Új kéziszámítógépeket dobott piacra a Palm

A Palm TX személyében újabb Palm OS Garnet (5.4) operációs rendszerre épülő kéziszámítógépet dobott piacra a kaliforniai gyártó. A kontinensünkön 330 euró körüli áron megvásárolható modell vezeték nélküli kommunikációra is alkalmas, hiszen WLAN (802.11b), Bluetooth és infravörös interfésszel látták el.

128 MB-os memóriájából 100 MB-ot vehet igénybe a felhasználó (ennek tartalma lemerült akku esetében is megőrződik); MMC/SD aljzata révén memóriabővítésre vagy SDIO eszközök csatlakoztatására van mód. A rendszer szíve egy 312 MHz-es Intel XScale processzor; a 320x480 pixel felbontású kijelző 65 ezer színt képes ábrázolni, álló vagy fekvő pozícióban is használható.

A szokásos navigációs gombok mellett a kezelést és a szövegbevitelt a Graffiti 2 rendszer, illetve egy virtuális billentyűzet könnyíti meg. A Palm TX hangszóróval és fejhallgatókimenettel is rendelkezik, de mikrofon – és így a diktafon funkció is – hiányzik a gépből. A PIM alkalmazásokon kívül (címjegyzék, naptár, jegyzetek stb.) egyebek mellett médialejátszó, Adobe PDF-olvasó, a Microsoft dokumentumokkal kompatibilis DataViz Documents ToGo 7.0, VersaMail 3.1 e-mail kliens, Blazer 4.3 böngésző érkezik a Palm TX-szel, továbbá egy biztonsági szoftver, melynek révén az adatok akár 128 bites titkosítással tárolhatók a gépben. A 121 x 78 x 15 mm-es készülék tömege 149 gramm. A csomagban egy USB-kábel, egy akkutöltő és egy védőtok is megtalálható.

A Palm az emelkedettebb igényeket kielégítő TX mellett egy belépőszintű eszközt is bejelentett. A Palm Z22 a PDA-kkal csak most ismerkedő felhasználókat igyekszik célba venni, akik a hagyományos naptárfunkciókon kívül nem sok extrára vágynak. A Z22 ugyancsak az 5.4-es Palm OS Garnetre épül, Samsung gyártmányú ARM processzora azonban csak 200 MHz-en fut, memóriája 32 MB-os (20 MB szabad), színes STN kijelzője 160x160 pixel felbontású, és a Graffiti 2 bevitelt sem lehet a teljes képfelületen alkalmazni, hanem csak az arra kijelölt területen.

A fapados kivitelhez tartozik sajnos a bővíthetőség hiánya, ugyanis nem rendelkezik memória- vagy SDIO bővítőkártyák fogadására alkalmas aljzattal. A Z22 mérete 103 x 68 x 15 mm, tömege 96 gramm. A mellékelt szoftverek között a PIM funkciókon kívül e-book olvasó, képnézegető, valamint az infravörös és USB interfészen át történő adatmozgatást is támogató fájlmenedzser található. A készülék 120 euró körüli áron kerül az üzletekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Palm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés