Jövő év elejétől lesz elérhető az Android 12L

Az L a Large Screent jelöli, a szoftvervariáns a nagyméretű és hajlítható készülékekre optimalizált felületet kínál.

A Google számításai szerint több, mint negyed milliárd nagy képernyős eszköz fut Android rendszerrel és csak az elmúlt egy évben 100 millió új androidos tabletet aktiváltak világszerte, ami 20%-os növekedést jelent éves összehasonlításban. A hajlítható eszközök száma a tavalyi adatokhoz képest 265%-kal emelkedett, a Chrome OS asztali platform pedig 92%-kal több készüléken fut. Ez összesen 250 millió nagy kijelzős készüléket jelent, ezekre érkezett meg az Android 12L.


[+]

Az új rendszer 600 dp fölött kétoszlopos elrendezést használ az értesítési felület, a zárképernyő és más rendszerfelületek esetében, illetve a rendszeralkalmazások elrendezése is igazodik a nagyobb terület optimális kihasználásának érdekében. A multitaskingot az alkalmazásváltást megkönnyítő, új tálca segíti, ahonnan a kétablakos megjelenítés is könnyebben elérhető. Az új rendszerben minden alkalmazás képes lesz osztott képernyős elrendezésben futni, függetlenül attól, hogy eredetileg átméretezhetők-e vagy sem.


Az animáció a képre kattintva tekinthető meg.

A felhasználók a Google Play Áruházban közvetlenül és kizárólag a nagy kijelzőre optimalizált appok között is kereshetnek, a rendszer pedig jelzi, ha egy app nincsen felkészítve az alternatív formátumokra. Az Android 12L jövő évtől érkezhet a kompatibilis eszközökre, a fejlesztői előzetest pedig a Lenovo P12 Pro kapja meg elsőként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés