Hirdetés

WayteQ blog: HD-TV100 MP gyorsteszt

Rendszeres olvasóink bizonyára nem lepődnek meg azon, ha blogos bejegyzéseinkben időnként olyan dolgok is felbukkannak, amelyek nem kötődnek szorosan a telekommunikáció témaköréhez. A WayteQ HD-TV100 MP is egy ilyen eszköz, ez ugyanis nem egy mobiltelefon vagy épp egy tablet, hanem egész más. Hogy pontosan mi? Nos, maga a gyártó multimédia lejátszónak hívja, igazából egyszerre digitális képkeret, digitális tévé és videolejátszó is egyben. Az biztos, hogy nem általános eszköz, jómagam külön-külön ismerek ilyeneket, de hogy mindez egyben lenne, olyat nem. A méretes dobozban elég sok dolgot találunk, persze magán a lejátszón kívül. Van itt egy hálózati és egy szivargyújtós adapter, egy RCA videokábel, egy mini DVB-T digitális antenna, egy használati útmutató és egy speciális tok, amit kicsit lejjebb kifejtek.

Külsőre, elölnézetből akár egy tabletnek is hihetnénk, a 16:9 arányú, 10,1 hüvelykes kijelző, a gombmentes keret mind ezt sugallja. Az oldala és a háta azonban elárulja, hogy ez most valami más. A két oldalán különböző csatlakozásokat találunk, van itt HDMI, 3,5 mm-es audio és video kimenet, tápcsatlakozó, bekapcsoló gomb, továbbá antenna bemenet, USB 2.0 és egy SD/MMC/MS kártyaolvasó nyílás. A hátlapon van hely egy bepattintható kitámasztónak, ide kerültek a sztereó hangszórók és akár még falra is akaszthatjuk. Sajnos minőség terén meglehetősen gyengének bizonyult, az eszköz maga is nagyon olcsó anyagokból van, a távirányító pedig meghajlik használat közben. Ezek mellett a mindössze 800x480 pixeles felbontás se ígér túl sok jó. Jó minőségű videóknál egész elfogadható, ám például képeknél már baj van, a színek sem helyesek. A kezelést érdemes a távirányítóval végezni, a hátul lévő gombok hangosak, kemények és vakon nem kezelhetők, meg hát minden funkció nem is érhető el velük. A kütyü nem csupán pendrive-ot kezel USB-n keresztül, hanem akár külső merevlemezt is, persze ha az megelégszik a csatlakozó által nyújtott maximális árammal.

A próbák során a képek, zenék és videók kezelése nem volt probléma. Szépen böngészhetünk a külső eszköz, memóriakártya tartalmában és a kompatibilis fájlokat szépen megnyithatjuk. Nekem zavaró volt, hogy képek esetén a teljes képernyőre váltás rögtön bekapcsolja a diavetítés módot és nem tudunk manuálisan lépkedni. Ennél sokkal nagyobb gond, hogy a képeket eltorzítja, hiába van a képarány megtartása beállítva, vagy széthúzza vagy bizonyos részeket levág belőle és ezt semmilyen beállítással nem sikerült orvosolni. Nem volt ilyen probléma a videóknál, itt is szépen megnyitott szinte bármit, legyen az MKV, DivX, Xvid vagy más formátum, és ezeket akár fullHD 1080p felbontásig viszi. Én hiányoltam, hogy nincs beépített akkumulátora, így csak hálózatról vagy autóban használható (persze ha leállítjuk a motort, akkor húzzuk ki, hogy ne merítse az akkut), viszont utóbbihoz hasznos lehet a speciális tok, amivel az első ülés hátára rögzíthetjük. Hosszú úton így a hátul utazók nyugodtan nézhetnek filmet, lehetőleg fejhallgatóval, mert a sztereó hangszóró elég vérszegény. Kissé csalódás volt a tévé funkció, mert a mellékelt kis botantenna nagyon gyenge vételt biztosított. Az ingyenesen fogható adásokat megtalálta, de a kép pár másodpercenként szétesett, a hanggal együtt. Viszont ha épp minden oké volt, akkor nézhető, ráadásul az elektronikus műsorújság és a többi extra is működött. Ha zárt térben szeretnénk használni, akkor mindenképp ajánlott egy rendes, komolyabb digitális antenna használata.

Alapvetően jó eszköz lehetne a HD-TV100 MP, mert egyszerre képkeret, zenelejátszó, videolejátszó és még digitális minitévé is. Mindezt relatíve kedvező áron nyújtja, már 38 ezer forintért hozzájuthatunk. A gond ott van, hogy a filmnézésen kívül minden másban elég gyenge, zenehallgatásra meg nem sűrűn fogjuk használni. Az autós kiegészítők praktikusak és talán itt bizonyulhat a leghasznosabbnak. Elkeserítő viszont a gyenge minőség, ami kínai márka ide vagy oda, de alapvetően nem jellemzője a WayteQ termékeknek.

Rusi

Előzmények