Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2289 üzenetére

    A páncéltörő puskák (mint PTRD, PTRS) már a Pz III ellen sem értek szinte semmit. Nem igazán értem ezzel miért foglalkoztak egyáltalán a szövetségesek. Az 52mm-es ágyú megint elég hurka volt. A 76,2 már egy érdekes kérdés. Melyik ágyúról van szó és milyen irányból. A Sherman-ekben alkalmazott M1(A1) 76mm-es pct ágyú 500-600m környékéről szemből át tudta ütni a Tiger teknőjét. Hátúlról több mint 1500m-ről volt hatásos. A brit 17pdr (pounder - fontos, azt mutatja milyen tömegű lövedéket lőtt ki) viszont közel egyenértékű volt a KwK42-vel! Halálos fenyegetés a Tigerre nézve minden irányból. A 6pdr viszont tényleg gyenge volt.

    A Shermant a a Tigerrel összevetni elég övön alúli. Nem egy kategória a kettő. A nyugati szövetségeseknek nem volt komoly nehézhk-ja a Pershing megjelenéséig. A Churchill nem volt alkalmas hk-k elleni harcra. A Cromwell-család elavult technológiával készült (szegecselt páncélzat). A Pershing már elég komoly hk volt: korrekt páncélzat, kitűnő 90mm-es ágyú (közelítette a KwK43/3-at), kitűnő mozgékonyság. Az utóbbiban az egyik legjobb volt a II- vh hk-i közül. Csakhát későn és kevés. Ami érdekessé tehette volna a vh végi csatákat, az a Centurion. '45 első felében került rendszeresítésre, csak a hadszintérre már nem ért el (Dániában bevetették, de ott harcok már nem zajlottak). Kitűnő es tartós konstrukció volt, az izraeliek még '82-ben Libanonban is bevetették, ahol alig maradt el a T-72-től! Persze erőteljesen korszerűsített formában: 105mm-es L7A3 löveg (a legkiválóbb 105-ös, amit valaha is építettek!), ERA, erősebb motor. Mindenesetre a kezdeti szériák is komoly eszközök voltak. A ruszkiknak ott volt a Sztalin sorozat. Mindenben felűlmúlták a Tiger-t! (A Vorosilovokat inkább hagyjuk.)

    A tunéziai vizsgálat vezetett egyébként a Firefly kifejlesztéséhez. Ez azért nem volt annyira nehéz: az amerikaiak már akkor is beletervezték a hk-ikba a továbbfejlesztési potenciált. A 75mm-es M3 ágyú és az ahhoz tervezett torony alapvetően átmeneti megoldásnak készült, amíg nem sikerül egy kellően stabil tornyot fejleszteni az M1(A1) löveg számára (az oroszok imádták ezt az ágyút, ami sokkal jobb volt az F34-nél). A késői csapatokhoz kerülése a 76mm-es ágyúnak szinte kizárólag a hkegységek vezetőinek tudható be. Ellenezték egy új ágyú rendszeresítését (szimplán lusták voltak megismerni a régi jól ismert helyett. Normandiában rájöttek. Akkor hirtelen el kezdték szorgalmazni a gyártását.) Maga a fegyver/torony '43-ra kész volt.

Új hozzászólás Aktív témák