Hirdetés

LG blog: KizON bemutató

Nemcsak önmagunk szórakoztatására vagy életünk megkönnyítésére lehet okoskiegészítőket vásárolni, vannak kifejezetten korra specializálódott kütyük, gondoljunk csak a nagygombos és nagyikonos nagyimobilokra. Az ilyen eszközökkel jelentősen csökkenthetők bizonyos rizikófaktorok, mondjuk ismerősünk akaratlan elkeveredése, vagy a gyors kommunikáció hiánya valamilyen kellemetlen incidens esetében – hiszen, ha bármi baj van, egy gombnyomásra van a segítség, és mi is könnyen elérhetjük és lokalizálhatjuk szeretteinket, nyilván megoldástól függően.


[+]

Az LG KizON kifejezetten a 4 és 9 év közötti csemeték felügyeletére szolgál, és a leírás első oldala egyértelműsíti: ez egy „kommunikatív mobiltelefon, ez nem játék”. Tényleg nem az, hanem egy microSIM kártyát befogadó, a pozicionáláshoz GPS-szel és WiFi-vel felszerelt, mobilhálózaton kommunikáló karperec. Egy ilyen eszköznek három alapvető tulajdonsága kell legyen: egyszerűség és praktikusság, hiszen gyermekek használják, illetve valamiféle strapabírás, hiszen gyermekek használják. Mondjuk a KizON nem igazi strapakészülék: bár porálló, ütésállósági szabványról nem beszél a gyártó, a vízállóság mellett pedig IPX3 szerepel, azaz a KizON csak fröccsenő víz ellen véd 80-100 kPa nyomásig, legfeljebb 5 percig, ezt nem árt figyelembe venni, mielőtt a szülő gyermeke karjára erősíti az eszközt.


[+]

A KizON kék vagy rózsaszín variációkban érhető el, mindkettő plasztik borítással és antiallergén szilikon pánttal. Az „órarész” 34,7 x 55,2 x 13,9 milliméteres és összesen 41 grammot nyom, azaz nem egy apró jószág, főleg nem egy apróság karján, persze megszokható. Az „óralapon”, némi mintázat közepette egy bekapcsoló/hívógomb, fölötte pedig egy beszélgetési hangszóró / kihangosító pillantható meg. Alulra került a mikrofon, bal oldalra a SIM-eltávolítható tűvel előhúzható microSIM tálca, jobb oldalon pedig a microUSB kábelt lehet csatlakoztatni, hiszen a 400 milliamperórás telepet így lehet tölteni. A dobozban némi leírás, az említett tű és egy töltő fedezhető fel. A gyártó 36 órás működést, 3,5 órás beszélgetési időt és 3 órás töltést ígér.


[+]

No de hogy működik a KizON? Először is egy PIN-kód nélküli microSIM-et be kell helyezni, majd a gombot hosszan megnyomni, ennyi a kütyü dolga; ezzel egy időben egy 4.1-es vagy újabb androidos készüléken a Play Áruházból beszerezhető KizON alkalmazást be kell üzemelni: a gyermek nevét, a karperec hátulján lévő kódot és a telefonszámot beírni, ezt követően a két eszköz SMS-ben kommunikál. Maga a KizON négyféle ledes fénnyel jelez a gomb körül: a piros és narancssárga villogás azt jelenti, hogy a SIM nincs megfelelően beüzemelve (mondjuk PIN-kódot kér), a piros a közelgő lemerülésre figyelmeztet, a zöld a megfelelő hálózati jelre, a kék pedig a folyamatban lévő hívásra. A KizON magyar hangon figyelmeztet, ha a készülék feltöltött, lemerült, kikapcsolt vagy hívás indult, ez utóbbihoz egyébként hosszan, egy másodpercig kell nyomva tartania a gombot a csemetének.


[+]

Egy karperechez összesen két gondviselő és négy vendég adható hozzá, akik a KizON alkalmazásból bármikor hívhatják a csemetét, mások viszont nem, hiába csörögnek a SIM-hez tartozó számra. A gyermek a gombot megnyomva először az első számú, és ha az nem elérhető, a második számú gondviselőt tudja megcsörgetni. Mindez egyébként hagyományos hanghívás formájában történik, a díjcsomaghoz tartozó percdíjakkal. Magához a KizON alkalmazáshoz öt kütyü társítható, azaz legfeljebb öt gyermek felügyeletét lehet egy mobilról levezényelni. Kihangosítóként talán kevésbé erélyes a karperec hangszórója (a környezeti zajtó függően), a fülhöz emelve pedig nem a legtisztább a hangminőség, de azért meg lehet érteni a szülői intelmeket. A hívásfogadás a karperecről szintén a gomb hosszú lenyomásával működik, elkerülve a véletlen rövid lenyomás „baleseteit” (ilyenkor rövid zenei dallamot hallani). Beállítható egyébként az is, hogy tíz másodperc után automatikusan létrejöjjön a hívás a KizON oldaláról, így a szülő „bele tud hallgatni”, hogy mi történik épp a gyermeke körül, ha az nem válaszolna.


[+]

A másik fontos funkció a gyermek helyzetének meghatározása a beépített GPS és a WiFi routerek jeleinek segítségével – ezt is a szülő kérheti a telefonos alkalmazással. Nyilván kevésbé működőképes a dolog, ha a gyermek zárt térben van, mindenesetre, a pozíciószerzés után (ami 1-2 percig is eltarthat) érkezik az SMS, az alkalmazás pedig kiolvassa és megmutatja a térképen a KizON helyzetét hozzávetőleges pontossággal és címmel. Az alkalmazásban visszakövethető a csemete legutóbbi néhány pozíciója, élő követés viszont nincs, hiszen akkor folyamatosan küldözgetni kellene SMS-eket, a KizON nem is erre lett kitalálva. A lényeg, hogy a szülő vagy a gondviselő tisztában legyen azzal, hogy a gyermeke jókor, jó helyen van-e, elindult-e a suliból, esetleg a rokonnál, azaz a kívánt zónában tartózkodik. Ebben segít az opció, amelyet beállítva a KizON a nap előre meghatározott időpontjaiban automatikusan elküldi a koordinátákat, így a szülőnek csak annyi a dolga, hogy rákukkant mobiljára, hogy minden rendben van-e.


[+]

Gyermekeink védelme felbecsülhetetlen, és az ilyen, speciális feladatokat ellátott mobileszközökből várhatóan egyre több lesz. A KizON 25 ezer forintos, feltöltőkártyás árával nagyjából hozza az ígért felügyeleti funkciókat: a telefonálás könnyű és praktikus (bár a hangminőség picit lehetne tisztább), a pozíció lekérdezése SMS-ben pedig leginkább arra használatos, hogy a gondviselő tudja: ott van-e a szeme fénye, ahol az adott időpontban nagyjából lennie kell. Az már a szülőt érintő kérdés, hogy a csemete mennyire barátkozik majd meg a nem túl apró kütyü viselésével anélkül, hogy víz alá merítené, odacsapná vagy állandóan aput-anyut hívogatná, mert bár a KizON nem játék, azért hasonlít egyre. Ám mindezekkel együtt is jóval praktikusabb az LG megoldása, mint egy teljes értékű telefont adni a gyermeknek, akitől nem várható el, hogy megóvja vagy felelősségteljesen kezeljen egy drága készüléket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • Bemutatkozott a Xiaomi új karperece

    A gyermekeknek szánt eszköz képes mobilhálózatokra kapcsolódni, és GPS-szel is el van látva, így megnyugvást adhat a szülőnek, amikor a csemete nincs a közelben.

Előzmények

  • LG G4c - nem lesz rá büszke a testvére

    A dél-koreaiak idei csúcsmodelljéhez sajnos egyáltalán nem ér fel kistestvére, sem az 5 hüvelykes kijelző, sem a Snapdragon 410 SoC, és sem az árazás nem üdvözítendő.

  • LG Magna - ezért nem kapna diplomát

    A dél-koreai gyártó újdonsága enyhén ívelt formatervet, HD felbontású, 5 hüvelykes megjelenítőt kapott, ám a hardver és az ár tekintetében nagyon mellélőttek.

  • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

    A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

Hirdetés