Hirdetés

TDK blog: Bemutatkozik az A33 kistestvére

A TDK Life on Record termékek közül véleményem szerint az A33 az egyik legkiemelkedőbb darab, aminek nagyon egyszerű oka van: viszonylag kevés gyártó készít olyan hordozható hangszórót, mely időjárásálló és méretéhez képest szinte makulátlan hangminőséggel rendelkezik. Ezt valószínűleg a gyártó is pontosan tudja, épp ezért hoztak létre egy kisebb testvért, melynél már nem követték el azt a hibát, hogy kizárólag típuskóddal kerül a boltok polcaira, hanem fantázianevet is kapott. Bemutatónk tárgya az A26 néven futó Trek.

A névválasztás teljesen jó, a négybetűs angol szó magyar ugyanis annyit tesz vándorlás, költözés. Tény ami tény, jelenleg ez az eszköz a gyártó leginkább hordozható hangszórója, a nagyjából 18 x 7,5 x 2,5 centiméteres kiterjedésnek köszönhetően a cuccot tulajdonképpen zsebre is lehet vágni. Hangsugárzókból összesen négy darab van benne, melyek közül kettő teljes tartományú, kettő pedig passzív; a teljesítmény 4 Watt, ami ennél a méretnél megfelelőnek tűnik. A dizájn nagyon hasonlít az A33-nál látottakra, a TDK LoR egyértelmű stílusjegyeit viseli magán, de ennél a méretnél mégis feltűnt valami, amire korábban nem lettem figyelmes: az A26 tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy audiokazetta, ami a patinás márkanévnél abszolút találó, plusz egyébként is kellemes látvány a szemnek. Védettség szempontjából itt is az IP64-es szabvány játszik, azaz porral szemben teljes mértékben ellenálló védett az eszköz, valamint megbirkózik a fröccsenő vízzel is.

A doboz tetejére kerültek a kezelőgombok, melyekből összesen 6 darab van. Balra találjuk a ki-bekapcsolót, mely egyébként az eszköz működése esetén pirosan világít; rögtön mellett a hangerőszabályzók, attól jobbra pedig a bemeneti forrás kiválasztására használható gombpáros található, a jelet Bluetooth-on vagy 3,5 milliméteres kábelen keresztül is kaphatja a masina. Az utolsó gombon egy telefonkagyló látható, a cucc ugyanis kihangosítóként is működik, van benne mikrofon is.

Oldalt egy felnyitható gumilap mögött találjuk a már említett 3,5 milliméteres bemenetet, a beépített akkumulátor töltésére szolgáló microUSB-csatlakozót, valamint a tényleges ki-bekapcsoló csúszkát, melynek offolt állása esetén hiába nyomogatjuk a fent található dolgokat. Az interneten lehet olvasni arról, hogy van egy 2 Amper áramerősség leadására képes USB-csatlakozó is, ez sajnos nem igaz, de nem is lenne reális: az akkumulátor valószínűleg nem túl nagy, hiszen körülbelül 6 óra folyamatos használatot tesz lehetővé, mely elégséges, de azért láttunk már jobbat. Alulra egyébként a stabil állást segítő gumibakok kerültek, a hátsó hangszórót takaró rács pedig kihajtható, hogy támasztékként szolgáljon a kütyünek.

A beépített Bluetooth 4.0-s, de természetesen bármilyen 2.1-es eszközzel elboldogul, mivel azoknál már adott a sztereó hangátvitelt lehetővé tevő A2DP protokoll. A párosítást a beépített NFC könnyíti meg, mely kellemes extrának mondható. A legfontosabb kérdés viszont a hangminőség, mellyel kapcsolatban sajnos felemásak az érzéseim: a Trek a méretéhez képest meglehetősen jól szól, bátyjához képest viszont nagyon gyenge eresztés. Alacsony hangerőn szép, kiegyensúlyozott képet ad és a mélyek is megfelelők, azonban ez utóbbi tartományt már közepes hangerőn is kezdi elveszteni, kimondottan komoly hangerőn pedig már minden egyéb baja is lesz. Kimondottan zavaró továbbá, hogy üresben van némi háttérzaja, de nem csak egyszerű búgásról, hanem némi kattogásról beszélünk. Otthon a konyhában teljesen jó, a kád mellé is oda lehet rakni, de egy házibulit már nem lehet vele normálisan kihangosítani. Persze itt nem arra kell gondolni, hogy rosszul szól a Trek, a nagyáruházakban kapható, olcsóbb megoldásokkal nyilván felmossa a padlót, de a többi TDK LoR termék (és főleg az A33) ismeretében azért gyengusnak mondható.

A Trek ajánlott végfelhasználói ára 46 500 forint, ami minden pozitívuma ellenére is sok ezért a hangminőségért; nyilván azért kerül ennyibe, mert nincs túl nagy konkurenciája. Ugyanakkor a hazai képviselet is tudja, hogy közel 50 darab ezresért nem ez a létező legjobb ajánlat, ezért a bevezetéssel kapcsolatban promóciót hirdettek Zene, bárhol is vagy szlogennel. A Treket az egyik csúcs-fülhallgatónak számító, egyébként nagyjából 23 000 forintos EB950-nel együtt korlátozott ideig 49 990 forintért lehet hazavinni, ami a listaárral ellentétben már egy olyan ajánlat, amit érdemes megfontolni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények