Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz bambano #9245 üzenetére

    Elméletben igazad van. Az Infotv-ből levezethető, hogy személyes adat kezelése során meg kell feleni a célhoz kötöttség elvének, tehát személyes adatot csak meghatározott célból lehet kezelni. A fénykép esetében ez a cél (hacsak nem valami speckó céges igazolványképhez kell) nyilván csak az lehet, hogy "kinézzél valahogy", tehát a kollégák nem kapjanak agyérgörcsöt a pusta látványodtól, vagy mondjuk ha nem akarnak kisebbségit felvenni adott munkakörbe, illetve bzonyos beosztásokban (pl. recepciós kiscsaj) nem árt ha kellőképp dekoratív a jelölt. Igen ám, de ha beismernék, hogy ez az adatkezelés célja, azt egyből meg lehetne torpedózni a hátrányos megkülönböztetés címen, tehát nem fogják beismerni.
    A gyakorlatban viszont, ahogy fentebb írták, ha valaki mindenképp ragaszkodik a fényképhez, és te nem küldesz, akkor két dolog történhet: vagy be sem hívnak interjúra, vagy ha behívnak, akkor mindenképp látni fogják az arcodat. Ha nem tetszik nekik a búrád, és ez fontos szempont nekik, akkor úgysem fognak felvenni (kivéve ha nagyon tutkó vagy az adott szakterületen, és/vagy viszonylag kevés a jelölt), ha meg nincs ilyen jellegű bajuk veled, akkor úgyis fel fognak venni, és a fényképedet más, jogszerű cél kapcsán fogják kezelni (pl. belépőkártya kép). Tekintettel arra, hogy a CV-det és vele együtt a fényképedet csak a kiválasztás végéig kezelhetik, azt gondolom adatvédelmi szempontból semmit sem veszítesz, ha csatolsz fényképet, amennyiben kérik.
    Egyébként a fentiek miatt egy kicsit álságosnak érzem azokat a szabályokat, ami miatt nem lehet már a hirdetésben diszkriminálni. A '90-es években még simán találkozhattál olyan hirdetéssel, hogy adott munkakörre 25-30 év közötti, adott végzettséggel rendelkező, fehér bőrű nemdohányzó férfit keresnek, mondjuk bruttó 25.000-30.000 Ft-os fizetéssel. Mi volt ennek az előnye? Ha nem tartoztál a fenti csoportba, esetleg kevesellted a bért, nem jelentkeztél. Most mi van? Jelentkeznek sokan, teljesen feleslegesen futva a köröket, reménykedve, aztán persze nem veszik fel őket. Legyünk őszinték: ha én cégtulaj lennék, és mindenáron férfit akarnék felvenni, akkor hiába jelentkezne akárhány női jelölt, nem venném fel őket (persze nyilván létezhet kivétel: ha Gizike annyira jó munkaerőnek tűnne az interjún, elvileg meggondolhatnám magam, de valószínűség szempontjából ez az esetek 1-2 ezreléke lehet). Tehát a diszkriminálás csak térben és időben tolódik el, de megmarad, cserében mind a két fél szív, mert felesleges köröket kell futnia. Dettó igaz ez a bérezésre. Ha az adott cég csak 500K-t hajlandó adott munkakör havi bruttó bérezésére fordítani, de ezt nem jelöli, és nem kér bérigényt, akkor lehet hogy csak az ikszedik kör után derül ki, hogy nagyon messze állnak a felek álláspontjai a kérdésben - ezeket a köröket mind meg lehetne spórolni, ha korrektül megadnák hogy mennyit fizetnek (viszont CV-be bérigényt írni szvsz azért nem szerencsés, mert lehet hogy hirtelen ránézésre magasnak tűnik az igény, és ezért kukázzák a pályázatot, de ha az interjún szembesülnek vele, hogy milyen felkészült a jelölt, más szemmel nézik az igényeit is).

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák