2018. január 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tudástár rovat

Prototípus mobil e-ink billentyűzettel

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Engadget

Habár az e-ink nem igazán arra született, hogy a telefon fő kijelzőjét lecserélje, más helyen viszont tökéletesen megállja a helyét.

Az e-ink azaz elektronikus tinta egy speciális kijelzőtechnológia mely azért különleges, mert a képpontok „emlékeznek” a színűkre, vagyis a kijelzett tartalom akkor is látható, ha az áramellátás megszűnt, ugyanis csak a képpontok színének megváltoztatásához szükséges energia. Elektronikus tintát egyébként láthattunk már a Motorola F3-ban is. A japán Ceatec azonban egészen más ötlettel állt elő, és egy olyan kagylótelefon prototípust mutatott be, melynek billentyűzete készül e-ink kijelzőből. Már eddig is láthattunk olyan kísérleteket, hogy a gyártók OLED vagy TFT kijelzőket vonultatnak fel billentyűzet helyett, ám azok a megoldások három hatalmas hibával küzdenek: napfényben nehezen láthatóak, rengeteget fogyasztanak és a billentyűk megnyomásáról nincs valós visszajelzés.

Az e-ink alapú billentyűzet – mivel kizárólag a tartalom megváltoztatása igényel energiát – gyakorlatilag nem fogyaszt többet, mint egy hagyományos billentyűzet, ugyanakkor mégis könnyen képes alkalmazkodni az alkalmazások szükségleteihez vagy az adott nyelv jelkészletéhez. És ha ez nem lenne elég meggyőző akkor még egy nyomos érv: az e-ink flexibilis kijelző, azaz alatta elhelyezhetők hagyományos érzékelők, így az e-ink billentyűk valóban lenyomhatók, nem érintőkijelzők, hanem ugyanúgy működhetnek mint például a Motorola RAZR vékony gombjai.

Gyártók, szolgáltatók

Hir​d​et​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.