MWC 2024: 5G-s fatbike-ra pattantunk

Elöl nagy kijelző és szelfikamera, hátul tárgyfelismerő mesterséges intelligencia dolgozik.

Hirdetés

Ha már egy akkumulátoros, középmotoros elektromos kerékpárba is 5G modem van, akkor végre kezd beigazolódni az IoT-s jóslat: lassan mindenféle kütyü állandó adatkapcsolatot kap, és az Orbic 5G E-Bike méretes, Android alapú kijelzőjére nézve van is logika a dologban.


[+]

A programozható eSIM-mel rendelkező, ducikerekes bicajjal ugyanis pofonegyszerű a navigáció: csak elindítjuk a Google Térképet, és tekerés közben, néha lenézünk a panelre, WiFi modemmel pedig akár saját mobiladatunkat is megoszthatjuk, de a bicikli is lehet a HotSpot.


[+]

A lopásgátlás szempontjából sem utolsó az adatkapcsolat: a 45 kg-os kerékpárt nem csak fizikailag zárhatjuk le az elgurítást megakadályozva és a riasztót bekapcsolva, az Orbic mobilalkalmazásában nyomon tudjuk követni a helyzetét, ha valaki mégis felkapná és elszaladna vele.


[+]

A Verizon által szponzorált kétkerekű GPS és Bluetooth antennát, illetve giroszkópot és iránytűt is kapott, plusz három kamerát, bár csak az egyikkel érhetők el az "AI tárgyfelismerő funkciók". Netán az előre tekintő kamera szól, ha kátyú, akadály van előttünk vagy vaddisznó készül elénk ugrani?


[+]

Nem: a hátsó kamera detektálja, ha jármű van hat óránál (értsd mögöttünk), melyik irányból érkezik és merre érdemes kitérni az útjából, ha a szükség úgy hozza. A kérdésre, miszerint az AI megkülönbözteti a közelgő jármű (vagy élőlény) típusát, határozott nem a válasz, szóval ez a mesterséges intelligencia nem fog öntudatra ébredni.


[+]

A férfi és női kialakítású alumíniumvázzal egyaránt készülő, 5G-s e-bike először a márka amerikai hazájában kerül piacra nem pontosított áron (biztos lesz párezer dollár), és utána várható az ázsiai és az európai premier, talán az év második felében. A kiállított, helyben tekerhető, pedálszenzoros bicikli 45 km/h-ra gyorsult villanymotoros rásegítéssel, persze Európában megkapja majd a 25 km/h-s limitet, és valószínűleg deaktiválják a gázkart. Az automata és kézi váltóval, első-hátsó lámpával és féklámpákkal rendelkező bicikli a startig irányjelző fényeket is kap, ehhez is akadnak ugyanis a kormányrúdon gombok.


[+]

Na most a bicaj kapott egy szelfikamerát is, 5G-vel pedig mehet az élő közvetítés, de azért a Zoom beszélgetést jobb nem tekerés közben lefolytatni attól még, hogy lehet. A fedélzeti rendszert a Qualcomm QCM6490 chip végzi, amely AI funkciókkal megtámogatott, 5G-s hardver, a nem pontosított akkumulátorcsomag feszültsége 48 volt, 100 km-es hatótávval sík terepen. Az Orbic kétkerekűje hidraulikus tárcsafékeket és első teleszkópot is kapott, a megtett távokat és statisztikákat pedig a felhőbe is feltolja. Azért ezt a bicót félnénk Budapesten az utcán hagyni, ám, ha szerencsénk van, talán majd tudunk egyet gurulni vele.

Előzmények

Hirdetés