Megjelent a Geekbench 6

A frissített tesztfolyamatokkal pontosabb eredményt ígér a mérőprogram a modern telefonok és számítógépek teljesítményének pontozásában.

2019-ben frissült utoljára a Primate Labs platformokon átívelő (iOS, Android, macOS, Windows, Linux) mérőeszköze, a Geekbench benchmarking alkalmazás. Tesztjeinkben mi is rendszerint használjuk a Geekbench 5-öt, mely február 15-től már nem tekinthető a legfrissebb verziónak, hisz elérhetővé tette a Geekbench 6-ot a fejlesztő. Ennek következménye, hogy tesztjeinkben - kezdetben a középkategóriától felfelé - ezeket a mérési eredményeket is láthatják majd olvasóink. Végfelhasználóknak privát használatra ingyenes a program, üzleti célú felhasználáshoz vagy extra funkciókért — tesztek parancssoron keresztül történő automatizálása, hordozható verzió használata, eredmények offline kezelése — viszont meg kell vásárolni a Pro verziót, ami megjelenéskor 80 dollár.


Geekbench 6 pontszámok egy 2020-as MacBook Air készüléken. [+]

A Geekbench 5 vezette be a többmagos CPU-teljesítmény különálló vizsgálatát, a 6-os verzióban frissítették a többszálas CPU-tesztet és pontozását úgy, hogy az eredmény jobban tükrözze a több teljesítmény- és hatékonyságmagot használó lapkák feladatmegosztását. A frissített szoftver emellett már megpróbálja elkerülni az egyszálú CPU-folyamatokra történő támaszkodást, helyette nagyobb hangsúlyt kapnak a gépi tanulást használó folyamatok. A fejlesztő szerint a Geekbench 6 GPU-tesztje is előnyt élvez ebből, pontosabb cross-platform eredmények születnek vele. A grafikai teljesítmény méréséhez maradt az OpenCL, CUDA, Metal és Vulkan támogatás, frissültek viszont a munkafolyamatok, a fejlesztő szerint például a sugárkövetés, horizontérzékelés vagy navigáció jobban tükrözi a valós modern terhelést.

A Samsung Galaxy S23 Ultra és az iPhone 14 Pro teszteredményei Geekbench 6 alatt.A Samsung Galaxy S23 Ultra és az iPhone 14 Pro teszteredményei Geekbench 6 alatt. A Samsung Galaxy S23 Ultra és az iPhone 14 Pro teszteredményei Geekbench 6 alatt. (forrás: Mobilaréna) [+]

Annak érdekében, hogy a teszt reálisabban szimulálja a modern hardvert és alkalmazásokat, a tesztelési adatkészletet is lecserélték: futása során nagyobb felbontású, telefonok rögzítette fotókkal dolgozik (12 MP helyett 48 MP), nagyobb fotókönyvtárból. Nőtt a használt térkép és a PDF-ek mérete is, valamint a tesztelt eszköznek több kódot kell a Clang segítségével fordítania. Modernebb kialakítással frissültek a HTML- és PDF-munkaterhelések. Teljesen új a Geekbench 6-ban, hogy megpróbálja szimulálni például a videóhívások közben történő háttérelmosást, AI alapú objektumfelismerést, nagy felbontású fényképek és videók filterezését, valamint szövegfeldolgozást elemzéshez és importáláshoz.

Geekbench 6 eredmény egy iPhone 13 Mini készüléken.
Geekbench 6 eredmény egy iPhone 13 Mini készüléken. (forrás: Mobilaréna) [+]

A nagyobb adatkészletnek és a több feladatnak ára is van, ez pedig az idő, amíg a benchmark lefut. Az 5-ös verzióhoz viszonyítva közel kétszer annyi időt kér a Geekbench 6 a teszt elvégzésére. Az eredményeket továbbra is a Geekbench Browseren keresztül lehet böngészni, az 5-ös és 6-os verzió adatai külön szerepelnek, és mivel változott a pontozási rendszer, így nem is érdemes összevetni a két program mért eredményeit.

Azóta történt

Előzmények

  • Megérkezett a Geekbench 5

    Szinte minden platformra elérhető lett a mérőprogram új változata, a friss eredményeket pedig nem érdemes összemérni az előző verzióban elértekkel.

Hirdetés