MWC2012: két utódot kapott a Motorola Xoom

Különös dolog néha a mobilkommunikáció. Tavaly még a Motorola Xoom volt a Honeycomb referenciamodellje, mindenki a csodájára járt a képességeinek, idén viszont a Motorola táblagépei nem tartoznak az élvonalhoz, habár a korábbi modellhez képest van bőven fejlődés. A két Xoom egyedi formavilágot kapott - ahhoz képest, hogy tabletekről beszélünk - hiszen a készülékek négy sarkát kissé lecsapták a tervezők.

A 10,1 inches Xoom 2
A 10,1 inches Xoom 2

A nagyobbik modell 10,1 inches kijelzővel érkezik, 1280x720 pixeles felbontású kijelzőt kapott, amely elvileg IPS panel, bár nekünk a standon csak azt mondták, hogy sima TFT. A kisebbik eszközben is ugyanilyen felbontású a kijlező, annak képátlója 8,9 inches, ami jobb hordozhatóságot tesz lehetővé. Ennek is Xoom 2 a neve, de a megkülönböztethetőség érdekében ez a Media Edition, amit nem sok dolog indokol, lévén a két masina hajszálra ugyanolyan hardverrel rendelkezik. Hogy azért legyen valami értelme mégis a dolognak, a kisebbik táblagépbe komolyabb hangszórókat szereltek, de a nagy zsivalyban ezt nem tudtuk kipróbálni.

A kistestvér
A kistestvér

A burkolat alatt 1,2 GHz-es, kétmagos, OMAP processzor dolgozik, a RAM mérete 1 gigabájt, a felhasználói tárterület pedig minimum 16 gigabájtos. Mindkét masina hátsó részén 5 megapixeles, villanóval megspékelt kamera leledzik, az előlapi párjuk azonban csak VGA felbontásban hajlandó működni. Ahogyan az a lenti videóban is látszik, a nagyobbik Xoom 2 meglehetősen döcögősen futtatta a 3.2-es Android rendszert, érdekes módon a kisebb gép sokkal fürgébben reagált a parancsokra. A hátlapon fémes betét található, az anyaghasználat kifejezetten jó, kellemes érzés kézben tartani az eszközöket.

A Motorola mindkét tablethez hozzádobja a MotoCast nevű megoldást, amely - s itt kénytelen vagyok idézni a demonstráló úriember szavait - a felhasználó privát felhője, azaz az otthoni számítógépen létrehozott olyan terület, amely a Xoom 2 segítségével bárhonnan elérhető. Ehhez persze nem árt, ha az otthoni gép be van kapcsolva és annak is tudunk netet biztosítani. A két Xoom 2 WLAN, illetve HSPDA segítségével kommunikál a nagyvilággal, ezért ez a megoldás lehetőséget ad arra, hogy a fontos fájljainkat mindenhonnan elérjük, a Motorola pedig erősen hangsúlyozza azt, hogy ők ebben az esetben pusztán annyira vannak benne a történetben, hogy a kapcsolatot létrehozzák, de a vásárló adatait, fájlait nem tárolják, ami szerintük biztonságosabb megoldás, mint egy szokásos cloud szolgáltatás igénybevétele.

A két Xoom még egy dologban erős, ez pedig a hétköznapi használat során óhatatlanul bekövetkező apróbb baleset kapcsán történő, az átlagnál ellenállóbb viselkedés. A kijelzőt Gorilla Glass védi, a burkolat pedig valamennyire vízálló, a cég képviselője szerint ha véletlenül rálöttyintünk némi sört (bort, kólát, kókusztejet, vagy mindezt egyszerre), akkor azt simán túléli, egy kisebb esőcske sem fog ártani neki, de hivatalosan persze nem vízhatlan. A kisebbik Xoom 2 hat, a nagyobbik tíz órás üzemidőt ígér, hazai forgalmazásukról egyelőre nincs információnk.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

Hirdetés