Jubiláltak a mobilvírusok

Az F-Secure Corporation, az IT-biztonsági megoldások egyik vezető szállítója azonosította a századik mobilvírust, a Cardtrap.F Symbian férget, és még további három új mintát is észlelt a Cardtrap.G, a Skulls.S és a Locknut.C kártevőkből. Az első valódi mobilvírus, a Cabir 2004-es megjelenése óta több mint 100 mobilkészülékekre írt rosszindulatú kódot fedeztek fel, és számuk hétről-hétre növekszik.

Az első valódi mobilkártevőt, a Cabirt 2004 júniusában észlelték az F-Secure kutatói. A Cabir 27 variánsával azóta a legelterjedtebb mobilvírus családdá nőtt: a kártevő több mint 23 országban terjed szabadon. A mobilplatformokat tekintve a Symbian rendszert használó készülékekre íródott a legtöbb – 95 darab – rosszindulatú kód, Palmtopra három, míg Pocket PC-re mindössze két darab mobilvírus készült. A mobilvírusok egyelőre nem okoznak óriási veszteségeket a készülékek használóinak: leginkább a telefonon tárolt adatok elvesztése és a számlázási összeg növekedése tapasztalható.

A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetekben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenséggé vált az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ez a jelenség volt tapasztalható például a Live 8 koncerten és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság helyszínén.

„Mivel ebben a pillanatban egy – feltehetőleg hosszú – folyamat elején vagyunk, nem tudni, milyen méretű problémát fognak okozni a mobil kártevők. Összehasonlításképpen: 1995-ben mindössze 100 darab új számítógépes vírus készült, míg napjainkban körülbelül naponta jelenik meg ennyi kártevő. Bár a PC vírusokhoz hasonló járvány előjelei még nem tapasztalhatók, a mobilvilágra leselkedő fenyegetések tisztán láthatók, mivel a kártékony kódok egyre fejlettebbek” – mondta el Antti Vihavainen, az F-Secure mobilbiztonsági szolgáltatások alelnöke. „Az F-Secure Corporation fontosnak tartja, hogy a felhasználók értesüljenek a mobil eszközökre íródott rosszindulatú kódokról, és megtanuljanak védekezni ellenük. Ezzel remélhetőleg az F-Secure is hozzájárul ahhoz, hogy a mobil kártevők ne terjedhessenek el olyan mértékben, mint a számítógépes károkozók” – tette hozzá Antti Vihavainen.


Azóta történt

Hirdetés