30 éves akkumulátor üzemidő

A jövő mobil eszközei akár 30 évig is üzemelni fognak feltöltés nélkül, állítják az U.S. Air Forece Research Laboratory (amerikai légierő kutatóintézet) oldalaira hivatkozva. Az általuk fejlesztett energiaforrás félvezetőket és rádióizotópokat használ elektromos energia előállítására, mivel a rádióaktív anyagok béta-bomlásuk során elektronokat és neutrínókat sugároznak. A két neutront és egy protont tartalmazó hidrogén izotóp a trícium az átalakulás során ártalmatlan hélium izotóppá bomlik, tehát a folyamat veszélyes sugárzás és nagymértékű hőtermelés nélkül zajlik, mely után kémiailag és rádióaktív szempontokból is ártalmatlan hulladék marad csak vissza.

Habár a neutronok bomlása tekinthető a világegyetem leghatékonyabb energiaforrásának, mégsem valószínű, hogy az erre épülő akkumulátorok az eredeti hírben beharangozott két-három éven belül piacra kerülnének. A bétavoltikus energiaforrások kutatói erősen kételkednek a csodaakkumulátor létezésében, mivel az eddigi kísérletek csak rendkívül kis energiasűrűségű megoldásokat tudtak felmutatni, melyek azonos térfogat mellett a jelenleg alkalmazott lítium akkumulátorok által leadott energiamennyiség ezrelékét sem érik el. A beharangozott felfedezést így egyelőre erős kétségek övezik, melyet tovább mélyít a trícium felezési idejét kétszeresen is meghaladó, a forrás által említett 30 éves üzemidő is. Persze nem kizárt, hogy az amerikai kutatók birtokában van valami rendkívüli felfedezés, de az üggyel kapcsolatban az említett kutatókintézet munkatársai még nem nyilatkoztak.

 

Azóta történt

  • A jövő ruhái áramot termelnek

    Atlantában mutatták be a nanotechnika legújabb vívmányát az elektromos áram előállítására alkalmas nanogenerátor szálakat.

Előzmények

Hirdetés