Vezető szerepre tör a régióban a Metacom

Hirdetés

Elindult a Metacom Holding Rt. mobiltartalom-szolgáltatással, a mobil üzleti és fizetési megoldásokkal foglalkozó vállalatcsoport – jelentette be tegnap Malcsiner Péter vezérigazgató. (Malcsiner korábban az IKO-New Media ügyvezetőjeként dolgozott.) A Metacom Holding a Metacom Luxembourg SA tulajdonában lévő vállalkozás, ezt pedig magyar magánszemélyek hozták létre (köztük Malcsiner). A Metacom Holding nemrég tulajdont szerzett a 2003-ban alapított MFactory Kft.-ben, Magyarország egyik vezető mobiltartalom-fejlesztő és -szolgáltató cégében és a 2002-ben alakult Cellum BV mobilfizetési megoldásszállító vállalkozásban. A Metacom Holding-csoporthoz tartozik még a mobil- és az interaktív médiatartalmakat, -formátumokat és -megoldásokat szállító lengyelországi M-Galactic. A Metacom Holding 2005-ben – az MFactoryban lévő 75 százalékos és a Cellumban szerzett 50 százalékos tulajdonrészének arányában – összesen 350 millió forint árbevételt és mintegy 60 millió forint eredményt vár, 2006-ra azonban már 1,5 milliárd forintos árbevétellel számol. Malcsiner a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a 2006-os bevétel fele már a külföldi piacokról származhat.

Az iparági kutatások azt mutatják, hogy az emelt díjas szolgáltatások hazai piaca az elkövetkező három évben átlagosan évi 8,8 százalékkal bővül. Kelet-Közép-Európában pedig 2008-ig az sms-t használók száma minimum másfélszeresére, az mms-használóké körülbelül hússzorosára nő majd.

A mobilfizetést, illetve a mobiltartalom-szolgáltatást házon belül, a Cellum, illetve az MFactory segítségével, az elérhetőséget pedig Európa legnagyobb ilyen típusú szolgáltatója, a 3United által biztosítja a társaság. Nyugat- és Közép-Európában is dolgoznak, Lengyelországban például leányvállalatuk, az M-Galactic révén három televízióval, hat magazinnal és több multinacionális vállalattal állnak üzleti kapcsolatban. „A régiós súly tehát megvan, a cél pedig egyértelmű: a régióban piacvezetők szeretnénk lenni” – tette hozzá Malcsiner Péter.

A magyarországi jelenlétről Inotay Balázs, a Cellum BV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Cellum a tulajdonosa az egyetlen olyan hazai mobilfizetési megoldásnak, amelyet mind a T-Mobile, mind a Pannon GSM elfogadott és bevezetett. Az említett bevételnövekedésben egyebek között szerepe lehet annak, hogy e cég szállítaná azt a technológiát, amely lehetővé tenné az autópályadíjak mobiltelefonon történő kiegyenlítését. A cég megoldása már használható a parkolási díj kiegyenlítésére. Tus Tamás, az MFactory Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a cég 12 európai ország mobilszolgáltatóján keresztül értékesíti licencelt és saját márkanévvel ellátott tartalmait.

Hirdetés