Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz csibor #2274 üzenetére

    Erre Tuhacsevszkíj a legjobb példa. A németek által is bevezetett harckocsi magasabbegységek (hadosztály, hadtest, hadsereg, hadseregcsoport/front) harcászatának/hadászatának kidolgozása az Ő nevéhez fűződik. 1936/37-re már közel teljesen ilyen elvek alapján épült fel a Vörös Hadsereg! Aztán jött a Sztalini tisztogatás, aminek keretében Tuhacsevszkíjt az elsők között végezték ki. És mint a rendszer ellensége (trockista) vele együtt az összes elméletét is megsemmisítették, az általa elképzelt és már majdnem felépített hadsereget visszaalakították a korábbi elvek szerint (azaz a hk-kat csak a gyalogság támogatására alkalmazták, szétszórva a gyalogos egységek között). Érdekes lett volna a II. vh keleti hadszíntere ha maradt volna a Tuhacsevszkíj-féle felépítésű a VH. Lehet nem jutottak volna messzire a németek. A Pz III/IV akkori változatai nem igazán voltak jobbak a BT-5/7-nél. Tűzerőben/mozgékonyságban pedig alúl is maradtak. Az orosz 45mm-es ágyú igencsak jó fegyver volt. Amin a hadjárat kezdeti német sikere alapult az semmi más mint a vezetés és a taktika.


    A KV-2 érdekes eszköz volt. Létjogosultsága semmi. Legfeljebb önjáró lövegként. A KV-1 sokkalta jobb volt nála. Komoly probléma volt, hogy az orosz hk-kban nem volt rádió. Csak az egységparancsnokikban. Így kissé nehéz volt irányítani a harcukat. (Ugyan ez igaz volt a Vörös Légierőre is.)


    szicsu: Az oroszok sem voltak olyan hülyék, hogy egy támadásra libasorban vonuljanak. Ahhoz mindig szétbontakoztak, tehát nem volt olyan egyszerű a helyzet, ahogy azt Te felvázolod. És azt se felejtsd el, hogy az ágyút újra is kell ám tölteni! És a Tigerben - ahogy Gyantusz is írta - össze-vissza voltak elhelyezve a lőszertárolók. Magyarán a töltőkezelőnek bizony nem volt egyszerű dolga. És csak a saját erejére hagyatkozhatott.
    Az általad említett esetek sosem a frontvonalban történtek, szétbontakozott egységek ellen. Minden esetben felvonuló csapatokat aprítottak meg így. Ellenpéldaként meg lehet emliteni a nyugati fronton zajló dolgokat. Nem véletlenül vonultak a németek leginkább éjszaka és akkor is a korábban szokottnál jóval nagyobb távközzel. Volt ott olyan, hogy szövetséges korlátlan légi fölény.

Új hozzászólás Aktív témák