Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pistaneni

    csendes tag

    Üdv! Ma felraktam egy TP-Link TL-WR842ND (v1) routerre a suste 0.8.1 firmware-t. Első próbálkozásom a témában, Linux-ban és hálózatkezelésében nincs különösebb tapasztalatom. Előtte a gyárival az alábbi probléma nem jelentkezett.

    A problémám: nem látják a LAN portra kötött gépek egymást, de wifis eszközök meg látják a LAN-osokat. Általában minden eszközt fix IP címmel használok, a 192.168.2.x tartományban, 255.255.255.0-s maszkkal, átjáró: 192.168.2.1.

    Kb. így csináltam:
    A firmware felrakása után LuCI-ban először átállítottam a LAN résznél: protokoll: statikus cím, IPv4 cím: 192.168.2.1, hálózati maszk 255.255.255.0. Átjárót nem állítottam be, a többi beállításhoz itt nem nyúltam.
    Módosítottam a DHCP kiszolgálót is, de az talán nem okoz problémát.
    Beállítottam a wifit (MAC szűréssel, ide csak a vezeték nélküli eszközök MAC címét vettem fel).
    Aztán beállítottam a WAN-nál az internetelérést (digi).
    Máshoz kb. nem nyúltam.

    Eddig jó, internet van minden eszközön, vezetékesen és vezeték nélkülin is.

    Két vezetékes eszközöm van: egy Raspberry Pi és a notebook. Ezek nem látják egymást, pingelni sem lehet egyikről a másikra ("Reply from <pingelő gép IP címe>: Destination host unreachable."). A Raspberry-n van webkiszolgáló, azt se lehet betölteni a notebookról, és ssh-n se tudok csatlakozni. Ezek mind működtek a gyári firmware-rel.
    Továbbá: a Raspberry-t látom a vezeték nélküli eszközökről (fix IP címes Android tablet, DHCP-s Windows phone), ssh-n és webszervert. Mindkét gépet lehet pingelni a routerről diagnosztikai résznél.

    Mit rontottam el, mit kell még beállítani?

Új hozzászólás Aktív témák