Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Pikari

    addikt

    válasz Fücsök007 #102263 üzenetére

    A baj az, hogy a blu ray filmlemezeket titkosítókulcs védi. A blu ray lejátszó a tartalomkibocsátó szerveréről szerzi be a kulcsot az első lejátszás alkalmával, és menti le magának. Emiatt aztán pc-n nem divat a blu ray lemezek lejátszása, mivel a lejátszóprogramok nem nagyon szoktak ehhez hozzáférést és apit kapni (a kalózkodás visszaszorítása miatt). Ezért aztán eredeti blu ray filmeket nehezen lehet pc-n nézni, így aztán nem is terjed a formátum.

    Persze az eleve warezolt filmet rá lehet írni, és azt nézheted, de ironikus módon éppen a jogtiszta film lejátszása során lesz a súlyos problémád, így aztán a blu ray lemezek másolásvédelme értelmét vesztette, és pont a formátum hosszú távú halálát eredményezte.

    És akkor miért nem hódít a blu ray a warezolók között? Hát azért, mert inkább párszáz gigabájtos külső usb vinyókra másolják a filmeket, amiket rádugnak az okos TV-re, mivel túl drága lenne blu ray lemezekre írkálni mindent.

    A játékok és egyéb szoftverek meg átköltöztek online terjesztésre már vagy 15 éve. Ahol viszont fontos a fizikai lemez, ott figyelnek arra, hogy beférjenek 4.4 gigára, hiszen egy 250 gigás és egy 4.4 gigás játék között vizuálisan azért olyan nagyon észrevehető különbségek nincsenek. Sokkal inkább a fejlesztők inkompetenciája miatt növekszik ekkorára egyes AAA játékok mérete, és nem pedig azért, mert ennek komoly technikai oka lenne.

    Emellett a blu ray eleve nem túl népszerű, alig van egynéhány embernek blu ray meghajtója.

    Emiatt nekem úgy tűnik, hogy a blu ray egy olyan spirálban van, hogy a fejlesztők és kiadók inkább a normál DVD lemezt választják a termékeik kiadására, már ha egyáltalán fizikai formátumon akarnak valamit kiadni, mivel a blu ray egyszerűen nem tud akkora támogatottságot elérni a fent ismertetett okok miatt (túl jól sikerült másolásvédelem, túl drága), hogy megérje vele foglalkozni. Mivel nem foglalkozik vele senki, így az ára se csökken. Öngerjesztő folyamat, ami az eltűnés irányába visz.

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Új hozzászólás Aktív témák