Hirdetés

SE blog: Mit is tud a Facebook inside Xperia?

A felhasználói oldalról mindig kellemesen hat, amikor egy készülékének gyártója egy szoftverfrissítéssel lepi meg vásárlóit, fejlesztve annak stabilitását, gyorsaságát és adott esetben funkcionalitását is. Utóbbi jelen esetben fokozottan igaz a Sony Ericsson Xperia sorozatának új tagjaira, a 2.3.3-as Androiddal együtt az általánosnak mondható ráncfelvarrások mellett egy kiválónak mondott Facebook integrációt is beépítettek a rendszerbe. A Facebook inside Xperia-nak hála szinte minden gyakrabban használtó szolgáltatásba beépül, megkönnyítvén ezzel a közösségi oldalon történő megosztást vagy éppen az események fejbentartását. Remek lehetőség ez a szociális háló kovbojainak és azon függőknek, akik szeretik minden egyes mozzanatukat megosztani a világgal.

Miután szinkronizáltuk Facebook fiókunkat a telefonunkkal, az első legszembetűnőbb változás az, hogy ismerőseink profiljai immáron a telefonkönyvünkben is megjelennek. Végtelenül kényelmes megoldás ez: ezentúl nem kell külön elindítanunk a klienst, ha épp valakinek a státuszára vagyunk kíváncsiak vagy csak írnánk neki. Persze nyilván nem mindeki akarja, hogy több ezer facebookos ismerőse a névjegyzékét gazdagítsa, épp ezért van lehetőség manuális importálásra is. A szoftver megpróbálja összekapcsolni a "sima" névjegyeket a Facebookról behúzott fiókokkal, de ez nyilván csak akkor sikerül, ha vannak egyező adatok, például a közösségi hálón az ismerősök megadják a telefonszámukat. Aggodalomra semmi ok, ha a névjegyzék egyik mezőjén (azaz egy ismerősünkön) ujjunkat hosszan rajtatartjuk, megjelenik a bűvös felirat: kapcsolatok összekapcsolása.

A szolgáltatásnak hála már azt is megoszthatjuk ismerőseinkkel, hogy épp milyen zenét hallgatunk és hogy szeretjük-e azt: a médialejátszóban és az FM-rádióban megjelent egy Like gomb, amire rábökve abban a pillanatban ki is rakja falunkra az előadót és a szám címét. Mindezt eléggé érdekesen közli a világgal; a falunkon egy "XY ember szereti ezt:" kiírás után adja meg, hogy mit is kedveltünk, illetve hallgattunk. Amennyiben helyesen vannak a zeneszám ID3-tagja beállítva, rákereshetünk a dolgokra, mondjuk az előadó többi számára.

A naptárba is beköltözött a szoftver, ami alul kiírja az épp aktuális eseményeket és szülinapokat, melyeket nyilván Mark Zuckenberg oldaláról húz be. Ezekhez természetesen emlékeztetőt is beállíthatunk, így biztos, hogy nem fogunk megfeledkezni semmi fontosabb dologról. Mivel a születésnapoknál csak azt tudjuk itt beállítani, hogy melyik napon, mennyi idővel hamarab emlékeztessen minket, hogy a nem konkrét órához kötött eseményeknél (például szülinap) minimum éjfélkor, vagy az előtt jelez a telefonunk, ami kevésbé hasznos, mert reggelre úgyis elfelejti az ember, hogy a telefon felriasztotta az álmából. Menjünk azonban tovább; a Facebook beékelte magát a fotógalériába is, ahová automatikusan importálásra kerülnek azok a képek, amiken be lettünk jelölve, valamint azok, amelyeket mi töltöttünk fel. Ezeket tudjuk is like-olni, sőt, hozzájuk is szólhatunk. Sajnos innen saját képeket feltölteni nem tudunk; ezt a műveletet a Facebook kliensprogramján keresztül kell végrehajtanunk. Az előbbi eset rendhagyó, ugyanis YouTube kliensen keresztül nézett videóinkat is megoszthatjuk Facebookon, amihez szintén nem kell a közösségi háló szoftvere, ezért nem világos, hogy ha mindent meg tudunk osztani az adott programon belül, akkor pont a képeket miért nem.

Nem esett még szó egy alkalmazásról, ami az ismerőseink megosztott zenéit és videóit gyűjti egy helyre; neve beszédes, ismerősök zenéi és videói. Láthatjuk, hogy kiknek tetszett az adott tartalom és hogy kik kommentelték azt - talán mondani sem kell, hogy ugyanezeket mi is megtehetjük. Kényelmes és egyben kaotikus program ez: ugyan a főképernyőn egy listában mindenkinek a megosztott médiaanyagát megkapjuk, ám kellemesebb lenne, ha lehetne konkrétan ismerősre/ismerősökre szűrni, hogy tényleg csak azokat a tartalmakat kapjuk meg, amikre kíváncsiak is vagyunk. Szűrés ugyan nincs, de van egy toplista nézet, ahová a legtöbbet like-olt és legjobban kommentelt médianyagok kerülnek. Az általunk megosztott anyagoknak szintén külön oldala van.

Ugyan nem mentes a hibáktól és néhol még kicsit hiányos, de a Facebook inside Xperia a jelenlegi egyik legjobb androidos Facebook-integráció. Aki megszeretné mindenét mutatni a világnak, az most könnyedén megteheti az okostelefonjáról is; Bret Taylor, a Facebook Chief Technology Officer posztját birtokló úriember azt nyilatkozta, hogy jelenleg ez a legjobb megoldás, ami létezik. Ha így van, ha nem, mi kedveltük.

T.Gavroche