Hirdetés

Tízéves mélyponton a mobilpiac

Újabb negyedéves visszaesés és friss név a top 5-ben.

Miután 2023 20%-os visszaeséssel indított az első negyedévben a legyártott mobiltelefonok számít illetően, a TrendForce számolásai szerint a második negyedévben még 6,6%-kal rosszabbul teljesített a mobilpiac, 272 millió előállított darabbal. Az első félév 522 millió darabos mérlege 13,3%-os éves visszaesést és tíz éve nem látott, alacsony gyártásszámot jelent, amit a kutatócég három okra vezet vissza.


Jelzésértékű, hogy már a Tecnónak is van hajlíthatója: lendületben a Transsion Holdings [+]

A kínai koronavírusos lezárások feloldása nem rúgta be a vásárlókedvet, az indiai demográfia sajátos szerkezete miatt nem robbantott az a piac sem, a jelenlegi gazdasági kilátásokkal végül a gyártók sem kezdtek el hatalmas, potenciálisan eladhatatlan készleteket felhalmozni. A Transsion Holdings ezzel szemben él és virul: a Tecno, az Infinix és az Itel mögött álló kínai óriás, aminek elsősorban Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika a fókusza, egyetlen negyedév alatt 70%-kal növelte mutatóit és 25,1 millió darab okostelefont gyártott le, elcsípve a globális lista 5. helyét 9,2%-os piaci részesedéssel.


A kínai gyártók jöttek ki eddig legjobban a recessziós félelemből, de megtorpant a mobilpiac [+]

Kína erősített egyébként is a legjobban: a Xiaomi 32,1%-kal (3. hely, 15,4%-os részesedés), az Oppo 25,4%-kal (4. hely, 12,3%-os részesedés), a Vivo pedig 15%-kal (6. hely, 8,5%-os részesedés). Rosszabbul járt a Samsung és az Apple, mert bár sikerült megőrizniük az első két helyet, a Samsung 12,4%-kal kevesebb telefont gyártott le (19,8%-os részesedés), az Apple pedig 21,2%-kal (15,4%) – persze csak most érkezik az iPhone 15 család, ami az almásoknak új lendületet ad.

Azóta történt

Hirdetés