Nokia N8 vs. Canon 550D DSLR

Manapság divat egy-egy márkát utalni, melyben sajnos néhány neves nemzetközi oldal is partnernek tűnik. A Gizmodo például a Nokia N8 menürendszerének sebességét próbálta nemrég lejáratni úgy, hogy egy iPhone 4 és egy BlackBerry felhasználóval végeztetett el hasonló műveleteket, ám még laikusok számára is észrevehető volt, hogy a két konkurens modell tulajdonosa rutinból végezte el a műveleteket, míg a finn üdvöske egy hozzá nem értő kézbe került, mely minden egyes lépés elvégzése előtt hosszasan mélázott. Az Engadget iPhone 4 és Nokia N8 kamerájának összevetése szintén értelmetlennek tűnik, hiszen a fotók minden esetben bemozdultak, vagyis a tesztfotók inkább csak véletlenszerű kattintgatás eredményei, mintsem a lehetséges minőség indikátorai.

A fotózáshoz, akárcsak a hangszerekhez hozzáértő kezek kellenek, hiszen még a legdrágább tükörreflexes digitális kamerákkal is lehet gyatra fotókat készíteni nem megfelelő kompozíció vagy nem kellően stabil fogás esetén. Szercsére azért akadnak olyan tesztek is, ahol fotózásban jártasak vizsgálták meg a Nokia N8 kameráját, méghozzá két különböző Canon kamerával összevetve. A FoneArena egy 14,1 megapixeles ultrakompakt Canon IXUS 130 képeinél találta jobbnak a jóval karcsúbb finn üdvöske fotóit, mely nem is csoda, hiszen míg a japán kamerában 1/2,3 hüvelykes érzékelő lapul, addig a Nokia N8 kevesebb képpontot felvonultató 1/1,83 hüvelykes szenzora közel 57 százalékkal nagyobb felületű.

A The Handheld Blog egy több mint 800 grammos Canon 550D digitális tükörreflexes kamera képeivel vetette össze a Nokia N8 fotóit és bizony a finn üdvöskének abszolút nincs oka miért szégyenkeznie. Azt természetesen az oldal is kiemelte, hogy szó sincs arról, hogy a 12 megapixeles Nokia N8 a tükörreflexes kamerákat is megszorongatná, hiszen mélységélesség, optikai zoom, villanó hatásfok és sötétében való teljesítmény terén is messze elmarad mögöttük, ám megfelelő beállítás esetén ultrakompakt kamerákat megszégyenítő felvételek rögzítésére is alkalmas. Az alábbi oldalon egy több mint 75 képet felvonultató galéria található, míg ezen az oldalon egy összevágott HD videó is látható, mely a szerkesztés és a YouTube áttömörítése miatt is vesztett egy kicsit a minőségéből.

Előzmények

  • Nokia N8 előzetes

    Testközelben a Nokia új csúcsmodellje, amely most már tényleg piacra kerül itthon is.

Hirdetés