- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Ez a topik beleolvad a Tudományos Pandémia Klubba!
Köszönünk minden hozzászólást és érdeklődést !
Aktív témák
-
syberia
veterán
9 mutáció a sars-cov-2 (UK) tüskeproteinjén.
https://howbad.info/
-
MODERÁTOR
válasz #30786816 #2902 üzenetére
Meggyi kollégával egyetértve:
Az eredeti linkek (index cikkben is bent vannak, én krómfordítóval olvastam)
Welt: Israeli falls ill with Covid-19 for the second time and dies
YNET: For the first time in Israel: 74-year-old died after a second infection in CoronaKét különböző törzzsel történt, kérdés, hogy beszélhetünk-e újrafertőződésről. Remélem a védőoltások ügyesebbek lesznek, mint az immunrendszerünk. 74 éves volt, idősotthonban élt, valószínűleg krónikus társbetegségekkel.
Már az is jó, hogy az elsőt túlélte, ha másik szempontból nézzük.Már korábban is volt beszámoló Izraelből (az egyik legátfertőzöttebb ország) újrafertőződésről.
[ Szerkesztve ]
Eladó játékaim, ha van éppen...(LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html
-
zsocy
őstag
válasz koncsik #2909 üzenetére
"74 éves volt, idősotthonban élt, valószínűleg krónikus társbetegségekkel.
Már az is jó, hogy az elsőt túlélte, ha másik szempontból nézzük."Kétszer kezdtem ezt leírni, kétszer töröltem ki, de annyira jó hogy rámutattál erre. Az újrafertőződés nem egyenlő a halállal, szegény bácsinak az is csoda volt hogy az elsőt túlélte.
-
Kékes525
félisten
Így van. Ez az egyik lehetőség. A másik, hogy az újrafertőzéskor esetleg beteg volt, ami legyengítette az immunrendszerét. Ez is elősegítheti az újrafertőződést. Az első variáció talán a gyakoribb, de a második sem kizárt.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
-
LanyUs
senior tag
Én már hetekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy kérem a védőoltást! De elég sok "érdekes" vélemény kering a neten. Itt van pl. egy mikrobiológus [link] ( Dr. Sucharit Bhakdi ) Ez esetleg volt már itt? Illetve mi az álláspont ilyen helyzetben? Mi a helyes döntés?
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Bár itt két törzsről van szó, nem ez az eset, de más vírusok sem pusztulnak el a heveny tünetek megszüntével, a mennyiségük lecsökken és ott maradnak megbujva bizonyos szövetekben. Ha az immunrendszer meggyengül, újra szaporodnak és jönnek elő. Pl. a herpes vírus mindkét formája, az influenza, a cytomegalia, EB vírus. 20-30 év után is előjöhetnek egész más tünetet okozva. Pl. az influenza vírus szeret szemüregi-szemhéj gyulladásokat okozni. A gerincvelői idegekben megbújó herpes zoster kihat a belekre - gyulladást okozva stb. (egy doktornő tapasztalatai alapján tettem ide)
Eladó játékaim, ha van éppen...(LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html
-
Kékes525
félisten
válasz Jablocskov #2919 üzenetére
Átjuthat a vér-agy gáton, mivel egyes ritka esetben központi idegrendszeri tüneteket okozhat a koronavírus. Például tudatmódosulást, zavartságot, eufóriát.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
Az új angol variánssal szemben is nagy valószínűséggel jók a vakcinák, mivel a tüskefehérjében számos régió ellen termel a szervezet antitesteket, így nem valószínű, hogy egyetlen változtatással kevésbé lenne hatékony az oltóanyag: Covid-19: New coronavirus variant is identified in UK
"Will the vaccine still work?
The new variant has mutations to the spike protein that the three leading vaccines are targeting. However, vaccines produce antibodies against many regions in the spike protein, so it’s unlikely that a single change would make the vaccine less effective."[ Szerkesztve ]
-
Jablocskov
tag
válasz Jablocskov #2919 üzenetére
#2921 Kékes525
Azért érdekes, mert a tanulmány szerint a tüskefehérje önmagában is okozhat hasonló idegrendszeri tüneteket mint a vírus. Eddig a tüskefehérje biológiai hatásairól nem nagyon lehetett hallani.[ Szerkesztve ]
-
syberia
veterán
Conversation
between @SamCoatesSky, @flavinkins and @MrQuantity.
Ez az egeres teória viccnek túl rossz lenne, de nagyon úgy fest a Covid-19 nem poénnak szánja a "karácsonyi változatát".
(#2922): Félő hogy fogunk még hallani róla.
[ Szerkesztve ]
-
syberia
veterán
Akaratlanul tették ha tényleg így történt. A laborokban tenyésztett egereknél, miért nem vették figyelembe a vírusmutáció lehetőségét? Jó kezekben vagyunk akkor...
OPiiPO: Sokat fordítani már nem lehet ezen. Az oltóanyag fejlesztése során, a kísérleti célra használt egerekben módosulhatott a SARS-CoV-2 tüskeproteinje, ez a változat most már a lakosságot boldogítja. Állítólag 1-2 héten belül meglesz a vizsgálat eredménye, hogy az UK variáns az eredetivel szemben szerzett immunitást ignorálni tudja e.
[ Szerkesztve ]
-
Jablocskov
tag
A BioNTech vakcina hivatalos magyar nyelvű alkalmazási előírása és betegtájékoztatója, ha még nem volt. [link]
-
gelbelex
őstag
Lehetséges, hogy egy Pfizer vakcinával oltott személynek az oltás után valamilyen covid-tünete legyen?
-
syberia
veterán
Nevadában új covid-variáns bukkant fel...
-
Kékes525
félisten
+1
Az a messenger RNS amit a vakcina tartalmaz az a koronavírus tüskefehérjéjét (antigén) kódolja. Így az emberi sejtek fogják termelni a vírus tüskefehérjéjét, amire a szervezet immunválasza reagál, antitesteket kezd el termelni ellene. Azért is jobb ez a módszer mint ha közvetlenül a tüske fehérjét juttatnák be a szervezetbe, mert a sejtek sokkal többet tudnak gyártani belőle, mint amennyit képesek lennénk a vakcinával bejuttatni. A több antigén (tüskefehérje) erősebb immunválaszt vált ki.Másrészt, ha megváltozik a tüskefehérje, akkor gyorsan ki tudják cserélni az mRNS-t és már megvan az új mutációhoz az új, hatékony vakcina.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz #22743424 #2935 üzenetére
Az engedélyeztetés gyors, most is gyors volt. Sőt valószínűleg még gyorsabb lesz, mert már van tapasztalat vele. Olyan ez mint az újabb és újabb influenza vakcinák. Azok engedélyeztetése is nagyon gyors, pedig még veszélyhelyzet sem volt amikor legtöbbször alkalmazták.
-
Ringman
nagyúr
arról van adat, hogy a lappangási időt mennyire befolyásolják az egyes mutációk, illetve a tavaszi értékekhez képest hol járunk?
szerk:
ez elég érdekes táblázat, az egyes országokban mennyire vizsgálják az eseteket, usában gyak. semennyire: [link][ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
félisten
válasz Ringman #2937 üzenetére
Ez egyebkent egy nagyon megteveszto tablazat szerintem, mert a szazalekos arany nem jo indikator. A szekvenalas ebben az esetben kicsit olyasmi, mint a kozvelemenykutatas, ha egy 1 millios populaciobol 10000-et szekvenalsz, az nem biztos, hogy rosszabb, mintha egy 100e-s populaciobol 2000-et (pedig az elso 1%, a masodik 2%), sot, valoszinuleg jobb. Vegig kene szamolni, de a brit arany szerintem akar reprezentativabb is lehet, mint peldaul a dan.
while (!sleep) sheep++;
-
Kékes525
félisten
Én nem így értettem, de szerintem ezt is lehet. A Pfizernél egy lipid burkon belül van az mRNS. Miért ne lehetne beletenni többfélét is? Ahogy bejut az 1 mRNS a sejtbe, úgy be tud jutni az összes bele tett mRNS is. Mivel egy sejtbe egyidőben nagyon sokféle fehérje szintetizálódik, úgy ezek az mRNS-ek is áttudnak íródni. Ilyet azonban még nem csináltak. Amiről beszéltem az más vakcina lenne. Mindegyik mutációhoz 1. Azonban ne feledd, hogy 1 oltás az összes mutáció ellen véd nagy valószínűséggel, csak legfeljebb nem olyan hatékonysággal. Azaz biztos, hogy nem kell mindegyik mutáció ellen más vakcina.
Ja és a mutációk száma lényegesen kevesebb lesz, ahogy kezdjük legyőzni a járványt. Most azért magas, mert rettenetesen nagy a kópia szám.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Más az immunrendszerük, ezért lehetnek védettebbek a gyerekek (index.hu)
Why is COVID-19 less severe in children? A review of the proposed mechanisms underlying the age-related difference in severity of SARS-CoV-2 infections (eredeti cikk BMJ)Eladó játékaim, ha van éppen...(LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html
-
fatal`
titán
válasz Kékes525 #2943 üzenetére
Tudom, hogy nem így értetted, ez csak egy plusz kérdés volt.
"Miért ne lehetne beletenni többfélét is?"
Csak egy kérdés volt, mert nem értek hozzá."Ja és a mutációk száma lényegesen kevesebb lesz, ahogy kezdjük legyőzni a járványt. Most azért magas, mert rettenetesen nagy a kópia szám."
Ezt tudom.Köszi.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz syberia #2947 üzenetére
Bár nagyon elégedetlen vagyok a WHO-val (gondolom ez borzasztóan zavarhatja őket ), de már október 15-én leírták a COVID-19 miatt megváltoztatott véleményüket a nyájimmunitásról (nem nov. 13-án):
"Attempts to reach ‘herd immunity’ through exposing people to a virus are scientifically problematic and unethical. Letting COVID-19 spread through populations, of any age or health status will lead to unnecessary infections, suffering and death."
"A "nyájimmunitás” elérésére tett kísérletek az emberek vírusnak való kitétele révén tudományosan problematikusak és etikátlanok. Ha hagyjuk, hogy a COVID-19 a népességen keresztül terjedjen, bármilyen életkorban vagy egészségi állapotban, felesleges fertőzésekhez, szenvedéshez és halálhoz vezet." - a linkelt cikk is ezt támasztja alá az én értelmezésemben.
A WHO Q&A is kifejezetten a COVID-19-re vonatkozik, nem általános definiciókat tartalmaz.Ez kicsit arra az itthoni fb hírre emlékeztet, amikor a netjogtár változáskövetésére hivatkozva azt terjesztették, hogy az "állam" kötelezővé teheti 2021. januártól a védőoltásokat (a változáskövetés csak a medical device definicót tartalmazta, amúgy a védőoltások kötelezővé tehetőek az egészségügyi törvény megalkotása óta, több, mint 20 éve).
Ráadásul a linkelt cikk bevezetője mindent megkérdőjelez ezen az alapon különösebb hivatkozások és magyarázatok nélkül. Nagyon sok érthetetlen dolog van, sok minden változik, 1-1 új tény 2-3 kérdést vet fel a C-19 kapcsán, sajnos jelenleg még mindig csak "ismerkedünk" vele.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
lehet hogy az usában egy jégkrémeket forgalmazó cég fogja megoldani a pfizer vakcinák logisztikájának problémáját, mint az ebben tapasztalt, országos hálózattal rendelkező cég?
Dippin' Dots is the new unlikely hero of the coronavirus pandemic
the "ice cream of the future" may just provide a key component needed for distributing the Pfizer-BioNTech vaccine.
The vaccine must be stored at -94 degrees Fahrenheit to remain effective at fighting the coronavirus, not an easy feat for many facilities. Dippin' Dots operates freezers that dip to -122 degrees Fahrenheit.
PopSci's Maddie Bender first reported that we could learn a lot of tips about allocating this vaccine from Dippin' Dots, who have managed to successfully distribute their pelletized ice cream on a massive scale for years.
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
törölt tag
válasz koncsik #2948 üzenetére
Attol meg tudomanytalan, es teljesen atgondlatlan a virusszkeptikus/oltasellenes propaganda kozepette municiot adni az alusisakosoknak. Who teljesen lejaratya magat mostanra.
#2946: epp akartam is kerdezni, hogy mi van a svedekkel. De ezzel is problema, van, masodik hullamban tul korai iteletet mondani, mikozben van ahol mar harmadikrol beszelnek. Ezt majd csak utolag lehet megitelni, hogyan jartak volna jobban.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Külön értesítés nélkül törlésre kerülnek a legalább rövid magyar nyelvű magyarázatot sem tartalmazó hozzászólások.
A topik olvasása / az itt esetlegesen megtalálható jószándékú tanácsok nem helyettesíti(k) az orvosi szakvéleményt!
Laza koronavírus topik (kötetlen beszélgetés)
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● nem hivatalos koronavírus térkép
Összefoglaló tájékoztató:
● koronavírus kisokos (MTA ajánlásával)
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz