Hirdetés

Zenfone blog: A ZenUI képszerkesztési szolgáltatásai

Már megszokhattuk, hogy számos nagyobb gyártó egyedi, saját felületet készít az androidos okostelefonjaikhoz. Köztük van az Asus is, akik ZenUI néven futtatják a rendszert. Nos, ez is egy olyan felület, amely gyakorlatilag alapjaitól változtatja meg a rendszer külsejét. Ám a külsőség csak egy dolog, a különböző kibővített, egyedi funkciók, illetve plusz alkalmazások képviselik a fő hozzáadott értéket. Jelen cikkben is ez utóbbival foglalkozunk, mégpedig a képszerkesztési témára koncentrálva. A funkciók bemutatásához és illusztrálásához egy Zenfone Max készüléket használtunk, de a leírtak gyakorlatilag az összes, jelenleg futó Zenfone telefonra nézve érvényesek.


[+]

Elsőnek nézzük meg a Galériát, ami egy alapértelmezett Android funkció. Ha megnyitunk egy fotót és az opciók közül rábökünk a szerkesztésre, máris lehetőségek egész garmadájából válogathatunk. Rengeteg funkciót kapunk a kép megváltoztatására, például már a különféle effektusokból annyi van, hogy az Instagram ezen részét el is felejthetjük. Az effekteken felül bőséges a választék keretekből, geometriai módosításokból (körülvágás, egyenesítés, forgatás, tükrözés stb.), de az alapvető képjellemzőket is babrálhatjuk (expozíció, kontraszt stb.). A fotó tulajdonságainál nem csak az EXIF adatok láthatók, hanem még egy RGB hisztogram is. Természetesen a szerkesztés bármely lépése visszavonható, ha pedig egy adott szerkesztési folyamatot sűrűn használunk, akkor azt sablonként is menthetjük. Arra is van megoldás, ha olyan képeket tárolunk a telefonon, ami nem tartozik mindenkire, mivel a Galériát minden mástól függetlenül lezárhatjuk. Az pedig nyilván nem meglepő, hogy nem csak a helyi, hanem a különböző felhőkben tárolt fotókat is kezelhetjük, legyen az a Facebookon vagy mondjuk a Drive-ban.


[+]

A ZenUI extra programjainak egyike a PhotoCollage, ami további lehetőségeket ad a felhasználó kezébe, ráadásul magyarul. Öt menüpontban élhetjük ki a kreativitásunkat. Elsőnek megvághatjuk, átméretezhetjük a fotót, ebben pedig előre kiválasztható aránysablonok segítenek (1:1, 4:3, 16:9 stb.). Utána jöhet a sarkok lekerekítése, a levágott részekre egyből tehetünk különféle díszítéseket. Nem hiányzik a szabadon elhelyezhető szöveg sem, ahogy persze matricák százai is várnak minket. A kollázs összeállításához választhatunk különböző sablonokból, tudunk speciális effektusokat alkalmazni (tűzijáték, fényfestés stb.), és a kimaxoláshoz persze jöhetnek a matricák. Igen ám, de nem csupán a gyárilag meglévő készlettel gazdálkodhatunk, hanem le lehet tölteni mázsaszámra ingyenes vagy fizetős új csomagokat is. Az igazán vagányak pedig saját maguk is készíthetnek bármilyen saját képből is.


[+]

Végül következzék a MiniMovie, ami a nevével ellentétben nem videoszerkesztő, illetve nem olyan, mint elsőre hinnénk. Lényege ugyanis, hogy a már kellőképpen szétszerkesztett és kidekorált fotóinkból egy hangulatos bemutatót rakjunk össze. Kétféle típusból választhatunk, vagy film vagy diavetítés lesz a végeredmény. Elsőként ki kell jelölnünk azt a maximum 60 képet, ami szerepelni fog benne. Ezután jöhet a téma, amikből szintén tudunk a gyáriakon felül letölteni újakat. Itt aztán játszhatunk az aláfestő zenével, feliratozhatunk, a fotók sorrendjét is módosíthatjuk, no és persze minden módosítás eredményét rögtön megtekinthetjük, mielőtt elmentenénk. A programon belül külön online áruházban válogathatunk rengeteg téma, diabemutató stílus, sőt még aláfestő zenék között is, vannak köztük speciális alkalmakra valók is (karácsony, születésnap stb.).


[+]

Ahogy az a fenti sorokból látható, az Asus ZenUI felülete sok hasznos és jópofa lehetőséget rejt a felhasználó számára. A képszerkesztés persze nem egy kötelező tevékenység, de ilyen felhozatal mellett azoknak is érdemes beleásni magukat, akik eddig nem éreztek késztetést ilyesmire, vicces és jópofa végeredmények születhetnek. Ráadásul a ma már erősen terjedőben lévő nagy méretű és felbontású kijelzővel bíró okostelefonok és phabletek könnyebbé teszik ezeket a műveleteket. Nyilván ezek a programok nem helyettesítenek egy professzionális Photoshopot, de nem is ez a cél. Itt akár a kép vagy képek készítése után azonnal szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, ráadásul egy nyaralásról hazaérve már kész végeredménnyel szolgálhatunk az otthonmaradtak számára.

Rusi

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS