Hirdetés

WP7 blog: Nokia a házban

Február 12-én, két nappal a Mobile World Congress előtt a finn óriáscég olyan bejelentést tett, amelyre mindenki felkapta a fejét, aki csak egy kicsit is érdeklődik a mobil telekommunikáció iránt. Természetesen a Nokia-Microsoft házasságra gondolok, pontosabban arra, hogy a finnek a Windows Phone 7-et választották a jövőben megjelenő okostelefonjaik platformjául. A dolog megértéséhez fontos dolog a két cég múltjának ismerete, lássuk tehát az előzményeket!

A finn valóság

Pár éve, az érintőképernyő rohamos terjedése előtt a Nokia neve egyet jelentett az abszolút csúccsal. Ekkortájt ők diktálták az iramot, a Symbian platform szinte minden akkori igényt kielégített, minden konkurens őket próbálta utolérni. A Symbian egy rettentően összetett rendszer, rengeteg beállítással és opcióval, ezek pedig akkortájt nagyon bejöttek a smartphone-piac fő vásárlói rétegének, akik a számítógépekhez is roppantmód értettek.

2007 nyarán aztán megjelent az első iPhone, majd 2008-ban a világ első Androidot futtató készüléke, a T-Mobile G1 is napvilágot látott, a két platform pedig rohamos fejlődésnek indult. Mindkettő újfajta élményt nyújtott a Symbian világához képest: az iOS egy gyors, szép és akadásmentes felhasználói felületet kínált (és persze a mögötte lévő Apple-hype is sokat segített az eladási számok minél magasabbra tornászásában), az Android pedig egy szélsebesen fejlődő alternatíva, amely szintén az újszerű felhasználói felületével hódított.

WP7-es Nokia concept art
WP7-es Nokia concept art

Az említett két platform az évek során rengeteget fejlődött, az újabb és újabb innovációk pedig nem csak a hardveres és a telekommunikációs szolgáltatások rendszerbe integrálásáról szóltak, hanem a kezelőfelület minél látványosabbá és könnyen kezelhetőbbé tétele is fontos szerepet kapott. És ez az, ami nincs meg a Symbianban, ezért produkál egyre gyengébb eladásokat a felsőbb kategóriákban a Nokia. A Symbian felhasználói felülete és felépítése fölött egyszerűen eljárt az idő, az összetettséget nem tudták az előnyükre fordítani: a rendszer bonyolultabb és lassabban kezelhető a vetélytársainál. Persze az is igaz, hogy a finnek platformjában sokkal kevesebb a megkötés, mint például az Apple-féle iOS-ben, ezt a tényt viszont csak a vásárlók kis százaléka fogadja kitörő örömmel, ugyanis észre kell venni, hogy ma már nem csak a geekek és a rendszergazdák vesznek okostelefont.

Az elmúlt évek során a finnek viszont botor módon szemet hunytak a piaci igények torzulása felett, aminek meg is lett az eredménye, a pókhálófedte rendszerrel szerelt telefonok egyre kevésbé fogytak a boltok polcairól, még a legnagyobb Nokia-rajongók is érezték, hogy valami nincsen rendben. A Nokia tehát elért arra a pontra, hogy valamit tennie kell, ezt jelezte az Intellel közös MeeGo platform hegesztgetése is, a dolog pedig Stephen Elop vezérigazgatóvá avanzsálásában és a Microsofttal való együttműködésben teljesült ki. Hogy miért nem az Androidot választották? Elég egyértelmű; a hivatalos álláspont az, hogy nem akarták monopolhelyzetbe emelni a Google-t (ezt meg lehet érteni), plusz az is tiszta sor, hogy mások akarnak lenni, mint a konkurensek. Az LG és a Samsung ugyan WP7-tel is nyomulnak, a Motorola és a Sony Ericsson viszont kizárólag Androiddal operál.

És hogy áll a dolog a Microsoftnál?

A Microsoft a Nokiával ellentétben tudott reagálni a piac változásaira, igaz, ők sem kapkodták el a dolgot: leváltották a régi, irodai felhasználásra készült Windows Mobile rendszert, s próbálkozásaik egy új mobil operációs rendszerben, a Windows Phone 7-ben teljesedett ki. Az új OS egy innovatív és újszerű felhasználói felületet kapott, a megalkotásánál a könnyű és intuitív használhatóságra törekedtek; éppen ezért rengeteg megkötést kapunk, hardveres és szoftveres oldalon egyaránt.

Újabb concept art
Újabb concept art

Bár a Windows Phone 7 egy jó rendszer, főleg azoknak készült, akik nem annyira értenek a technológiai dolgokhoz, nem szeretik a végletekig személyre szabni készüléküket, de szeretnének a zsebükben tudni egy jól használható okostelefont, melyet bármikor könnyedén lehet új alkalmazásokkal bővíteni. A Microsoft egyik nagy problémája jelenleg a felhasználók előítéleteiben rejlik: rengetegen szidják a WP7-et, anélkül, hogy kipróbálták volna a rá épülő telefonokat. Bár az eladások nem rosszak, a fogyasztói oldal kezdeti lelkesedése mostanában kicsit mintha alábbhagyott volna, legalábbis az internetes fórumokon ezt lehet olvasni.

A jövő

És itt jön képbe a Nokia-Microsoft együttműködés, amely igazából mindkét fél érvényesülésére jó hatással lesz. Egyrészt a Nokia válláról leveszi az új rendszer fejlesztésének terhét, a WP7-et ugyanis a redmondi szoftveróriás fogja karbantartani, így a finnek szabadon csiszolhatják a MeeGo-t, már ha fogják, ott is vannak ugyanis kérdőjelek. Másik oldalról a Nokiát még mindig a legnagyobb telefongyártóként tartják számon, és ha egy ekkora cég elkezd nyomatni egy platformot, az meg is fog látszani az eladásokon. A dolog azonban még várat magára, valószínűleg csak jövőre kerül piacra az első Windows Phone 7-es Nokia telefon.

A redmondiak viszont nemrég levitték a WP7 hardveres specifikációját: a processzor órajel-minimuma 1 GHz-ről 800 MHz-re csökkent, ami a rendszer középkategóriás debütálását sejteti, amly szintén jót fog tenni a platform terjedésének. Úgy néz ki, mindkét fél elégedett az együttműködéssel, ezt mutatja például, hogy Joe Belfiore (a Microsoft mobil részlegének igazgatója) a múlt heti MIX konferencián külön köszöntötte a Symbian-ra fejlesztőket.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények