Hirdetés

Aktív témák

  • Ringman

    nagyúr

    akkor ide is:

    volt egy katari study, ami szerint 1 dózis nem elég a pfizerből a b117 (brit) és különösen a b1351 (d-afrikai) ellen, viszont 2 dózis esetén bár csökkent a hatékonyság, de így is elég jó:

    The BNT162b2 vaccine was effective against infection and disease in the population of Qatar, despite the B.1.1.7 and B.1.351 variants being predominant within the country; however, vaccine effectiveness against the B.1.351 variant was approximately 20 percentage points lower than the effectiveness (>90%) reported in the clinical trial1 and in real-world conditions in Israel4 and the United States.5 In Qatar, as of March 31, breakthrough infections have been recorded in 6689 persons who had received one dose of the vaccine and in 1616 persons who had received two doses. Seven deaths from Covid-19 have been also recorded among vaccinated persons: five after the first dose and two after the second dose. Nevertheless, the reduced protection against infection with the B.1.351 variant did not seem to translate into poor protection against the most severe forms of infection (i.e., those resulting in hospitalization or death), which was robust, at greater than 90%.

    Effectiveness of the BNT162b2 Covid-19 Vaccine against the B.1.1.7 and B.1.351 Variants

    ezek kb jobb értékek, mint amit más vakcina tud a wild type ellen, szóval jó az eredeti recept.
    (az oltottak fertőzőképessége már egy más kérdés, de azt meg egyéb intézkedéssel is lehet kezelni, amíg nincs 2.0-ás vakcina)

  • syberia

    veterán

    Hosszú covid ellen lehet hatékony a Lactoferrin, az idegrendszerünk védelme a hatásmechanizmusának része, és érdemes lehet koronavírus prevenciós terápiában alkalmazni.

    https://howbad.info/

  • radi8tor

    MODERÁTOR

    válasz syberia #3903 üzenetére

    Khm :D

    “I’m Dr. Taylor Wallace, America’s Favorite Food Scientist. When you know more about the science behind food, good nutrition gets simpler—even traditional dishes become taste
    sensations.”

    [ Szerkesztve ]

    ⭐ Stella

  • syberia

    veterán

    válasz radi8tor #3904 üzenetére

    Jól van, akkor maradjunk szigorúan tudományos talajon. :D

    https://howbad.info/

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Köszönettel Ringman-nek:

    1. a long covidon (felmérés alapján) úgy néz ki sok esetben segít az oltás, az mrns vakcináknál nagyobb arányban jeleztek javulást, mind az adenovírusosnál (astra)
    Long Covid symptoms ease after vaccination, survey finds
    Scores across 14 common long-Covid symptoms were compared before and after the first vaccine dose. Data showed that 56.7% of respondents experienced an overall improvement in symptoms, with 24.6% remaining unchanged and 18.7% reporting a deterioration in their symptoms.
    In general, those who received mRNA vaccines (Pfizer/BioNTech or Moderna) reported more improvements in symptoms, compared with those who got an adenovirus vaccine (Oxford/AstraZeneca). In particular, those who received the Moderna vaccine were more likely to see improvements in symptoms such as fatigue, brain fog and muscle pain, and less likely to report a deterioration, the analysis found.

    2. brit study: az oltottak 96%-ánál találtak antitesteket az első oltás után kb. 1 hónappal, ez 99%-ra nőtt a 2. oltás után 1-2 héttel mérve;
    astránál lassabban épül ki a védelem, mint a pfizernél, de 4 hét után kb hasonlóak a számok:
    Covid vaccine: 96% of Britons develop antibodies after one jab, study finds
    The findings, based on a study of 8,517 people in England and Wales, are the latest evidence to show that the two mainstays of Britain’s vaccine drive are proving highly effective.
    The research found that 96.42% of people who had either vaccine had developed antibodies 28 to 34 days after their first dose. That rose to 99.08% within seven to 14 days of the second jab.
    Antibody rates initially rise more quickly among those who have had the Pfizer/BioNTech vaccine than those with the Oxford/AstraZeneca one. However, after four weeks the recipients of either demonstrate almost identical antibody positivity rates.

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • gelbelex

    őstag

    válasz syberia #3883 üzenetére

    Itt ezt írják:
    "A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő."

    Ezt nem tudtam korábban.
    Eszerint kisebb fehérjeszakaszok elegendők az immunválaszhoz, lehetséges, hogy az erek/tüdő/egyéb károsításához a vírus teljes tüskefehérjéje, vagy akár az egész fehérjeburka szükséges...

    [ Szerkesztve ]

  • Kékes525

    félisten

    válasz gelbelex #3914 üzenetére

    Ez a fehérje rész a Spike fehérje legfontosabb része, a receptorkötő doménja (RBD). A Spike fehérjének ez a része kötődik a sejtek felületén levő ACE2 receptorhoz. Ha az RBD-hez hozzá kapcsolódik egy antitest, akkor az megakadályozza a vírus kötödését az ACE2 receptorhoz, azaz semlegesíti (neutralizálja) a vírust. Az ilyen antitestek a legértékesebbek a szervezet immunválaszában, mert azonnal hatástalanítani (neutralizálni) tudja a vírust.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • gelbelex

    őstag

    válasz Kékes525 #3915 üzenetére

    Ez oké (köszönöm!).
    Csak eddig én úgy tudtam, .
    Milyen jó, hogy a vakcinák nem a teljes tüske fehérjét termeltetik (a tudósok tudták, mit csinálnak), mert a cikk (#3880) szerint a teljes tüskefehérje önmagában is kárt okoz, a vírus egyéb részei ill. szaporodása nélkül is.

    Oltott/gyógyult ember fertőződése/újrafertőződése esetén van valamennyi antitestje és emlékező immunsejtje. Utóbbiakat az triggereli az antitest-termelésre, hogy vírussal találkoznak (RBD-hez kapcsolódnak), ugye?
    :R

  • Kékes525

    félisten

    válasz gelbelex #3917 üzenetére

    Így van. Nemcsak az antitestek ismerik fel az idegen antigént (itt most az RBD-t), hanem az immunsejtek (B és T memóriasejtek) is a felszínükön lévő megfelelő immunglobulinokkal. Így be tud indulni a B és T sejtekhez kötött szisztémás immunválasz is. Ez mellett a mukozális (emésztő, légző rendszer belső felszínén lévő nyálkahártya) immunválasz (IgA) is beindul (ez csak fertőzés esetén és majd akkor is, ha a vakcinákat spray formában (esetleg tablettával) is belehet majd vinni). Az első védelmi vonal mindig a mukozális védelem! Elsőként az érintkezik a kórokozóval.

    [The Next Generation of COVID-19 Vaccines Could Be a Pill]

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • Kékes525

    félisten

    Többször felmerült már, hogy keverjük a vakcinákat. Ez nem egy új gondolat, az immunológiában jól ismert. Ez a Heterologous Prime-Boost Vaccination.

    [Heterologous Prime-Boost Vaccination]

    "A hatékony vakcinához általában több mint egyszeri immunizálásra van szükség, prime-boost formájában. Hagyományosan ugyanazokat a vakcinákat homológ boostként többször adják be. Az új eredmények azt sugallják, hogy a prime-boost különböző típusú, azonos antigéneket tartalmazó vakcinákkal is elvégezhető. Sok esetben az ilyen heterológ prime-boost immunogénebb lehet, mint a homológ prime-boost. A heterológ prime-boost az immunizálás új módját jelenti, és ösztönözni fogja a vakcinák immunológiai alapjainak jobb megértését."

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • Kékes525

    félisten

    válasz Kékes525 #3919 üzenetére

    Itt egy másik erről: [Heterologous prime-boost: breaking the protective immune response bottleneck of COVID-19 vaccine candidates]

    "A különböző platformokról származó COVID-19 vakcinák különböznek egymástól a hatékonyság, a védelem időtartama és a mellékhatások tekintetében. A vakcinázás előnyeinek maximalizálása érdekében megvizsgáltuk egy heterológ primer-boost stratégia alkalmazásának hasznosságát, amelyben a Kínában klinikai vizsgálatok alatt álló négyféle vezető COVID-19 vakcinajelölt különböző kombinációit teszteltük egérmodellben. Eredményeink azt mutatták, hogy az adenovírus vektoros vakcinával történő szekvenciális immunizálás, majd az inaktivált/rekombináns alegység/mRNS vakcina beadása specifikusan megnövelte a semlegesítő antitestek szintjét, és elősegítette az antitestválaszok modulációját túlnyomórészt semlegesítő antitestekké. Ezenkívül az adenovírusvektor-vakcinával végzett heterológ prime-boost kezelés szintén javította a Th1-előrejelzett T-sejtválaszokat. Eredményeink új ötletekkel szolgálnak a COVID-19 vakcinák fejlesztéséhez és alkalmazásához a SARS-CoV-2 világjárvány megfékezésére."

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • koncsik

    MODERÁTOR

    válasz t72killer #3921 üzenetére

    A konkluzióból: ...Ez arra utal, hogy az itt tesztelt mRNS vakcinákkal szembeni védőimmunitás valószínűleg megmarad a B.1.617.1 variánssal szemben. Amint a B.1.617.1 variáns tovább fejlődik, fontos lesz figyelemmel kísérni, hogy a tüskén belüli további mutációk hogyan befolyásolják az antitestrezisztenciát, a vírusfertőzés és a vakcina hatékonyságát.

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • syberia

    veterán

    A vér bomlásterméke védi a koronavírust az antitestektől

    A szakemberek az immunválaszok hatékonyságának különbségeit kutatva vették észre, hogy a biliverdin erősen kötődik a vírus felületén található tüskefehérjéhez. Krio-elektronmikroszkópos és röntgen-krisztallográfiás vizsgálattal megállapították, hogy a biliverdin a tüske egy kisebb szakaszához kötődik, és annyira stabilizálja a tüskefehérjét, hogy az antitestek nem képesek a célpontjukhoz kapcsolódni és semlegesíteni a vírust.

    [ Szerkesztve ]

    https://howbad.info/

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    válasz syberia #3923 üzenetére

    Ez lehet jó hír, olyan gyógyszert/oltóanyagot lehet kifejleszteni, ami a biliverdin-hez hasonló és esetleg annál is erősebben tapad a koronavírusokra?

    #3922: noigen, a treshold 10x csökkent immunválasz körül van, de már alapból b.1.617.2 terjed.

    [ Szerkesztve ]

    30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    Public health England, egyelőre kisszámú mintából, oltások vs b.1.617.2:
    Első dózis: Astra és Pfizer is 33% eséllyel véd meg a tünetes betegséggel szemben

    Második dózis után: Astra 60%, Pfizer 88%.

    Haláleset még kevés volt indiai variánssal, lévén csak kb 2 hete kezdett terjedni igazán.

    Jelenleg 22 millióan, azaz a lakosság kb harmada kapott 2adag oltást, ennek nagyobb része Astra (nem találtam rá friss adatot, hogy konkrétan mennyi).

    30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

  • Kékes525

    félisten

    Egy jó hír: [SARS-CoV-2 infection induces long-lived bone marrow plasma cells in humans]

    "Long-lived bone marrow plasma cells (BMPCs) are a persistent and essential source of protective antibodies1–7. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) convalescent individuals have a significantly lower risk of reinfection8–10. Nonetheless, it has been reported that anti-SARS-CoV-2 serum antibodies experience rapid decay in the first few months after infection, raising concerns that long-lived BMPCs may not be generated and humoral immunity against this virus may be short-lived11–13. Here we demonstrate that in patients who experienced mild infections (n=77), serum anti-SARS-CoV-2 spike (S) antibodies decline rapidly in the first 4 months after infection and then more gradually over the following 7 months, remaining detectable at least 11 months after infection. Anti-S antibody titers correlated with the frequency of S-specific BMPCs obtained from bone marrow aspirates of 18 SARS-CoV-2 convalescent patients 7 to 8 months after infection. S-specific BMPCs were not detected in aspirates from 11 healthy subjects with no history of SARS-CoV-2 infection. We demonstrate that S-binding BMPCs are quiescent, indicating that they are part of a long-lived compartment. Consistently, circulating resting memory B cells directed against the S protein were detected in the convalescent individuals. Overall, we show that SARS-CoV-2 infection induces a robust antigen-specific, long-lived humoral immune response in humans."

    "A hosszú életű csontvelő plazmasejtek (BMPC) a védő antitestek tartós és alapvető forrása1-7. A súlyos akut légzőszervi szindrómás koronavírus 2 (SARS-CoV-2) után lábadozó egyéneknél jelentősen kisebb az újrafertőződés kockázata8-10. Ennek ellenére arról számoltak be, hogy a SARS-CoV-2 elleni szérumantitestek a fertőzést követő első néhány hónapban gyorsan romlanak, ami aggodalomra ad okot, hogy a hosszú élettartamú BMPC-k nem keletkeznek, és a vírus elleni humorális immunitás rövid életű lehet11-13. Itt azt mutatjuk be, hogy az enyhe fertőzésen átesett betegeknél (n=77) a szérum anti-SARS-CoV-2 spike (S) antitestek gyorsan csökkennek a fertőzést követő első 4 hónapban, majd a következő 7 hónap során fokozatosabban, és legalább 11 hónappal a fertőzés után is kimutathatóak maradnak. Az anti-S antitest-titerek korreláltak a 18 SARS-CoV-2-rekonvaleszcens beteg csontvelő-aspirátumából nyert S-specifikus BMPC-k gyakoriságával 7-8 hónappal a fertőzés után. S-specifikus BMPC-ket nem mutattak ki 11 egészséges, SARS-CoV-2 fertőzéssel nem rendelkező személyből származó aspirátumokban. Kimutattuk, hogy az S-kötő BMPC-k nyugalmi állapotban vannak, ami arra utal, hogy egy hosszú életű kompartment részét képezik. Következetesen az S fehérje ellen irányított nyugalmi memória B-sejteket mutattunk ki a lábadozó egyénekben. Összességében azt mutatjuk, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés robusztus antigénspecifikus, hosszú életű humorális immunválaszt indukál emberekben."

    Magyarul, a memória sejtek hosszútávon fennmaradnak és védettséget biztosítanak akkor is, ha az antitest szám leesik a vérben azoknál az embereknél, akik átestek a fertőzésen.

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borges7

    aktív tag

    Hasonló tartalom, mint az előző hsz.
    Egy életen át is kitarthat a koronavírus elleni immunvédelem, ha a fertőzés után védőoltást is kap valaki: [link]

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #3932 üzenetére

    Ez vajon oltással is megtörténik?

    30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

  • -FreaK-

    veterán

    Két kérdés, remélem elfér itt (ha nem, kéretik törölni):

    1: Arról már volt hír, hogy a fertőzésen átesetteknél már az első oltás után is nagy mértékű védelem alakul ki (közel 100% ha jól rémlik). Mi a helyzet a második oltás után? ad teljes, 100%-os védelmet, tehát immunitást, vagy csak egy picit tovább javít az esélyeken? Volt erről már valami kutatás esetleg?

    2/a: Babák esetében mekkora védettség lehet, ha a szoptató anya már átesett a fertőzésen, illetve megkapta mindkét adag oltást is (Pfizer)?
    2/b: az anyában, az oltás hatására termelődött antitestek az anyatejjel átkerülnek a babához? Nálunk a szülés előtt egy héttel fertőződött meg a nejem, 2-3 nap alatt kiheverte (de volt magas láz és ágyban fekvés egy napot), illetve azóta már két oltást is kapott, érdekelne, hogy a baba (8 hónapos) mennyire lehet védett.

    [ Szerkesztve ]

  • Kékes525

    félisten

    válasz t72killer #3934 üzenetére

    [Prospects for durable immune control of SARS-CoV-2 and prevention of reinfection]

    "Current analyses of the rate of decay of immunity to SARS-CoV-2 and the comparison with immunity to hCoVs suggest that high-level immunity to SARS-CoV-2 infection may last less than a year in many cases but that the duration of protection from severe infection may be more durable24. A major question is whether and how vaccination might provide longer lasting or stronger immunity. Potential scenarios for the degree of immune protection conferred by infection and vaccination are shown in Fig. 3. In the most optimistic scenario, vaccination might block virus transmission, leading to control of the pandemic in highly vaccinated populations. However, alternative scenarios are also possible in which vaccine efficacy is either short lived or provides protection from severe disease but does not block transmission74,75,76,77,78. Finally, the emergence of antigenic variants of SARS-CoV-2 (Box 2) raises the possibility of an ongoing ‘arms race’ between viral evolution and vaccine catch-up (as occurs for annual influenza virus vaccination).
    Fig. 3: Alternative trajectories for immunity to SARS-CoV-2.
    figure3
    Immune responses, particularly neutralizing antibody responses, to severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection have been observed to decay rapidly in the first few months after infection but the rate of decay seems to slow with time3. a | In an ideal scenario, immunity remains above a protective threshold for a prolonged period, providing strong immunity from reinfection. b | Immunity may drop below the threshold required to prevent infection but still provide sufficient protection against severe illness. If viral levels after reinfection are high enough to enable transmission, the endemic spread of infection may boost memory responses to maintain immunity at protective levels82. c | Weak immune memory, rapidly decaying immunity or viral antigenic variation may result in the level of immune memory dropping below the threshold required to protect against severe disease, thereby exposing the patient to a similar risk to that seen in primary infection.
    Full size image
    In all but the most optimistic scenarios, it seems that either continued boosting with current vaccines or a next generation of SARS-CoV-2 vaccines may be required, but how then do we optimize viral control? The simplest approach of developing vaccines and/or vaccine schedules that induce stronger neutralizing antibody responses may indeed improve outcomes. For example, although post-infection and post-vaccination responses are currently similar for SARS-CoV-2 (refs64,65,66,67,68), the human papilloma virus vaccine can induce antibody responses that are orders of magnitude larger than those seen in natural infection, and it induces much stronger and more durable immunity than occurs after natural infection86. Whether higher vaccine-induced antibody titres to SARS-CoV-2 can be achieved through repeated boosting or will require more immunogenic vaccine formulations is unclear. In addition, expanding the breadth of neutralization against different antigenic variants may be an important requirement of next-generation vaccines.
    The concepts of neutralizing antibodies and herd immunity have loomed large in our thinking about SARS-CoV-2 control87,88. Although the neutralization of viral entry into host cells may yet prove to be a dominant pathway to protection, a thorough investigation of different mechanisms of partial immunity and the roles of non-neutralizing antibodies and of T cell and B cell memory responses seems prudent. Importantly, vaccines are currently being compared based on their short-term ability to prevent symptomatic infection, with an implicit assumption that this will also reflect their long-term efficacy and ability to control the spread of infection. However, if alternative immune correlates of protection beyond neutralizing antibodies can be established, these may provide additional directions for vaccine optimization and prediction of future protection.
    Concluding remarks
    With a growing proportion of the world population having been infected with SARS-CoV-2, there is intense interest in the degree to which this group is protected from reinfection in the medium to long term. The waning of neutralizing antibody responses over the first year after infection suggests that reinfections may become more frequent in the coming months and/or years. However, the robust B cell and T cell memory responses induced by primary infection suggest that reinfection severity, and potentially transmission, may be mitigated over the longer term. The potential for higher levels of neutralizing antibodies to be induced by vaccination suggests that reinfection could be further reduced by vaccinating individuals who have been previously infected. Nevertheless, the durability of immunity and the potential for antigenic variation of the virus remain major challenges going forwards. A better understanding of the mechanisms of immunity against reinfection is urgently needed to help achieve long-term immune control of the SARS-CoV-2 pandemic."

    "A SARS-CoV-2 elleni immunitás lecsengési ütemének jelenlegi elemzései és a hCoV-k elleni immunitással való összehasonlítás azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2 fertőzéssel szembeni magas szintű immunitás sok esetben egy évnél rövidebb ideig tarthat, de a súlyos fertőzéssel szembeni védelem időtartama tartósabb lehet24. Fontos kérdés, hogy a vakcinázás biztosíthat-e hosszabb ideig tartó vagy erősebb immunitást, és ha igen, hogyan. A fertőzés és a vakcinázás által nyújtott immunvédelem mértékének lehetséges forgatókönyveit a 3. ábra mutatja be. A legoptimistább forgatókönyv szerint a vakcinázás megakadályozhatja a vírus átvitelét, ami a világjárvány ellenőrzéséhez vezethet a magasan beoltott populációkban. Lehetségesek azonban olyan alternatív forgatókönyvek is, amelyekben a vakcina hatékonysága vagy rövid ideig tart, vagy védelmet nyújt a súlyos megbetegedésekkel szemben, de nem akadályozza meg az átvitelt74,75,76,77,78 . Végül a SARS-CoV-2 antigénvariánsainak megjelenése (2. keretes írás) felveti a vírusfejlődés és a vakcina felzárkózása közötti folyamatos "fegyverkezési verseny" lehetőségét (ahogyan az az éves influenzavírus elleni vakcinázás esetében is történik).
    ábra: A SARS-CoV-2 elleni immunitás alternatív pályái.
    ábra3
    A súlyos akut légzőszervi szindróma 2 (SARS-CoV-2) fertőzésre adott immunválaszok, különösen a neutralizáló antitestválaszok, a fertőzést követő első néhány hónapban gyorsan leépülnek, de a leépülés üteme idővel lassulni látszik3. a | Ideális esetben az immunitás hosszú ideig a védőküszöbérték felett marad, és erős védettséget biztosít az újrafertőződéssel szemben. b | Az immunitás a fertőzés megelőzéséhez szükséges küszöbérték alá csökkenhet, de még mindig elegendő védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben. Ha az újrafertőzést követően a vírusszint elég magas ahhoz, hogy lehetővé tegye a fertőzés átvitelét, a fertőzés endémiás terjedése fokozhatja a memóriaválaszokat, hogy az immunitás védelmet nyújtó szinten maradjon82. c | A gyenge immunmemória, a gyorsan leépülő immunitás vagy a vírus antigénvariációja azt eredményezheti, hogy az immunmemória szintje a súlyos betegség elleni védelemhez szükséges küszöbérték alá csökken, ezáltal a beteg az elsődleges fertőzéshez hasonló kockázatnak van kitéve.
    Teljes méretű kép
    A legoptimistább forgatókönyvek kivételével minden esetben úgy tűnik, hogy vagy a jelenlegi vakcinákkal történő folyamatos immunerősítésre, vagy a SARS-CoV-2 vakcinák következő generációjára lehet szükség, de hogyan optimalizáljuk a víruskontrollt? A legegyszerűbb megközelítés, az erősebb semlegesítő antitestválaszt kiváltó vakcinák és/vagy vakcinázási sémák kifejlesztése valóban javíthatja az eredményeket. Például, bár a SARS-CoV-2 esetében a fertőzés utáni és az oltás utáni válaszok jelenleg hasonlóak (hivatkozások64,65,66,66,67,68), a humán papillómavírus vakcina nagyságrendekkel nagyobb ellenanyagválaszt képes kiváltani, mint a természetes fertőzés során tapasztaltak, és sokkal erősebb és tartósabb immunitást indukál, mint ami a természetes fertőzés után kialakul86. Nem világos, hogy a SARS-CoV-2 elleni magasabb vakcina-indukált antitesttiterek elérhetők-e ismételt erősítéssel, vagy immunogénebb vakcinaformulákra van szükség. Ezenkívül a különböző antigénvariánsok elleni semlegesítés szélesebb körűvé tétele fontos követelmény lehet a következő generációs vakcinákkal szemben.
    A semlegesítő antitestek és a csordaimmunitás fogalma nagy szerepet játszik a SARS-CoV-2 elleni védekezéssel kapcsolatos gondolkodásunkban87,88. Bár a vírus gazdasejtekbe való bejutásának semlegesítése még bizonyulhat a védekezés domináns útjának, a részleges immunitás különböző mechanizmusainak, valamint a nem semlegesítő antitestek és a T-sejtes és B-sejtes memóriaválaszok szerepének alapos vizsgálata bölcs dolognak tűnik. Fontos, hogy a vakcinákat jelenleg a tünetekkel járó fertőzés megelőzésére irányuló rövid távú képességük alapján hasonlítják össze, azzal a hallgatólagos feltételezéssel, hogy ez tükrözi majd a hosszú távú hatékonyságukat és a fertőzés terjedésének megfékezésére való képességüket is. Ha azonban a védelem alternatív immunrendszeri korrelációit a semlegesítő antitesteken túlmenően is meg lehet állapítani, ezek további irányokat adhatnak a vakcina optimalizálásához és a jövőbeli védelem előrejelzéséhez.
    Záró megjegyzések
    Mivel a világ népességének egyre nagyobb hányada fertőződött meg SARS-CoV-2 vírussal, élénk érdeklődés övezi, hogy ez a csoport közép- és hosszú távon milyen mértékben védett az újrafertőződéssel szemben. A semlegesítő antitestválaszok csökkenése a fertőzést követő első évben arra utal, hogy az újrafertőződések gyakoribbá válhatnak az elkövetkező hónapokban és/vagy években. Az elsődleges fertőzés által kiváltott robusztus B-sejtes és T-sejtes memóriaválaszok azonban azt sugallják, hogy az újrafertőződés súlyossága és potenciálisan az átvitel hosszabb távon mérsékelhető. Az oltás által kiváltható magasabb szintű semlegesítő antitestek potenciális indukálása arra utal, hogy az újrafertőződés tovább csökkenthető a korábban már fertőzött egyének vakcinázásával. Mindazonáltal az immunitás tartóssága és a vírus antigénvariációjának lehetősége továbbra is nagy kihívást jelent. Az újrafertőződéssel szembeni immunitás mechanizmusainak jobb megértése sürgősen szükséges a SARS-CoV-2 világjárvány hosszú távú immunológiai ellenőrzésének elősegítéséhez."

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • borges7

    aktív tag

    Az Amerikai Orvosi Kamara lapjában jelent meg kutatási eredmény arról, hogyan teljesít a kínai koronavírus elleni vakcina a klinikai tesztek harmadik fázisában. [link]

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    válasz Kékes525 #3936 üzenetére

    Köszi:R Ez akkor egyelőre remény.

    30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

  • Kékes525

    félisten

    Ha már mindenáron az ősi vakcinát akarjuk gyártani, akkor azt csináljuk jól. Az inaktivált vírusvakcinákat is lehet jól gyártani, csak a hagyományos alumínium hidroxid adjuvánst kell egy modernebre cserélni és máris erős T sejtes immunválaszt fog adni a vakcina, úgy mint például a Covaxin esetében ez megtörténik, mert alumínium hidroxid és egy Toll-like receptor 7/8 agonistát (imidazokinolinon) használ adjuvánsként.

    [COVAXIN (BBV152) for the Treatment of Covid-19]

    "A COVAXINTM (BBV152) India első őshonos, teljes virionos, inaktivált vakcinája, amelyet a Bharat Biotech fejlesztett ki az Indiai Orvosi Kutatási Tanáccsal (ICMR) és az Országos Virológiai Intézettel (NIV) együttműködve a rendkívül fertőző Covid-19 betegség kezelésére."

    "A COVAXIN főleg 6 µg teljes virion inaktivált SARS-CoV-2 antigént (törzs: NIV-2020-770) és egyéb inaktív komponenseket tartalmaz, például 250 µg alumínium-hidroxid gélt, 15 µg TLR 7/8 agonistát (imidazokinolinon), 2,5 mg TM-t. 2-fenoxietanol és foszfátpuffer sóoldat 0,5 ml-ig."

    A Toll-like receptor 7/8 agonistákról:

    [The use of Toll-like receptor 7/8 agonists as vaccine adjuvants]

    [Chapter 8 - Toll-Like Receptor 7 and 8 Agonists for Vaccine Adjuvant Use]

    [A Formulated TLR7/8 Agonist is a Flexible, Highly Potent and Effective Adjuvant for Pandemic Influenza Vaccines]

    És egy újabb indok az inaktivált vírus vakcinák ellen:

    Az hogy előállításukhoz tömegesen kell szaporítani a vírusokat. Ez két okból rendkívül veszélyes.

    1. Baleset, tévedés, hiba folytán ki kerül egy csomó vírus a szabadba és tömeges fertőzést okoz. Ezt pontos, precíz működtetéssel ki lehet védeni.

    2. Ahol tömeges vírus szaporodás van ott megnövekszik a mutációk száma is. Ez viszont kivédhetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

  • koncsik

    MODERÁTOR

    Ivermectin and the odds of hospitalization due to COVID-19: evidence from a quasi-experimental analysis based on a public intervention in Mexico City
    We found a significant reduction in hospitalizations among patients who received the ivermectin-based medical kit; the range of the effect is 52%-76% depending on model specification.
    thx @ Sir Pocok

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • borges7

    aktív tag

    Még egy nagyon jó oldal a facebook-on, "Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó", Dobson Szabolcs: [link]

  • -FreaK-

    veterán

    Kínai vakcina: egyre többekről derül ki, hogy nincs antitestjük - Index.hu

    Részlet:
    "A képlet egyszerű: ha a védőoltások után nem termelődik neutralizáló antitest, akkor nincs megfelelő védettség. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a sejtes (celluláris) antitest-termelődés is elegendő lehet, de a kínaiak maguk közölték a Lancet című orvosi lapban megjelent közleményben, hogy a Sinopharm-vakcina beadása után nem lehetett sejtes immunválaszt mérni. Persze hogy nem találtak ilyet: ha az elölt vakcina hatását alumínium-hidroxiddal erősítik fel (ezt hívják adjuvánsnak), az eltolja az immunválaszt humorális vagy antitestes irányba. Hónapok óta megy a vita a kínai vakcina után megjelenő ellenanyagszint-problémáról, én eddig hiába érveltem a mérés szükségessége mellett."

    [ Szerkesztve ]

  • papaya

    senior tag

    A két oltás után megbetegedettek és meghaltak száma
    3,7 millió második oltást kapott személy után azt tudjuk mondani, hogy 8193 ember betegedett meg csupán közülük. 455-en haltak meg közülük.
    A Pfizernél: kb 1,5 millióan kaptak két oltást is ebből a vakcinából, közülük 3657-en betegedtek meg, 268-an hunytak el.
    Moderna: 209 ezer ember kapott két oltást, 204 ember betegedett meg, 25-en hunytak el.
    AstraZeneca: 181 ezer ember kapott két oltást, 816 ember betegedett meg, 12-en hunytak el.
    Szputnyik: 809 ezren kaptak két oltást, 697 beteg, 13-an haltak meg.
    Sinopharmot 848 ezren kaptak, 2800-an betegedtek meg, 206-an haltak meg.

    Ha jól számolom ez 0,22% betegedés, és 0,01% halálozási arány a duplán oltottak tekintetében.

    Pfizer: betegedett: 0,24% meghalt: 0,019%
    Moderna: betegedett: 0,098% meghalt: 0,012%
    AstraZ: betegedett: 0,45% meghalt: 0,007%
    Szputnyik: betegedett: 0,086% meghalt: 0,002%
    Sinopharm: betegedett: 0,33% meghalt: 0,024%

  • t72killer

    titán

    LOGOUT blog

    válasz papaya #3948 üzenetére

    Ez már csak egy referenciapopuláció megbetegedési és halálozási adataival kell összevetni és megvan a hatékonyság.

    A halálesetek okát is érdemes kivizsgálni, mert egy 98éves polimorbid páciens esetén nem feltétlen az oltáson átjutó covid volt a fő halálozási ok.

    [ Szerkesztve ]

    30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

  • tisn

    addikt

    válasz papaya #3948 üzenetére

    az latszik, hogy a sino muxik es hatasos, pedig foleg idosek kaptak. jo hir.

Aktív témák