Készül a Lumia 720 utódja

A Nokia és a kiemelkedő minőségű optikáiról ismert Zeiss együttműködése 2005-ben kezdődött, melynek első gyümölcse a minőségi telefonos képalkotás úttörőjeként is számon tartott Nseries N90 volt. Az elmúlt közel egy évtizedben a két vállalat kapcsolata egyre szorosabbra fonódott, hiszen az első készülék pozitív fogadtatásán felbuzdulva elkészült a háromszoros optikai nagyításra képes N93i, majd az 5 megapixeles fotók készítésére is alkalmas N95. Az 1/1,83 hüvelykes képérzékelővel és 28 milliméteres nagylátószögű optikával szerelt Nseries N8 szintén maga mögé utasította kihívóit. A két cég legkiemelkedőbb alkotása a PureView képalkotási technológia, mely első generációja gigantikus 1/1,2 hüvelykes 41 megapixeles szenzort, szélsebes grafikus gyorsítót, egyedi képfeldolgozó algoritmusokat és 26/28 milliméteres nagylátószögű és nagy fényerejű preciziós öttagú lencserendszert tartalmaz.

A Nokia stratégiai váltása után a rendszer később a Windows Phone platformra is átültetésre került, mely kompaktabb méretben, kisebb szenzorral, ám optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A PureView képalkotási rendszerből később egy középkategóriás változat is készült, mely a minőségi optikát 16:9 és 4:3 képarányú fotókhoz is ideális, 6,1 megapixeles szenzorral kombinálta. A Lumia 720 a Carl-Zeiss-optika ellenére sem vált sikertermékké, hiszen a kamerájától és a valamivel nagyobb méretű kijelzőjétől eltekintve csupán a „filléres” Lumia 520 jobb kamerával szerelt változata – prémium felárért. Stephen Elop, a Microsoft telefonos részlegének első embere azonban nemrég megerősítette az utód érkezését, melyet „mérsékelt árfekvésű csúcsmodellként” említett PureView kamerával. A „Tesla” belső néven fejlesztett készülék pontos műszaki paramétereiről egyelőre nincs információ, de pletykák szerint 1 GB RAM-ra és 720 × 1280 képpontos kijelzőre is számítani lehet, mely az előd legnagyobb hiányossága volt.

Lumia 720
Lumia 720

Jo Harlow, a Microsoft okostelefonos részlegének vezetője egy alkalmazottaknak szánt belső levélben egy újabb csúcsmobil közelgő érkezéséről is beszélt, de a szuperlatívuszok mellett konkrétumok ezúttal sem kerültek felfedésre. A Microsoft partnerei és a fejlesztők számára rövidesen elérhető lesz a Windows Phone 8.1 Update 1 (GDR1) rendszerfrissítés is, mely a Lumia sorozat következő generációjával együtt kerül bejelentésre.

Előzmények

Hirdetés