Kontaktlencsébe épített kijelző

A technika folyamatos fejlődésével a sci-fi világa szépen lassan a mindennapok részévé válhat. A Washingtoni Egyetem mérnökei által elkészített kontaktlencsébe integrált kijelző korábban szintén csak a filmek világában volt elképzelhető hamarosan azonban belophatja magát a hétköznapokba. A mobiltelefon, vagy más eszköz által sugárzott képet a kontaktlencsébe rejtett kijelző közevetlenül a szemfenékre vetíti, így a látott kép ugyanolyan érzetet kelt, mint a virtuális szemüvegek által megjelenített kép. A gyártási eljárás rendkívül bonyolult, mivel a chipgyártás során használt merev és veszélyes anyagokat felvonultató technikákat kellett beleágyazni egy biológiailag biztonságos, lágy hordozóba.

A kijelzőben rejlő lehetőségek szinte páratlanok. Nem csak a pilóták és vezetők számára lehet érdekes a fókuszálástól függő, félig áttetsző megjelenítők használata, hanem a szórakoztató ipar, mint például a játékkonzolok gyártói is új, valóban testközeléi élményeket nyújthatnak majd, de ugyanilyen érdekes lehet az eszköz adatbiztonság terén is, hiszen a megjelenített képet csak a kontaktlencse viselője láthatja. Az első prototípus már tartalmazza a hajszálnál ezerszer vékonyabb, pár nanométer vastagságú elektromos vezetőket és a harmad milliméteres vörös LED-eket is, melyek egyelőre nem világítanak, viszont a teszteléshez felhasznált nyulak teljes biztonságban viselték a lencséket.

A lencsékből később dioptriás változatok is készülhetnek. Az első változatok csak egyszerű tartalmak megjelenítésére lesznek képesek még később nagyfelbontású színes képek megjelenítése is valósággá válhat. A kontaktlencse külső részén olyan elektronikai komponensek, mint például a nélkülözhetetlen vezeték nélküli átviteli modulok is helyet kaphatnak, mondta Babak Parviz, a kutatás vezető professzora.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés