Milliárdos szerződést kötött az Ericsson

Hirdetés

Több mint négy százalékkal emelkedett tegnap a mobilhálózati eszközök világelső gyártója, a svéd Ericsson AB részvényeinek árfolyama, miután a cég bejelentette: több mint 2,5 milliárd dollár értékű szerződést köt a Hutchison Whampoa (HW)-csoportba tartozó 3 UK brit mobilszolgáltatóval. Az Ericsson pontos számot nem árult el, de a szóvivő közölte: a szerződés nagyobb összegről szól, mint az ez év elején aláírt megállapodás, amelyet a cég a 3 nevű mobilcsoport olasz egységével kötött, és amelynek értéke 15 és 20 milliárd korona (1,9 milliárd–2,5 milliárd dollár) közé esik. A mostani szerződés a mobiltávközlésben az idei legnagyobb összegű megállapodás.

A hét évre szóló együttműködés keretében az Ericsson feladata az ötödik számú brit mobilszolgáltató harmadik generációs hálózatának üzemeltetése mellett az it-rendszer irányítása és 6300 átjátszóállomásának üzemeltetése lesz. A svéd cég átveszi a brit társaság több mint 1000 munkatársát; az olasz szerződés esetében ez a szám 750 volt. (Az olasz 3-nak az Ericsson szállította a hálózati eszközöket is, a brit cégnél a Nokia és a NEC által gyártott berendezésekkel kell dolgozni.)

A mobilhálózatok építése az Ericsson egyik legdinamikusabban fejlődő tevékenysége. A divízió a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 16 százalékkal növelte árbevételét, és a cég teljes, 36,2 milliárd koronás árbevételének 17 százalékát adta. A mostani szerződéssel 50 millió fölé emelkedik az Ericsson által kiépített hálózatokat használó előfizetők száma.

Azóta történt

Hirdetés