Mi lehet a Vodafone-Huawei partnerség eredménye?

Hirdetés

A hazai Vodafone és a Huawei együttműködési megállapodást kötött, amely a szolgáltató szélessávú hálózatának fejlesztését célozza. A bejelentés annyiban nem tekinthető meglepetésnek, hogy a Huawei és a Vodafone között már korábban is volt kapcsolat, sőt, 2005-ben a kínai cég megkapta a Vodafone globális beszállítói-láncának jóváhagyott beszállítói (Approved Supplier) státuszát. Emellett a Huawei nem csak hálózati szinten van jóban a piros szolgáltatóval, de mobil eszközöket is gyárt, az itthon mostanság elérhető HSDPA modem például Huawei termék, de a Vodafone 715 néven megvásárolható belépő szintű 3G telefon is a kínai cég produktuma.

A Huawei tehát követi a távol-keleti gyártók szokásait, hogy nem specializálódik csupán egyetlen területre, hanem mindenfélét gyárt, amihez csak kedve szottyan. A telekommunikációs szegmensben viszont az utóbbi időben egyre erősebbek lettek, a Cisco például nem is örül ennek az előretörésnek, mert technológiában gyakorlatilag nincs sok különbség a termékek között, ám a kínaiak árban igencsak oda tudnak vágni az amerikai multinak. A Vodafone-Huawei mostani együttműködésének anyagi részletei nem publikusak ugyan, de az iparágat ismerők arra tippelnek, hogy a kínai cég jelentős kedvezményeket tett azért, hogy ezzel az együttműködéssel bizonyíthassa technológiai fejlettségét is az európai piac szereplői számára.


A hazai Vodafone jelenlegi 3G/HSDPA hálózatát a Nokia-Siemens építette fel. Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy vajon mennyiben befolyásolja ezt az üzletet, illetve a hálózati architektúrát a Huawei belépése. Erre a kérdésre a Vodafone-tól azt a választ kaptuk, hogy a két együttműködés nem zárja ki egymást, a hálózat továbbra is tartalmazni fog Nokia-Siemens elemeket. Egy viszonylag friss piaci szereplő felbukkanásával az sem elhanyagolható szempont, hogy vajon a terméktámogatás területén is képesek lesznek-e legalább olyan szintet hozni, mint az adott területen már jelentős tapasztalattal bíró cégek, de a hazai Vodafone pont a fentebb már hivatkozott globális együttműködés, és jóváhagyott beszállítói státusz miatt nem aggódik. A Huawei berkeiben 20000 olyan ember dolgozik, aki csak terméktámogatással foglalkozik, Európában mára már 19 call centert épített ki a kínai multi. A spanyol Vodafone már korábban olyan együttműködést kötött a Huawei-jel, amely a 3G kiterjesztéséről szól, ez nagyon hasonló a hazánkban tető alá hozott megállapodáshoz. Bár a magyar fogyasztó a kínai termékekről általában nincsen nagy véleménnyel (hiszen jellemzően a Józsefvárosban találkozik ezekkel), a Huawei kapcsán azt is érdemes tudni, hogy 28 új UMTS/HSPA hálózati szerződést írt alá tavaly, ezzel az egyik legdinamikusabban fejlődő cég lett ezen a területen.

Mit fognak ebből tapasztalni az ügyfelek? Jelenleg a Vodafone 3G/HSDPA hálózatának kiterjedése elmarad a konkurencia által lefedett területek nagyságától. A T-Mobile a minap ünnepelte a 100. szélessávú mobilinternettel lefedett települést (küldtek egy tortát a szerkesztőségbe, ezúton is köszönjük), a Pannon pedig szorosan nyomul a Magenta szolgáltató nyomában, bár egy kicsit túlságosan is nagyra vannak az EDGE hálózattal. A Vodafone ezzel az együttműködéssel nyilvánvalóan a szélessávú mobilátviteli szolgáltatások elterjedésének felgyorsítását célozza meg, a szolgáltató szerint az ügyfelek hónapokon belül fogják érezni a Huawei jelenlétének jótékony hatásait. Ezzel remélhetőleg tovább élesedik a szolgáltatók között ezen a területen is a verseny, amellyel hosszútávon a fogyasztó jár majd jól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés