Na, ilyen a káva nélküli mobilkijelző

A Sharp prototípusa működés közben is megtekinthető, és előrevetítheti az okostelefonok kijelzőinek a jövőjét. 1000 ppi-s panel is bemutatkozott.

Ha kijelzőről van szó, a Sharp innovációi az élen járnak, elég csak az Aquos Crystal hozzánk soha el nem jutott, „képernyőkeret nélküli” mobiljára gondolni, ami csontelvezetéses beszélgetési „hangszóró” segítségével száműzte a kijelző feletti sávot.

A Sharp Corner R
A Sharp Corner R [+]

Az IGZO megjelenítőiről is ismert japán vállalat a Ceatech 2016-os kiállításon bemutatott egy lélegzetelállító prototípust, immáron valóban keret nélküli, (szinte) az egész előlapot kitöltő megjelenítővel. Egyedül egy pár milliméteres sáv maradt meg alul, ahova az olyan komponenseknek kell kerülnie, mint az előlapi kamera, a fénymérő, a közelségérzékelő vagy a logó.


[+]

A Sharp Corer R névre hallgató eszköz a gyártó Free From Dispay technológiáját használja, amely képes elszakadni a hagyományos, téglalap formától. A különféle (pl. műszerfalba épített) megoldásokat a Sharp már évek óta demózza. A Corner R nem a specifikációjával hódít, hiszen az 5,2 hüvelyes képátlóhoz „csak” 1080 x 1920 pixeles IGZO panel tartozik, a sarkaknál láthatóan levágott részekkel, hogy az eszköz formája kerekded maradjon.


[+]

Egyébként az előlapi védőpanel is ívesre lett véve a tökéletes kézkomfortért, bár az Androidot futtató prototípust kézbe még nem lehetett venni a kiállításon. A Sharp szerint közel 90%-os az előlapi képernyőarány, és már csak azért sem érdemes az alsó sávon tovább faragni, mert egy kézzel, pontosabban a hüvelykujjal, kényelmetlen egy mobil legalját elérni.

Az 1000 ppi fölötti Sharp panelek
Az 1000 ppi fölötti Sharp panelek (forrás: GizmoChina) [+]

Ha a felbontás nem volna elég meggyőző, a Sharp bemutatott egy kerek és egy négyzetes panelt is, 1000 ppi-t meghaladó képpontsűrűséggel, nyilván a virtuális valóság termékekhez. Csak összevetésképpen: már egy Galaxy Note7 panelja is elképesztően éles a maga 518 ppi-s képpontsűrűségével, míg az Z5 Premium 806 képpont/hüvelykig tornázta fel tavaly a lehetőségeket. A Sharp azt nem árulta el, hogy ezek a megjelenítők és az arra épülő eszközök mikor kerülhetnek tömeggyártásba, az iPhone 8 tippjei között viszont már elhangzott a Corner R-féle, teljes előlapot kitöltő kijelző.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Hirdetés