Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz X2N #44855 üzenetére

    Persze, hogy nem volt áresés a bányászláz után, csak a nagyon luxusárazások dőltek be. Igazából áremelés jön még. De pont a piac szűkülése okozza ezt, hiszen ha kevesebb a potenciális vevő, akkor kevesebb eladásból kell realizálni ugyanazt a bevételt. Emellett az új node-ok drágábbak. Egy lapka tape-out-ja 7 nm-en nagyjából dupla annyiba kerül, mint 1x nm-en, tehát egy VGA-nak most már kétszer annyi tervezési költséget kell visszahozni.

    Erre egyébként az Intel és az AMD kitalált valamit a következő évekre. A CPU-val csomagban adják majd a GPU-t. Így ugyan a VGA-k továbbra is drágák lesznek, de a procikon a haszon sokkal nagyobb, tehát tudnak annyit engedni az OEM-eknek a VGA tekintetében, hogy végeredményben a CPU+VGA költség alacsonyabb legyen. Az Intelnél láttam, hogy ők ezt ki akarják terjeszteni a dobozos piacra is, tehát alaplap+VGA+CPU szintű csomagok lesznek, így ugyanaz a három komponens lényegesen olcsóbb lesz, mint egyenként megvásárolva. És a VGA-n való kiesést az Intel pótolja a gyártópartnernek a proci nyereségén. Abban egyébként nem vagyok biztos, hogy ez legális. Dobozos szinten talán rámondható, hogy az, de OEM szinten gyakorlatilag árazópisztolyt tartana az Intel és az AMD a partnerek fejéhez.

    Konzolok egyébként eddig is voltak. Most ha tartanak tőlük, akkor sem lehet mit kezdeni velük. Túl nagy előnye van a speciális platform miatt a hardvernek, mert a gyártók előállítási költség alatt is el tudják őket adni. Az NVIDIA biztos nem akarja előállítási költség alatt árulni a VGA-it. Ha a piac nem vevő ezekre haszonnal, akkor nincs értelme a piacnak. Ilyen szempontból a konzolokat nem érdemes számításba venni az árazásnál. Ami az NVIDIA számára fontos lenne az a Cloud, mert ha így emelkednek az árak, akkor lényeges az egyik nagy szolgáltatásba bekerülni. A Google, a Microsoft és a Tencent már kiesett, de még ott van az Amazon. Őket meg kellene győzni, hogy ne AMD-t vagy Intelt vegyenek cloud gamingre. Ez sokkal fontosabb tényező az NVIDIA-nak, minthogy a konzol miatt rágják a körmüket. Némileg hátrány, hogy az AMD és az Intel platformot kínál.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák