Hirdetés

Továbbra is uralkodik az Android 11

A 12-es rendszer egyelőre nem látszik önálló entitásként a statisztikákban.

Pár éve a Google eltüntette a nyilvánosan is kereshető diagramját, melyben az aktív androidos eszközök által használt operációs rendszerekről informálta az érdeklődőket. A kördiagram ettől függetlenül nem veszett el, csak átalakult beköltözött az Android Studióba, ahol a fejlesztők továbbra is láthatják az immáron ritkábban, de frissülő adatokat. A 2021 novemberi frissítés után most, 2022 május 9-én tette közzé a Google a legfrissebb statisztikáit.


(forrás: 9to5Google) [+]

Ezek szerint az androidos torta legnagyobb szeletét az Android 11 és újabb rendszerek (12 és 12L) együttesen adják 28,3 százalékkal. Érdekesség, hogy az Android 12-nek és 12L-nek egyelőre nincs akkora telepített bázisa, hogy önálló szeletként megjelenjenek a statisztikában, vagyis nem érik el a fél százalék körüli értéket sem, pedig több gyártó, köztük a globálisan legnagyobbnak számító Samsung rendesen belekezdett az új főverzió terjesztésébe. Második helyen az Android 10 áll 23,9 százalékkal, harmadik a 9-es Pie (16,2%), majd pedig szépen sorban vissza, egészen az Android 4.4-es KitKat (1%) és 4.X-es Jelly Bean (0,4%) rendszerekig. A tavaly novemberi adatokhoz képest az Android 10 alatti rendszerek elterjedtsége jelentősebb (főverziónként 2-3%-os) visszaesést mutat.

Így áll 2022 májusában az Android főverziók eloszlása.
Így áll 2022 májusában az Android főverziók eloszlása. (forrás: 9to5Google)

Az Android Studióban látható adatok a fejlesztőknek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy eldöntsék, alkalmazásaiknak melyik rendszereket érdemes támogatnia a Google Play minimum követelményei felett, mekkora felhasználói bázistól eshetnek el például azzal, ha a 7-es droidot már nem támogatják. A Nougat esetén ez egyébként az összes felhasználó 5%-át jelentené.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés