserélgetni őket az asztalon). Másrészt mert ha ugyan ilyen technológiával készítettek volna egy 0.5k-s PDP-t, mint ezt az 1k-s PDP-t, az leverné a régi analóg CRT-t a geometriai pontossága és a paraméterezhető digitálisan színkezelése miatt miatt.
    Ugyan ez lesz igaz egy 4k-s OLED-re. Kellemetlen lenne cserélgetni az asztalon az 1k-s PDP-vel mikor régi 1k-S Blu-Ray és nem 4k-s forrásanyagot nézek. És remélhetőleg az is igaz lesz, hogy egy ugyan olyan technológiával készült 1k-s OLED minden paraméterében, nem csak felbontásában veri majd le a régi 1k-s PDP-met, szóval a felbontások illesztésének előnye eltörpül az összesített előnyök mellett.

    De itt van az is, amit már mondtam, hogy nem cserélném 4k-s LCD-re az 1k-s PDP-met mert, mert ott a felbontásbeli előny törpülne el a képminőség egyéb paramétereiben történő visszalépésben (kontrasztarány, mozgóképkezelés, kijelzőhomogenitás, színhelyesség, stb -> és mikor mindkettőn mozgókép lenne, akkor a PDP még mindig 1k-s felbontás adna vissza, az LCD pedig visszaesne kb. a felére a blur miatt, szóval mozgóképen csökkenne a felbontásbeli előny is, márpedig többnyire mozgóképet akarok élvezni).

    Ez szerintem messze áll attól, hogy szeretek resample algoritmusokkal nagyított képeket nézni. Ha lenne elfekvőben egy nagyon pöpec (a maga korában high-end és azóta nem széthajtott) CRT-m, amit nem tudnék pénzzé tenni, de elférne a szobában és egy robot pakolászná helyette az asztalon, akkor azon nézném a régi DVD-imet, amiken olyan anyag van, ami sohasem jelent meg Blu-Ray-en.

    Én egy ideje már minden problémára a lehető leginkább költséghatékony, és azután legkényelmesebb megoldásokat keresem, nem pedig az aktuális marketingmaszlagot hajkurászom, hogy nekem már 1k-s forrásokhoz is 4k-s megjelenítő kelljen, mikor az 1k-s anyagokhoz vehetnék még jobb minőségű 1k-s megjelenítőt is, amik 1k-s forrással lekörözik a 4k-sakat (kontrasztban és mozgáskezelésben siralmas a méregdrága 4k-s LCD is egy megfizethető 1k-s PDP mellett).

    Az, hogy a 0.5k-s anyagot hogy nézem 1k-s megjelenítőn, az már csak optimalizálás. Sohasem volt cél az 1k-s megjelenítő vásárlásakor, hogy majd élvezhetem az alising és ringing artifact-eket az újramintavételezett képen. Sőt, pontosan arra törekszem a resample algoritmus megválasztásakor, hogy ezt minimalizáljam, a lehető legközelebb kerüljek ahhoz, mint ha 0.5k-s megjelenítőn néznék 0.5k-s anyagot.

    Ezért használok Lanczos helyett Jinc algoritmust. Nem olyan szintetikusan túlélesített a kép, kevesebb az alising s ringin. És még erre is ráküldöm a de-ringing szűrőt, mert nekem nem kellenek a hamis kontúrkiemelések!

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák