Palm Prē 2 HP webOS 2.0 alapokon

A HP hivatalosan is bemutatta webOS 2.0 operációs rendszerét és az első aköré épített készülékét, mely Palm Prē 2 néven lesz elérhető, méghozzá elsőként Franciaországban. A frissített operációs rendszer az online és offline tartalmak szinergiájának új szintjét jeleni, mely a HP Synergy alkalmazásnak köszönhetően a telefonon tárolt üzenetek küldői és a közösségi oldalak regisztrációi között is automatikusan képes kapcsolatot teremteni. A platform továbbra is az alkalmazások valódi párhuzamos futtatása mellett teszi le a voksot, ráadásul a Stacks révén az egy folyamathoz tartozó alkalmazások automatikus csoportosítására is lehetőség nyílik, vagyis például egy levélből megnyitott böngésző ablak egyetlen folyamatként és nem két külön alkalmazásként kerül nyilvántartásra. A megoldás egyébként nem tejesen új, hiszen a Symbian már évek óta képes hasonlóra.

A HP saját névre vett operációs rendszere a fentieken kívül Just Type automatikus keresőmotort, dokkolóhoz tervezett Exhibition alkalmazáskezelőt, Adobe Flash Player 10.1 béta lejátszót, Qucikoffice irodai csomagot, VPN támogatást, valamint az amerikai kiadás Skype Mobile támogatást is kapott. A fejlett szoftver mellé sajnos a frissített Palm üdvöske sem külső, sem technikai paraméterek terén nem villant nagyot. A 16,9 milliméteres vastagság ma már egy QWERTY csúszka esetén is kissé túlzónak tűnik, a 3,1 hüvelykes HVGA kijelző pedig a felsőbb mezőnyben már nem igazán állja meg a helyét.

A Palm Prē 2 tehát 3,1 hüvelykes, 320x480 képpontos kapacitív multitouch TFT-LCD kijelzőt, LED villanóval ellátott 5 megapixeles autofókuszos kamerát, WLAN (802.11b/g/n), GPS és sztereó Bluetooth 2.1 modult, távolságmérő és gravitációs szenzort, HSDPA átviteli képességet, 1 GHz-es processzort, 512 MB RAM-ot, 16 GB beépített, tovább nem bővíthető tárhelyet, szabványos 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetet, valamint 5,3 óra beszélgetést vagy 14 napos készenlétet biztosító akkumulátort kapott. A 100,7x59,6x16,9 milliméteres és 145 grammos Palm Prē 2 Franciaországban már péntektől elérhető lesz, majd néhány hónap múlva az Egyesült Államokban is piacra kerülhet.

Hirdetés