Nyomógombos Nokiát ad kilencedikeseinek az egyik leghíresebb brit iskola

Az Eton College újoncai következő tanévtől okostelefonjuk helyett az iskolájuk által biztosított nyomógombos Nokiát kell használják egy évig minimum.

Hirdetés

Újabb iskola tiltotta ki részben intézményéből az okostelefonokat az Egyesült Királyságban. Az Eton College egyike a kilenc eredeti angol magán-középiskolának, és a brit sziget egyik leghíresebb magán-középiskolája fiú tanulóknak, ide járt például Harry és Vilmos herceg, David Cameron, Boris Johnson, de Hugh Laurie és Tom Hiddleston is. Az Eton az idén szeptemberben induló tanévtől kezdve a kilencedik évfolyamos 13 és 14 éves tanulói számára nyomógombos Nokia készülékeket oszt majd ki, és tiltani fogja a gyerekeknek az okostelefon használatát - tájékoztatta a szülőket a brit sajtó szerint levélben az igazgató, aki egyúttal arra is kérte őket, a SIM-kártya cseréjét követően a szülők vigyék magukkal haza a gyerek okostelefonját.


[+]

Az évente 52 ezer font (24 millió forint) tandíjat igénylő Eton nem az első a brit magániskolák között, mely ilyen lépést tesz, magyarázatuk pedig ugyanaz: a diákok mentális egészsége. Az Eton és más hasonló döntést hozó iskolák szerint az oktatási intézményekben növekvő tendenciát mutatnak a diákok általános jólétére gyakorolt negatív hatásai az okostelefonoknak, például az alvászavar, figyelemzavar vagy képernyő-függőség. Azzal, hogy az okostelefon helyett a legkisebbeket nyomógombos készülékkel látják el, az Eton vezetése szerint a világtól nem szakítják el őket, hiszen hívást indítani vagy fogadni és SMS üzenetet küldeni ugyanúgy tudnak majd, de a vezetőség véleménye szerint egyben arra is ösztönzik vele a tanulókat, hogy többet foglalkozzanak társaikkal, tanulmányaikkal, és az iskolai tevékenységekben aktívabban vállaljanak részt. A digitális fejlődésben sem maradnak majd le a diákok, hisz az iskola által biztosított iPadek és számítógépek ugyanúgy rendelkezésükre állnak majd tanulmányaikhoz, ígéri a vezetőség, s hozzátették, az első három évfolyam tanulóinak továbbra is kötelező lesz éjszakára leadni elektronikus eszközeiket.

A Standard cikke szerint az okostelefon-használatot korlátozó magániskolák a tanulók számára több aktivitást szerveznek, illetve hosszabb iskolai napokat is vezetnek be. Egyesek arra kérték a szülőket, hogy otthon is hagyják kint a gyerekek szobájából az okostelefonokat és csak akkor vásároljanak a diáknak saját készüléket, amikor már mindenképp szükséges.

A brit parlamentben egy bizottság idén májusban azzal állt elő, hogy az egész országban ki kellene tiltani az okostelefonokat az iskolákból a 16 év alatti diákok számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Hirdetés