Hirdetés

Tartozékblog: Brando bölcsők Desire tulajoknak

Újabb blog indult a Mobilarénán, Bocha már lerántotta róla a leplet, ezért különösebb bevezető nélkül bele is vágok. Első alkalommal három Brando gyártmányú, HTC Desire-höz való bölcsőt mutatunk be, melyeket blogunk partnere, a Speedshop juttatott el hozzánk.

Marlon Brandoval csak a név a közös
Marlon Brandoval csak a név a közös

Mindenek előtt tisztázzuk, hogy mi az a bölcső! Ha asztali dokkoló néven emlegetjük, talán jobban be tudjuk lőni, hogy miről is van szó: az efféle kiegészítők segítségével gördülékenyebben megy a töltés és az szinkronizálás. Valószínűleg a kedves olvasóknak nem kell bemutatni ezt a kiegészítőt, bár manapság már nem divat a gyártók körében, hogy a gyári tartozékok közé zsúfolják. Az efféle kütyük még a Windows Mobile rendszer tündöklésének idején (2003SE, 5.0) élték virágkorukat, a drágább készülékeknél teljesen megszokott volt, hogy a dobozban ilyesmit is találunk. Ha emlékszünk, még az első iPhone-hoz is járt egy, amit a 3G-vel elhagytak, a mai tulajdonosok közül épp ezért sokan húzzák is a szájukat a hiány miatt, de ez van: ha 2010-ben élni akarunk a töltőbölcsők jóvoltából lehetséges kényelemmel, akkor a készülék vásárlása után ismét a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

A készülékek többségéhez létezik gyári dokkoló, de sokszor irreálisan magas áron kínálják ezeket a gyártók. Nyilván stílusban és minőségben ezek passzolnak legjobban az adott telefonhoz, de érthető okokból sokan nem akarnak egy százezres nagyságrendű kiadás után még tíz-húszezer forintot kiegészítőre elkölteni. Ilyenkor jönnek képbe az utángyártott cuccok; aki kutakodott már ilyen kiegészítők után, annak biztosan ismerősen cseng a Brando neve, akik nem csak a Desire-höz, hanem gyakorlatilag az összes manapság kapható okostelefonhoz gyártanak kiegészítőket, plusz már régóta jelen vannak a magyar piacon - az eddigi tapasztalataim szerint az igényesség és a minőség számukra nem ismeretlen fogalom.

Milyen elvárásaink lehetnek egy bölcsővel szemben? Fontos, hogy megfelelő nehezékkel lássák el, aminek köszönhetően magabiztosan tud pózolni az asztalon. Plusz pont, ha a készülék kivételéhez nincs szükség két kézre. Végezetül külsőleg passzoljon a telefonhoz, egy fröccsöntött műanyagdarabot nem szívesen nézeget az ember. A lista egyáltalán nem hosszú, lássuk hát, hogyan teljesítenek a versenyzők!

A legolcsóbb modell az Elegant fantázianevet viseli, két színben létezik (fekete/piros). Nálam a sötét verzió a nyerő, ez amolyan csillogós-zongoralakk fekete. A piros is vállalható, ráadásul egy sávban valamilyen bőrszerű anyaggal van bevonva. Gondolom, elsősorban a hölgyek körében lesz leginkább népszerű. A cucc egyébként teljesen minimalista, még egy visszajelző LED sem került rá, gyanítom, hogy elektronika se nagyon van benne, csupán átvezették a kábelt. A hátába ugyanazt a microUSB-t lehet bedugni, mint magába a Desire-be. Az apró, fehér kartondobozában csak maga a bölcső található, aki e mellé teszi le a voksát, annak a gyári kábelt kell majd használnia. A cucc talpa enyhén gumírozott hatású, nem mondhatni, hogy ez a stabilitás netovábbja, de alapvetően jól megáll az asztalon. A behelyezésnél egy picit meg kell nyomni a telefont, pont úgy, mint amikor rátoljuk az USB csatlakozót. A bölcsőt nehezékkel nem látták el, a masina kiemelése ennek köszönhetően egy kétkezes mutatvány: mindenképp le kell fognunk a Brando portékáját, különben azzal együtt emeljük fel a Desire-t.

Kicsi, olcsó, pirosban és feketében is létezik
Kicsi, olcsó, pirosban és feketében is létezik

A második alanyunkat már külön akkumulátor töltővel is ellátták, ami nyilván azoknak lehet jó, akik két akkumulátort használnak a telefonjukhoz, cserélgetve azokat. Vannak ugyanis olyan felhasználók, akik erre rákényszerülnek, egy darab akkumulátorral töltés nélküli két-három napos üzemidőt elérni ugyanis legalább olyan nehéz, mint a villanykaron becsajozni. A Desire falja az energiát, a nagy kijelzőnek és az izmos hardvernek ez az ára. A telefon behelyezése a bölcsőbe nem okoz különösebb erőfeszítést, a dokkoló nagyobb tömegének köszönhetően a kivétel egy kézzel is lebonyolítható. Ehhez a kisujjunkkal egy kicsit ugyan meg kell támasztani a bölcsőt, de ez a skill gyorsan megszerezhető. A második akkunak a készülék mögött alakították ki a helyét, ahova könnyedén belecsúszik, a kivétel egy "anyagcsík" segítségével történik. Ilyesmivel már mindenki találkozott, sok gyártó használja ezt a megoldást a készülékein az akkumulátor kiszedéséhez, a képeket megnézve azok is megérthetik, hogy miről van szó, akik most csak felhúzott szemöldökkel bámulják a monitort. A bölcső egyébiránt két darab visszajelző LED-et kapott, az egyik a telefon, a másik pedig a második akkumulátor töltöttségégi állapotáról ad információt. A dobozában egy hálózati töltőt és miniUSB (nem micro!) kábelt is találunk - a töltő azért kell, mert egy USB port kevés lenne két akkumulátor egyidejű töltéséhet. Ez különben egyáltalán nem hátrány, a töltéshez így ugyanis nincs szükség számítógépre. A cucc hátuljára ebből adódóan két miniUSB aljzat került.

A készüléket és egy plusz akkumulátort is tud egyszerre tölteni
A készüléket és egy plusz akkumulátort is tud egyszerre tölteni

Az utolsó dokkoló funkcionalitásában teljesen megegyezik az előzővel, csupán a megjelenésben van különbség. A Deluxe megkülönböztetéssel ellátott modell elegánsabb, csillogó borítást kapott, valamint az akkumulátor töltésére szolgáló részt elrejtették egy felnyitható műanyagdarab mögé, ami körülbelül annyira tűnik stabilnak, mint... szóval nem tűnik annak. A bölcsőt alapvetően egész jó érzés kézbe venni és használni, de a hátsó akkumulátort tényleg elég melós kibányászni a rejtekhelyéről, ennyit nem biztos, hogy megér ez a fajta elegancia. Arról nem is beszélve, hogy ezen a cuccon van egy kéken világító csík, ami nem csak töltés közben fárasztja feleslegesen a szemünket, hanem mindig, ha a bölcső áram alatt van. A "minden jó, ami világít" mentalitást azt hittem, hogy a 80-as években magunk mögött hagytuk. Első Alien film, űrállomás irányítószoba, megvan valakinek?

A legelegánsabb és egyben legdrágább töltőbölcső
A legelegánsabb és egyben legdrágább töltőbölcső

A helyzet az, hogy a Brando által gyártott HTC Desire dokkolóknál az ár és a használhatóság között nem feltétlenül egyenes az arány. A pirosban és feketében is létező, akkutöltő és visszajelző led nélküli modellek teljesen használhatóak, 4890 forintos végfelhasználói áruk a HTC Desire cimkéjén szereplő összeghez képest szinte jelentéktelen, magyarán ezek a cuccok jók lehetnek azoknak, akik nem szeretnék, hogy telefonjuk töltés közben az asztalon heverésszen. A nagyjából 5990 forintos, külön akkumulátor töltésére is alkalmas kiegészítő szintén jó vételnek tűnik, de elsősorban azoknak, akik tényleg két akkumulátort használnak, hiszen az állapotjelző led önmagában nem feltétlenül éri meg az ártöbbletet és azt, hogy a bölcső több helyet foglaljon az asztalon; ugyanakkor nem hátrány az, hogy ehhez már jár külön hálózati töltőadapter, nem kell tehát a Desire-höz gyárilag kapottat használni. A legdrágább modell talán a legkevésbé jó, kicsit elegánsabb, mint társai, ugyanakkor kevésbé tűnik minőséginek, plusz a permanensen világító kék fény is sokak számára zavaró lehet. Ára egyébként bruttó 7490 forint.

Következő bejegyzésben egy univerzális dokkolóval jelentkezek!

magyarizs

Azóta történt

Előzmények